Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Temperamentná Malorka

Pláž Cala Santanyi, Mallorca

Pláž Cala Santanyi, Mallorca

Malorka patrí spoločne s ostrovom Menorca pod Baleárske súostrovie. Spadá pod Španielsko a je jeho najväčším ostrovom. Ostrov Malorka patrí medzi obľúbené turistické destinácie v Španielsku, vďaka svojej histórií, krásnym svetlým plážam a romantickým zátokám s priezračnou vodou.

Naša cesta začínala v Bratislave na letisku a po 2,5 hodinách letu sme už boli v hlavnom meste - Palma de Mallorca. Ak už máte dohodnuté taxi alebo iný transfer na ubytovanie, využite zrýchľovacie pásy, letisko je obrovské a prejsť až na jeho koniec trvá cca 20 minút a to aj s využitím pásov.

Náš pobyt sme po hodinovom transfere začínali na východnom pobreží ostrova v stredisku S´lllot. Je síce menej vyhľadávané, ale o to kľudnejšie, vzhľadom k tomu, že Malorku navštevuje najviac Nemcov a Angličanov. Okolo promenády je plno taverien a keď zájdete za most, sú tu už väčšie reštaurácie a obchody. Takou malou zvláštnosťou je, že sami Malorčania neradi cestujú a tí, ktorí bývajú napríklad na západe v hlavnom meste, nikdy neboli vo východnej či severnej časti ostrova, pretože je to na nich príliš ďaleko.

Západ slnka v letovisku S´lllot

Západ slnka v letovisku S´lllot

Po dvoch dňoch sme toto stredisko opustili a rozhodli sme sa trochu poznať tento krásny ostrov. Vydali sme sa na sever, kde je pobrežie viac rôznorodé a prevažne ho tvoria horské štíty. My sme zamierili na polostrov Formentor (Cap de Formentor), ktorému okrem iného dominuje maják s vyhliadkou Mirador es Colomer. Pri jasnom počasí sa Vám naskytne možnosť vidieť susedný ostrov Menorca. Aj ja, napriek tomu, že nemám zrovna v obľube výšky a drevené zábradlia, som výstup absolvovala a výhľad bol naozaj nezabudnuteľný. Po tomto zážitku sme sa vydali oddýchnuť si na miestnu preslávenú pláž, o ktorej sa hovorí, že je najkrajšia na ostrove. Na polostrov je možné sa dostať aj loďou z prístavu Puerto de Pollensa (cena cca 15 Eur dospelý).

Cap de Formentor s majákom

Cap de Formentor s majákom

Večer sme sa vydali do ďalšej oblasti - Peguera. Peguera tiež patrí medzi pokojnejšie strediská Malorky na juhozápadnom pobreží. Letovisko má dlhú promenádu s množstvom obchodíkov, reštaurácií, barov, takže každý si príde na svoje. Pláže tu nájdeme mestské, krásne a upravené. V Španielsku majú ohľadom pláží zákon – sú tu pláže iba verejné, nie súkromné patriace hotelom.

Pokiaľ hľadáte strediská, kde to naozaj žije nočným životom, vydajte sa do El Arenal či Magaluf, ktoré sú plné nočných barov a diskoték.

Posledný deň pred odletom domov sme ešte navštívili hlavné mesto, centrum zábavy a kultúry - Palma de Mallorca. V palme nájdeme nielen letisko, ale aj hlavný lodný prístav. Ako prvá nás ohromila majestátna katedrála Panny Marie (La Seu) z 13. storočia, ktorá je dominantou mesta. Za zmienku stojí aj pôvodné sídlo maurských vezírov – palác Almudaina, dnes je historickým múzeom. Navštívili sme aj arabské kúpele (cena cca 4 Eur). Z kúpeľov, ktoré boli v 10. storočí určite pýchou sa dodnes takmer nič nedochovalo.

La Seu, Palma de Mallorca

La Seu, Palma de Mallorca

Ak chcete nasať miestnu atmosféru, vydajte sa na tržnicu Olivar, kde zoženiete ovocie a zeleninu. Jedná sa ale najmä o rybí trh – ja osobne tieto tržnice milujem, naraz akoby sa svet okolo vás zastavil a pritom je všade rušno. Nakoniec môžete navštíviť miestnu výstavu miniatúr, kde nájdete významné stavby z rôznych častí Španielska, ako spestrenie sa tu predstavujú ukážky miestnych remesiel. V palme je ale mnoho ďalších kresťanských a arabských pamiatok, ktoré stoja za návštevu, preto ak máte možnosť, vyhraďte si na poznanie mesta viac než jeden deň.

Tržnica Olivar, Palma de Mallorca

Tržnica Olivar, Palma de Mallorca © Pavla Nechvátalová

Na ostrove je mnoho krásnych miest vhodných k návšteve. Napríklad Dračia jaskyňa (Coves del Drac) – už podľa rozprávkového názvu je očarujúca. Ďalej mestečko Pollensa, kde sa okrem iného koná každý rok festival klasickej hudby alebo Alcúdia s dochovanými mestskými hradbami a domami zo 13. storočia.

Starobylá ulička v Alcúdii

Starobylá ulička v Alcúdii

Upozornenie: Na ostrove je zavedená povinná pobytová daň od 1.7.2016. Platí sa na mieste po príjazde na ubytovanie. Jej výška sa odvíja od kategórie daného ubytovacieho zariadenia cca 0,55 – 2,2 Eur/ osoba/deň.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.