Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Syrové trhy v meste Alkmaar v Holandsku

Návštevu starobylého mestečka Alkmaar, ktoré leží v provincií Severné Holandsko (Noord Holland), by nemal vynechať žiadny milovník syra. Preslávené syrové trhy na námestí Waagplein patria k najväčším atrakciám nielen samotného Alkmaaru ale aj celého Holandska.

Syrové trhy

V období od apríla do septembra sa každý piatok dopoludnia v čase od 10:00 do 12:30 hod. odohrávajú slávne syrové trhy, ktorých tradícia pretrváva už od stredoveku. Predstavenie prebieha na námestí pred stredovekou budovou – Waaggebouw zo 14. storočia. Aj keď sa v podstate jedná iba o divadlo pre turistov, predstavenie je veľmi atraktívne, zaujímavé a pútavé.

© Iveta Zouharová

Farebné divadlo

Každá syrová burza má svoj nemenný scenár opakujúci sa po stáročia. Presne o 10:00 hod. vybiehajú z obrovských železných dverí budovy Waaggebouw prví nosiči syrov. Ich odev je zložený z bielych košieľ, nohavíc rovnakej farbz, čiernych polotopánok a farebného slameného klobúčika so stuhou ladiacou s farbou klobúka. Sú rozdelení do štyroch skupín po sedem členov a líšia sa práve farbou slameného klobúčika, ktorý môže byť červený, žltý, zelený alebo modrý. Nejde o súťažiace tímy, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.  Farebné rozlíšenie slúži k lepšej orientácií na pracovisku.

© Iveta Zouharová

Ťažká práca nosičov

K noseniu syrov, ktorými je pokryté celé námestie, slúžia nosičom špeciálne závesné nosítka – drevené sane vo farbách klobúčikov. Na každej strane sú umiestnené dva popruhy, ktoré si nosiči navliekajú okolo krku a cez ramená, aby do činnosti zapojili čo najviac svalov a námahu si tak aspoň trošku uľahčili. Na toto nosidlo sa zmestí až osem zlatistých bochníkov syra Gouda. Keďže jeden peceň syra váži okolo 13kg, nie je divu, že túto funkciu zastávajú prevažne statní chlapi. S takto naloženými nosidlami sa ponáhľajú k historickej dvojramennej váhe, kde sa jednotlivé bochníky syra precízne zvážia pomocou klasických závaží. Potom je zjednávaním určovaná jeho cena.

© Iveta Zouharová

Nosičom nemôže byť každý

Možno to nie je úplne bežné, ale pri mojej návšteve trhu prejavil jeden z turistov záujem skúsiť si na chvíľu prácu nosiča. Je nutné podotknúť, že bol malého vzrastu a jeho následná snaha vzbudila všeobecnú zábavu. S trasúcimi sa nohami a za výdatnej pomoci profesionálneho nosiča ťažký náklad kúsok poponiesol, aby potom svoj pokus vzdal.

Kvalita určuje cenu

Ďalšími dôležitými postavami tohto veľkolepého predstavenia sú nakupujúci v bielych plášťoch, ktorí sa prechádzajú pomedzi hordy syrov. Ich úlohou je testovanie ich kvality. Špeciálnym vrtákom vyrežú malý kúsok zo stredu syra a skontrolujú farbu, vôňu a konzistenciu. Až potom sústo ochutnajú. Ak sú s kvalitou spokojný, začne sa hlasné zjednávanie o cene syra za kilo. Na znamenie úspešne uzatvoreného obchodu si predávajúci s kupujúcim potrasie pravačkou. Túto časť predstavenia majú radi hlavne turisti v prvých radách, pretože vždy dostanú vzorku na ochutnanie.

© Iveta Zouharová

32 ton syra

Predané syry ďalej zručne prekladajú pomocníci v šedivých košeliach z nosidiel na pripravené drevené káry, ktoré prevážajú náklad syra koridorom vytvoreným priamo medzi divákmi až do postrannej uličky. Tam sú syry preložené do pripravených chladiacich dodávok a stadiaľ mieria do rôznych kútov sveta.

Celé toto martýrium sa opakuje tak dlho, dokým sa námestie úplne nevyprázdni. V 12:30 hod. neleží na námestí ani jeden bochník syra, 32 ton zlatistej pochúťky našlo svojho majiteľa a nosiči si tak môžu konečne vydýchnuť.

© Iveta Zouharová

Krojované hostesky

V tomto rýdzo mužskom predstavení si nejde nevšimnúť dievčatá s prútenými košíkmi v rukách, ktoré sú oblečené do tradičných holandských krojov. Zazrela som iba dve na celom námestí, ale je možné, že ich tam bolo viac, len som ich v tom pestrofarebnom chaose jednoducho prehliadla.

Kroje pozostávajú z bieleho čepčeku, modrej blúzky, červenej sukne, modrej zástery, červených vlnených ponožiek alebo podkolienok a drevákov z topoľového dreva. Tieto „hostesky“ ponúkajú turistom časopis s informáciami o trhu a pamiatkach Alkmaaru.

© Iveta Zouharová

Nákup syrov

Veľké žlté syry, ktoré sú súčasťou dražby na námestí, nie je možné kúpiť. Svoj nákup môžete uskutočniť v niektorom zo stánkov, ktoré lemujú celé námestie. Okrem obrovského syrového sortimentu tu nájdete stánky s rybami, holandským pivom, orieškami, palacinkami a ďalšími dobrotami, ale taktiež napríklad s kvetmi alebo tradičnými drevákmi všetkých farieb, vzorov a veľkostí. V centre mesta je otvorených mnoho obchodov so syrmi, alkoholom, suvenírmi, nechýbajú ani cukrárne s vynikajúcou zmrzlinou.

© Iveta Zouharová

Doprava do Alkmaaru

Ak máte v pláne cestovať do mesta na trhy autom, dobre si to premyslite. Hľadať parkovacie miesto v blízkosti centra v dobe konania trhu je takmer nemožné. Pokiaľ cestujete autobusom s cestovnou kanceláriou, problémy s parkovaním osobne riešiť nemusíte. Do Alkmaaru sa môžete vydať aj vlakom z Amsterdamu. Vyráža niekoľkokrát za hodinu, pričom cesta trvá okolo 50 minút.

Ďalšie zaujímavosti v meste Alkmaar

Okrem už spomínaných syrových trhov stojí v Akmaare za návštevu Múzeum syra  (Kaasmuseum), kde sa dozviete plno zaujímavostí o procese výroby tejto obľúbenej pochúťky. Múzeum sa nachádza priamo na námestí, kde prebiehajú syrové trhy. Múzeum piva (Nationaal Biermuseum De Boom) sídli v budove pivovaru zo 17. storočia a jeho prehliadku ocenia hlavne muži, pretože je spojená s ochutnávkou. V blízkom okolí mesta môžete navštíviť niekoľko veterných mlynov, typickú holandskú krajinu dotvárajú kanály slúžiace na odvodňovanie rovinatého územia, a ktorými je celé mesto doslova popretkávané.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.