Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Na skok do Slovinska k jazerám Bled a Bohinj

Vysoké hory, priezračné jazerá, husté lesy, veľmi priateľskí a milí obyvatelia, výborné jedlo, dobrá dostupnosť zo Slovenskej republiky a celková atmosféra Slovinska sú dôvody, prečo si pri cestách za poznávaním vybrať práve túto krajinu. Ak plánujete pobyt v Slovinsku len na pár dní, rozhodne si nenechajte ujsť návštevu oboch slovinských jazier. Ich čistota a okolité prírodné krásy vo vás zanechajú nepopísateľné pocity a dojmy. Návšteva jazier patrí k tomu najzákladnejšiemu, čo v Slovinsku treba vidieť.

1. Bohinjské jazero

V regióne Bohinj sa nachádza prekrásne Bohinjské jazero, ktoré je súčasťou Triglavského národného parku. Jazero je so svojou hĺbkou 45m, dĺžkou 4100m a šírkou 1200m najväčším jazerom v Slovinsku. A podľa môjho názoru aj jazerom najkrajším. V krištáľovo čistej vode plnej rýb sa hory, ktoré jazero obklopujú, odrážajú ako v zrkadle a je to dokonalá pastva pre oči. A nie len pre ne. Atmosféru tohto miesta musíte vnímať všetkými zmyslami, či už chcete alebo nie. Mňa osobne tunajšia príroda absolútne uchvátila.

Kadiaľ k jazeru Bohinj?

Najlepšie sa k Bohinjskému jazeru dostanete z dedinky Ribčev Laz, ktorá sa nachádza priamo vedľa jazera. Ak idete autom, ideálne je zaparkovať na zelenej lúke cca 300m od jazera. Parkovné na celý deň činí 5€, miest je dostatok. Samozrejme môžete skúsiť šťastie a hľadať parkovanie aj bližšie k jazeru, ale to veľmi nedoporučujem. Miesto je turisticky veľmi atraktívne, tak prečo zbytočne strácať čas s hľadaním iného parkoviska, keď výsledok je neistý.

© Iveta Zouharová

Turistické atrakcie v okolí jazera Bohinj

Pri jazere sa nachádza požičovňa kajakov, kanoe a raftov, medzi obľúbené turistické atrakcie patrí aj windsurfing. Ak máte dosť odvahy, môžete vyskúšať paragliding s inštruktorom.

Najobľúbenejšou atrakciou v okolí Bohinjského jazera je bezpochyby jazda na výletnej lodi do zastávky Ukanc, odkiaľ štartuje lanovka pod vrchol takmer dvojtisícového vrcholu Vogel. Výhodná je kúpa kumulovanej spiatočnej vstupenky na loď aj lanovku. V cene je aj nápoj zadarmo v horskom hoteli v hornej stanici lanovej dráhy a tiež voľná vstupenka do kostola sv. Jana Krstiteľa, ktorý stojí na východnej strane jazera. Lístok stojí 21,5€ na osobu (lanovka 13€, loď 8,5€), naše šesťročné deti mali obe jazdy zadarmo (bez nároku na nápoj zadarmo), čo nie je obvyklé, nakoľko deti vo veku 6-14 rokov vstupné platiť majú, aj keď znížené. Preto ma ústretové gesto predajcu vstupeniek veľmi potešilo. 

© Iveta Zouharová

Plavba po Bohinjskom jazere

Výletná loď štartuje podľa cestovného poriadku 7x denne, a to zo zastávky Ribčev Laz do zastávky Ukanc. Plavba trvá cca 40 minút a je komentovaná. V angličtine alebo slovinčine sa dozviete množstvo zaujímavých informácií o samotnom jazere ale aj o okolitých horách a kostoloch. Sprievodca špeciálne upozorňuje na perličku – Slovinci vyslovujú „h“ ako „ch“, takže názov jazera a celého regiónu znie z úst domorodcov ako Bóchin.

Ak neovládate ani jeden z jazykov, vedzte, že slovinčina je nášmu jazyku vcelku blízka, množstvo informácií - možno prekvapivo - pochytíte aj bez znalostí jazyka. Plavba samotná je zážitok sama o sebe aj bez akéhokoľvek komentára.

© Iveta Zouharová

Krištáľová voda a húfy rýb

V zastávke Ukanc (slovensky Koniec) sa môžete v priezračnej vode vykúpať a skúsiť tak teplotu jazera, ktorá v letných mesiacoch šplhá k príjemným 20°C. Pobrežie ponúka romantickú pláž, v okolitom lese je umiestnený autokemp. Kúpanie v jazere, ktoré čo sa čistoty týka, nič nezaostáva za morom, je veľmi príjemné a osviežujúce. Všadeprítomné húfy rybiek, ktoré sa okolo vás preháňajú, sú iba čerešničkou na torte.

Lanovkou pod Vogel

Od pláže je to k stanici lanovky už iba pár krokov lesom cez spomínaný autocamp. Hore pod vrchol Vogel, do výšky 1535m n. m. vás vyvezie kabínová lanovka pre 80 osôb, ktorá ide miestami naozaj rýchlo, naraz sa vám žalúdok nebezpečne prevráti. Výhľad z lanovky je prekrásny a neopakovateľný, Bohinjské jazero a priľahlé hory sa odkryjú v celej svojej surovej kráse. V hornej stanici lanovky vás čaká ďalší výhľad, tentokrát do obrovskej diaľky, až na samotné vrcholy majestátnych Júlskych Álp, prakticky celé Bohinjské jazero a okolité mestečká a dedinky. Na vrchu sa ďalej nachádza Ski hotel Vogel s vonkajším posedením, ktorý ponúka teplé jedlá a nápoje (Laško pivo 3,5€) a práve tu si môžete uplatniť svoj kupón na nápoj zadarmo. Čapované pivko či niektorý z nealkoholických nápojov určite príde vhod. 

© Iveta Zouharová

Obľúbené atrakcie pre deti v okolí jazera Bohinj

Neďaleko reštaurácie si prídu na svoje nielen dospelí, ktorí budú obdivovať okolitú prírodu a krásny výhľad, ale hlavne deti, pretože sa tu nachádza malá ohrada s dvomi poníkmi, roztomilé prasiatko a hlavne voľne sa pasúce kravy, ktoré sú veľmi krotké, zvyknuté na záujem turistov. Môžete ich bez strachu pohladkať, odfotiť, lenivo sa povaľujúcim zvieratám je to úplne jedno. Iba dávajte pozor, kam stúpate, aby ste si z výletu okrem zážitkov nedoviezli aj nežiaduci suvenír na topánke :-)

© Iveta Zouharová

Orlove glave

Z niekoľkých turistických trás sme si vybrali trasu vedúcu na kopec Orlove glave (1 665 m n.m.). Príjemná prechádzka pod sedačkovou lanovkou dlhá 1,5km vedie ako inak než do kopca, posledný výstup je celkom prudký a vyžaduje pevnú obuv, pretože povrch tvorí štrk, na ktorom sa kĺže. Asi v polovice cesty na Orlove glave začína byť pomerne chladno a veterno, preto pamätajte na teplejšie oblečenie, obzvlášť ak idete s deťmi. Na vyhliadke Orlove glave je umiestnený drevený kríž so zvončekom, odpočívadlo a stolček s ukazovateľom vrcholov. Výhľad z vrcholu je nádherný. Naspäť môžete ísť rovnakou trasou alebo sa dole zviesť štvorsedačkovou lanovkou. Cena je primeraná dĺžke jazdy, dospelý platí 2€, deti o euro menej. My sme vďaka milej obsluhe lanovky za deti opäť neplatili.

© Iveta Zouharová

2. Jazero Bled

Parkovanie pri Bledskom jazere

Slávnejšie z jazier, jazero Bled, je omnoho komerčnejšie založené ako jazero Bohinj a je zároveň najnavštevovanejším miestom Slovinska, čo poznáte hneď pri vjazde do obce Bled podľa hustej dopravy. Z vlastnej skúsenosti môžem doporučiť parkovanie pri supermarkete. Prvá hodina je zadarmo, za dve hodiny zaplatíte 2€, čo nie je také zlé, navyše máte istotu, že skutočne zaparkujete. Ďalej v obci je to už potom veľký problém.

Komerčná stránka Bledu

Brehy priezračného jazera s množstvom rýb a rôznym rastlinstvom (lekná) lemujú mnohé stánky s občerstvením, hotely, stánky so suvenírmi. Na jednom z mostíkov vedúcich do jazera sa nachádza veľké, červené, drevené srdce zasadené do stojanu. Hneď za ním je umiestnená lavička, na ktorú sa v prípade záujmu posadíte a necháte sa od okoloidúcich odfotiť. Vznikne záber vás a vašich blízkych uprostred srdca, v pozadí jazero s ostrovčekom. Pre niekoho romantika, pre mňa neskutočný gýč. Podľa radu, ktorý sa tvoril pri mostíku súdim, že tých, ktorým sa tento výjav zdal romantický bolo viac.

Kúpanie v jazere Bled zadarmo? Omyl

Pre záujemcov je k dispozícií požičovňa bicyklov alebo skútrov, vykúpať sa môžete na platenej pláži s nafukovacím mestečkom pre deti, ktoré je ale spoplatnené zvlášť. Celodenné vstupné pre dospelého činí 7€, za deti zaplatíte 5€. Po pätnástej hodine sa znižuje vstup dospelého o 1€, deti majú zľavu 2€. Navyše musíte pripočítať poplatok za skrinku 2€, za lehátko zaplatíte 3€, slnečník si môžete požičať za 2€. Ak vaše dieťa túži po šantení v nafukovacom mestečku/vodnom parku, pripravte si ďalšie 3€ za 20 minút. Mne osobne sa kúpanie na tejto pláži zdalo ako príliš drahá zabávka.

Plavba na výletnej lodi alebo pletnou po jazere Bled

Obľúbenou atrakciou je rovnako ako na jazere Bohinj plavba na výletnej lodi, ktorá štartuje z prístavu 8x denne, pričom lístok vás vyjde na 11€, za deti zaplatíte 6€. V prípade nepriaznivého počasia lode nejazdia. Ak máte radi viac súkromia, môžete sa previezť na romantickej gondole, ktorej sa hovorí pletna.

© Iveta Zouharová

Na ostrovček alebo k Bledskému hradu?

Jazero Bled má dve dominanty. Prvou z nich je ostrov Blejski Otok s barokovým kostolíkom uprostred jazera. Ostrov vznikol v priehlbine po ustupujúcom ľadovci. Dostanete sa k nemu na spomínanej pletni približne za polhodinku plavby. Tu máte nejaký čas na prehliadku ostrovčeka a kostolíka Nanebovzatia Panny Marie, potom vás čaká cesta späť.

Druhou dominantou je Blejski grad (Bledský hrad) týčiaci sa majestátne na skale vo výške cca 140m nad jazerom. K hradu vedie pekná lesná cesta a potom 284 schodov, pri výstupe sa preto celkom zapotíte. Vstupné do hradu činí 10€ pre dospelého a 5€ pre dieťa. V cene je výklad sprievodcu, hrad si ale môžete pochodiť aj sami.

© Iveta Zouharová

Kde se v okolí jazier najesť?

Čo sa jedla týka, doporučujem najesť sa v niektorej z priľahlých dediniek, kde nie sú ceny tak vysoké ako v oblasti oboch jazier. V jednej pizzérií sme si objednali obrovskú, veľmi chutnú a do chrumkava upečenú pizzu, z ktorej sa najedla celá naša štvorčlenná rodina. Cena je na naše pomery prívetivá, pohybuje sa v rozmedzí 10-12€. Rôzne pokrmy z mletého mäsa ako čevapčiči či mäsové guličky si objednáte za cenu od 10€, cestoviny na x spôsobov od 15€ za porciu. Čapované pivo vyjde v reštaurácií približne na 3€, čerstvo načapovanú vody z kohútika vám prinesú na požiadanie k jedlu zadarmo.

© Iveta Zouharová

Zo Slovinska som si za krátku dobu svojho pobytu (necelé tri dni) odviezla plno fotografií, ale hlavne zážitkov uložených hlboko v pamäti a tiež presvedčenie, že som v tejto krásnej krajine nebola posledný krát. Nabudúce si ale vyhradím omnoho viac času. Už teraz sa veľmi teším...

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.