Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kde sa najlepšie maškrtí v Toskánsku

© Simona Michálková

Zo svojho pobytu v Toskánsku som si odniesla tento poznatok: základom všetkého je pizza a zmrzlina. Či už sa rozhodnete ísť do Florencie, Pisy alebo menej známeho mestečka ako je napríklad Empoli, všade narazíte na to isté. Ale aby sme nepredbiehali, poďme si ponuku jednotlivých miest prebrať postupne...

Osviežujúca zmrzlina z Empoli

Empoli je malé mesto, ale uspokojiť mlsné jazýčky turistov bezpochyby dokáže. Na hlavnej obchodnej ulici nájdete niekoľko pizzérií aj rýchlych občerstvení, kde si môžete kúpiť hranolky alebo kebab. Je tu niekoľko vynikajúcich kaviarní, kde predávajú torty, koláčiky, čokoládové kocky, rezy atď.

© Simona Michálková

Rozhodne nebudete ľutovať, keď vyskúšate zmrzlinu z predajne Gelateria La Medicea na námestí Piazza della Vittoria. Ochutnajte napríklad Frutti di Bosco, príchuť lesných plodov.

Livorno: súboj medzi ovocným košíčkom a jablčnou zmrzlinou

V Livorne doporučujem navštíviť bar Baracchina Bianca na Piazza San Jacopo in Acquaviva. Pestrá paleta sladkého pečiva poteší oko aj chuťové bunky. Ja som sa rozhodla skúsiť miestnu variantu svojej obľúbenej pochúťky. Nechala som sa zlákať ovocným košíčkom!

© Simona Michálková

Tým sladké potešenie v Livorne neskončilo. Na Via Ricasoli som natrafila na ďalšiu skvelú predajňu zmrzliny, Gelateria Artigianale Rufus.

© Simona Michálková

Vo Florencií, Empoli, Siene a v ďalších mestách som sa stretávala s prakticky nemennou ponukou príchutí. Jogurtová, mangová, lesné plody... V Livorne u Rufusa mali zaujímavé kúsky. Veľmi dobrá bola hrušková zmrzlina s kúskami čokolády. A jablčná bola z naozajstných jabĺk!

© Simona Michálková

Pravá talianska pizza z Florencie

Nebola by to uspokojivá návšteva Talianska bez aspoň jedného kúska pizzy. Prečo si ju nedopriať napríklad vo Florencií? Samozrejme, že tunajšie reštaurácie ponúkajú špagety a rôzne ďalšie druhy cestovín, plody mora, lasagne, hamburgery alebo svieže zeleninové či ovocné šaláty, ale pizza je pizza! A v podniku Il Borghetto Ristorante ju majú skutočne výbornú. Ako veľká milovníčka syra som si objednala 4 Formaggi (mozzarella, gorgonzola, stracchino, parmigiano) za 9 €. Cena pizzy sa tu pohybuje od 6 do 13 €. Nápojové menu sa podobá nášmu, zo studených nealkoholických nápojov si môžete dať Coca colu, Fantu alebo Sprite. Ale keď už sme v Taliansku, bola by škoda neochutnať ovocný likér Limoncello.

Vynikajúcu zmrzlinu majú aj v Lucce!

V Lucce ma najviac potešila zmrzlina z Baru Moka na Via Fillungo. Bola to kombinácia nutelovej a vanilkovej zmrzliny s čokoládou, pekelne dobrá! Útulnú kaviareň, v ktorej si môžte dopriať palacinky alebo vafle, nájdete na námestí Piazza dell'Anfiteatro.

© Simona Michálková

Ešte lepší kopček zmrzliny v Siene?

V Siene na Via Banchi di Sopra stojí podnik Bar Pasticceria Nannini.

© Simona Michálková

Je to kaviareň s najúchvatnejšími zákuskami, aké som v Toskánsku videla. Čokoládové rožteky, pusinky, šišky, kocky s polevou... A ja som zase skončila pri ovocnom košíčku! Bol výborný, ale trochu málo vláčny. Pod rukami sa rozpadal, v puse sa rozplýval.

© Simona Michálková

Lasagne pri Šikmej veži v Pise

Moja dovolenka v Taliansku sa chýlila ku koncu. Deň pred odchodom som navštívila svetoznámu Pisu a povedala som si, že musím ešte ochutnať lasagne. Zašla som do baru  Lo Sfizio na Borgo Stretto. Tak ako inde, aj tu predávali rôzne druhy cestovín, morské plody, šaláty, pizzu, zmrzlinové poháre, torty... Držala som sa svojho cieľa a objednala si lasagne. Neboli najlacnejšie ani najchutnejšie. Taká jednoduchá školská verzia. A tak stále platí, že tie najlepšie som ochutnala v chorvátskom Dubrovníku. Čím ma ale Pisa príjemne prekvapila? V miestnom supermarkete som našla to, čo inde nie – svoju najobľúbenejšiu taliansku nugetu!

© Simona Michálková

Z pomerne jednotvárnej, ale bohatej ponuky pizzy, cestovín, zmrzlín či zákuskov si určite vyberie každý. Nezabudnite, že taliani do ceny započítavajú aj príplatok (sprepitné). Pizza vo Florencií sa tak môže predražiť o 1,50 € za každého zákazníka. Ak si teda traja ľudia objednajú jednu pizzu, na účtenke sa naviac objaví trikrát 1,50 €.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.