Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Jesenná návšteva Gdaňsku

Jeseň je na výlet do poľského Gdaňsku ako stvorená! Je to čas, kedy máte šancu užiť si slnečné počasie, a to pri tom bez úmorných horúčav. Kúzlo tehlových kostolov, veľkolepých námestí a takmer nekonečných výhľadov na more vo vás - rovnako ako vo mne - určite zanechá množstvo príjemných spomienok.

Gdaňsk

Gdaňsk © Simona Michálková

Pohodlné a celkom príjemné ubytovanie

Z mnohých možností, ktoré Gdaňsk ponúka, odporúčam ubytovanie v Neptun Parku. Oplotená oblasť apartmánov, strážená závorami aj vrátnikmi, je ideálna pre rodiny s deťmi aj zamilované páry. Pritom sa nie je potrebné obávať rušenia nočného pokoja.

Ubytovanie v Neptun Parku

Ubytovanie v Neptun Parku © Simona Michálková

Na nás tu čakal priestorný byt s dvomi spálňami, kúpeľňou, dvomi toaletami, vybavenou kuchyňou a veľkou obývacou izbou s uspokojivou telvíziou, filmami na DVD aj Bluray a s hrami na Playstation. Ubytovanie sa nachádza kúsok od piesočnej pláže. Stačí prejsť cez vrátnicu a riedky lesík. Potom sa už pred vami otvorí kúzelný výhľad na more s čajkami a ohromnými loďami na obzore.

Pláž v Gdaňsku

Pláž v Gdaňsku © Simona Michálková

Vedľa pláže, za plejádou stromov, nájdete chodník pre chodcov, korčuliarov aj cyklistov a pozdĺž neho stánky s plážovým tovarom, rybiu reštauráciu, či obchodík so zmrzlinou a kúpeľnými oplátkami. Tým sa tu hovorí gofry a sú to vlastne vafle, ktoré si môžete dať iba tak smaotné, alebo so šľahačkou, nutelou, ovocím a polevou. Stretnete ich na každom rohu v Gdaňsku aj v blízkych Sopotách. Ich cena sa pohybuje od 4,50 PLN do 14 PLN. Sú asi rovnako všadeprítomné ako u nás populárne trdelníky, o ktoré vás mimochodom Gdaňsk neochudobní.

Gofry

Gofry © Simona Michálková

Prechádzka starým mestom

Na prehliadku malebného centra Gdaňsku je dobré vyhradiť si aspoň dva dni. aj tak ho stihnete prejsť len narýchlo. Cesta z ubytovania v Neptun Parku do centra, kde možno zaparkovať v niektorom z obchodných centier (napr. Galeria Handlowa Madison), vám zaberie cca 15-20 minút.

Stačí prejsť kúsok ďalej od moderných nákupných stredísk a budete mať pocit, že ste sa ocitli v inom čase aj meste. Všadeprítomné kostoly, tehlové domy a upravené parčíky, to všetko v človeku vyvolá dojem, že sa snáď presunul do starého dobrého Londýna.

Gdaňsk

Gdaňsk © Simona Michálková

Nahliadnite do rímskokatolického kostola sv. Jakuba a prejdite parčíkom okolo Malého Mlynu k náprotivnému Veľkému Mlynu (Wielki Mlyn). Dostanete sa k pamätníku Johanna Hevelia s budovou Galérie umenia v pozadí. Ak sa vrátite medzi Malý a Veľký mlyn a budete pokračovať po ulici Podmłyńska, dorazíte k Muzeu Nauki Gdańskiej v kostole sv. Kataríny. Je to jeden z tých pekných kostolov, ktorých interiér možno nerušene preskúmať. Každú zaujímavosť dopĺňa ceduľa, dozviete sa tak niečo o Heveliovom pilieri (Filar Heweliusza), baptistériu, alebo o obraze Kristov príjazd do Jeruzalému (Wjazd Chrystusa do Jerozolimy). Anglické verzie chýbajú, ale poľské poznámky sú relatívne zrozumiteľné. Záujemcovia môžu zísť do krypty a prehliadnúť si kosti.

Kostol sv. Kataríny

Kostol sv. Kataríny © Simona Michálková

Až vyjdete z kostola, cesta vás zavedie k budove nazvanej Hala Targowa. Zvonku pripomína stanicu, vo vnútri skôr zastaralý obchodný dom. Okrem obchodíkov s oblečením, zaujmú pestrofarebné sladkosti. Vedľa haly sa nachádza trhovisko s ovocím a zeleninou.

Trhovisko pri Hala Targowa

Trhovisko pri Hala Targowa

Cez park Świętopełka sa následne dostanete k najväčšej pýche Gdaňsku, ba aj celého Poľska. Tou je Bazylika Mariacka (kostol Panny Márie), vôbec najväčší tehlový kostol svojho druhu na svete. Vstup do veže je možný od 9:00 do 21:00 za 10 PLN (plné vstupné), alebo 5 PLN (znížené). Do kostola sa možno dostať zdarma, interiér však zďaleka nie je tak pôsobivý ako trebárs v prípade hore zmieneného kostola sv. Kataríny.

Kostol Panny Márie

Kostol Panny Márie © Simona Michálková

Na hlavnom námestí Dlhý trh (Długi targ) ssa nachádzajú ďalšie dve turistické lákadla, a síce Neptúnova fontána a Dvor kráľa Artuša. Samé námestie však poteší oko aj dušu svojimi nádhernými domami. Konieckoncov nadchne aj vaše chuťové bunky. K zakúpeniu je tu výborná zmrzlina, lahodná káva, alebo výhlásené vafle. Na pamiatku si môžete kúpiť jantárový šperk, či iný pekný suvenír.

Neptúnova fontána

Neptúnova fontána © Simona Michálková

Z námestia sa dostanete k nábrežiu, kde kotvia starodávne vyzerajúce turistické lode a kde vás budú lákať vystavené jedálničky tunajších reštaurácií. Najväčším ťahákom do týchto miest je stredoveký Starý žeriav (Żuraw), ktorý zdobí snáď každú gdaňskú pohľadnicu. Návšteva nábrežia ( a vôbec celého Gdaňsku) je naozaj pekným zážitkom, ktorý vám možno spestrí aj živá kapela.

Nábrežie v Gdaňsku

Nábrežie v Gdaňsku © Simona Michálková

Najväčšia zoologická záhrada v Poľsku

Od ubytovania v Neptun Parku je gdaňská zoologická záhrada vzdialená asi 5 km a vyplatí sa k nej prísť autom. Zaparkovať možno buď hneď vedľa. alebo pár sto metrov odtiaľ na priestornejšom platenom parkovisku.

V septembri máva zoo otvorené od 9:00. V tej dobe začala aj moja návšteva, ktorá trvala presne do 12:20. Dlhá prechádzka hneď po otvorení sa obišla bez davov turistov. Stačí sa držať prehľadnej mapy a pohodlne obídete celý areál. Uvidíte slony, žirafy, zebry, hrochy, tigre, levy, opice a mnoho ďalších zvierat. Nahliadnúť môžete aj do pavilónu s voľne poletujúcimi motýľmi, alebo do mini zoo. Niektoré zvieratá na svojich miestach neboli kvôli prebiehajúcemu kŕmeniu a čisteniu výbehov. Inak som si ale deň v príjemnej a pokojnej zoo užila. Nepochybujem, že bude aj pre vás pekným spestrením. Z hľadiska veľkosti sa jedná o najväčšie zariadenie tohto druhu v Poľsku.

V septembri a októbri stojí normálne vstupné 25 PLN, znížené 20 PLN, čo je výhodnejšie oproti júlu a augustu, kedy normálne vstupné dostanete za 30 PLN a znížené za 25 PLN.

Zoo Gdaňsk

Zoo Gdaňsk © Simona Michálková

Múzeum druhej svetovej vojny

Gdaňsk je mestom mnohých zaujímavých múzeí. Menujme napr. múzeum jantáru (Muzeum Bursztynu). Kúsok ďalej od centra stojí Múzeum druhej svetovej vojny (Muzeum II Wojny Światowej). Jeho návšteva zanechá v človeku hlboké dojmy. Prevedie vás najhroznejšími momentami dejín, ako bolo zhodenie atómovej bomby na Hirošimu, alebo holokaust. Prehliadka je určite psychicky náročnejšia, ale pútavá a útočí na všetky zmysly. Všade hraje príhodná dramatická hudba a k zhliadnutiu je mnoho znepokojivých vojnových záberov. ak by ste sa mali dívať na každý z nich, strávili by ste v múzeu celý deň. Čo ma obzvlášť zaujalo, bolo premietanie obrazu na stránkach kníh a možnosť prehliadať si miniatúrne predmety lupou. Tiesnivú atmosfréu dotvárajú vierohodné kulisy rozbombardovaných domov s tankom v popredí. Niektoré miestnosti ohromnej modernej budovy sú poloprázdne, až si možno budete hovoriť, že škoda nevyužitého priestoru.

Pred samotnou prehliadkou je potrebné odložiť do skrinky batoh (ak nejaký máte). Do nej ale musíte dať 2 PLN, aby sa vôbec dala zavrieť. Pri pokladni je k dispozícií audiosprievodca za príplatok 5 PLN. Vstupné stojí 23 PLN (normálne), alebo 16 PLN (znížené). Parkovanie v garáži múzea je v cene vstupenky ( až 3 hodiny zdarma), ak ju na informáciách dodatočne predložíte. Pokladňa má otvorené od stredy do nedele v čase 9:30-19:00, v utorok iba do 18:00.

Múzeum druhej svetovej vojny

Múzeum druhej svetovej vojny © Simona Michálková

Tip na výlet v okolí: hrad Malbork

Malbork je najväčší gotický hrad na svete. Na jeho stavbu bolo použitých 50 miliónov tehál.. Predpokladá sa, že je takisto najväčšou tehlovou konštrukciou postavenou človekom. Na celom svete nie je žiadne iné miesto so sochou pokrytou 300 000 mozaikových dlaždíc, alebo s desiatimi kilometrami ochranných stien. Miestne múzeum má bohaté umelecké a historické zbierky. Prehliadnúť si môžete napr. porcelán, obrazy a sochy Krista, či šperky a najrôznejšie predmety z jantáru v tunajšej galérií. Niektoré poloprázdne interiéry pôsobia osamelým dojmom. Na hrade sú bezpochýb najpôsobivejšie exteriéry, tajomné a kúzelné zákutia ako z rozprávok.

Marlbork

Marlbork © Simona Michálková

Malbork je od gdaňského Neptun Parku vzdialený približne 83,5 km. Cesta autom trvá asi hodinu a štvrť, ale rozhodne sa vyplatí. Otvára sa o 9:00. Priehliadka so sprievodcom zaberie obvykle skoro 4 hodiny. Odporúčam zakúpiť vstupenku s audiosprievodcom. Základná stojí 39,50 PLN, znížená (pre študentov) 29,50 PLN. Budete môcť chodiť po hrade svojím vlastným tempom. Audiosprievodcu možno požičať v rôznych jazykoch. Anglický výklad je celkom pomalý a zrozumiteľný, všeličo možno pochytiť aj z poľštiny.

Marlbork 2

Marlbork 2 © Simona Michálková

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.