Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako sa pripraviť na cestovanie autom do Talianska?

Autom do Talianska

Autom do Talianska

Plánujete letnú či zimnú dovolenku v Taliansku? Určite je to skvelá voľba, či už kvôli piesočným plážam, úžasným pamiatkam a umeleckým dielam, ktoré patria medzi najvzácnejšie na svete, ale aj skvele upraveným zjazdovkám. Vyrážate tento rok úplne prvýkrát, prípadne ste v Taliansku už dlho neboli a premýšľate, ako sa na cestu pripraviť?

Najvhodnejšia trasa do Talianska

Pokial mierite na dovolenku zo západného Slovenska, najlepšie je zvoliť trasu na Viedeň-Graz-Tarvisio

Pokiaľ však cestujete z východu krajiny, doporučujem cestovať cez Maďarsko a to Miškolc-Budapešt-Gyor-Graz-Tarvisio.

Časový harmonogram

Medzi slovenskými turistami je v letnej sezóne najpopulárnejšie stredisko Bibione. Z Bratislavy sem dorazíte zhruba za 6 a pol hodín. Z Košíc za 9 hodin, plus/minus nejaké prestávky.

Prehľad dostupnosti ďalších obľúbených oblastí:

 

Kalábria

Lago di Garda

Val di Fiemme

Livigno

Rím

Bratislava

17 hodin

8.5 hodiny

7.5 hodín

8 hodin

12 hodín

Košice

19.5 hodiny

11.5 hodiny

11.5 hodiny

12 hodín

14.5 hodiny

Bibione, Taliansko

Bibione, Taliansko

Poplatky po ceste autom do Talianska

Takže teraz ste si urobili predstavu o trase a prichádzajú informácie o tom, čo všetko budete musieť zaplatiť. Uvediem Vám všeobecné informácie o spoplatnení diaľnic, ciest, mostov, tunelov či o cenách benzínu / nafty.

1. Rakúsko

V Rakúsku si budete musieť zakúpiť diaľničnú známku a to buď 10-dňová (9.0 Eur) alebo 2 mesačné (26.2 Eur), zoženiete ju predovšetkým na benzínových pumpách. Môžete tiež zvoliť inú alternatívnu cestu mimo diaľnice, avšak sa Vám trasa predĺži a na benzínu toho potom tiež moc neušetríte. Priemerná cena benzínu v Rakúsku je 1.116 Eur, nafty potom 1.064 Eur (ceny uvedené za liter)

Brennerský priesmyk

Brennerský priesmyk

2. Maďarsko

V Maďarsku je nutné si zakúpiť elektronickú diaľničnú známku podobnú ako u nás cez SMS, internet, čerpacie stanice alebo hraničné priechody a to buď 10-dňová 2975,00 HUF (11,23 €) alebo mesačná 4780,00 HUF (18,04 €). Priemerná cena benzínu v Maďarsku je 1.21 Eur, nafty potom 1.26 Eur (ceny uvedené za liter)

3. Slovinsko

V Slovínsku je nutné si zakúpiť dialničnú známku a to buď týždnovú (15.0 Eur) alebo mesačnú (30.0 Eur). Nové nálepky nesú modrú farbu. Umiestňujú sa do ľavého horného rohu čelného skla vozidla. Zoženiete ju predovšetkým na benzínových pumpách. Priemerná cena benzínu v Slovínsku je 1.328 Eur, nafty potom 1.309 Eur (ceny uvedené za liter)

4. Taliansko

V Taliansku nie je nutnosť zháňať platné diaľničné známky. Diaľničné poplatky sú vyberané v mýtnych bránach (priemerne 8 eur na 100km). Mapu spoplatnených ciest a diaľnic nájdete zde. Priemerná cena benzínu v Taliansku je 1.588 Eur, nafty potom 1.457 Eur (ceny uvedené za liter)

POZOR:Ak sa chystáte v zime do Livigna, budete tu platiť za prejazd tunelom. Pokiaľ máte ale nástupné alebo konečný deň v sobotu, je tu dôležité nezabudnúť na reguláciu dopravy. V čase 5:00 - 10:00 je tunel otvorený len v smere na Švajčiarsko. Od 11:00 do 18:00 je otvorený len zo Švajčiarska, v tento čas sa teda z Livigna nedostanete. Inak je tunel otvorený 24 hodín denne.

Livigno, Taliansko

Livigno, Taliansko

Dopravné predpisy v Taliansku

Prakticky tu platia rovnaké predpisy ako u nás a to:

  • použitie svetiel u automobilov počas dňa
  • vybavenie automobilu reflexnou vestou, trojuholníkom, lekárničkou (nie je povinná)
  • u vodičov s praxou je tolerancia alkoholu 0.5 promile (prax 3 a viac rokov)
  • používanie bezpečnostných pásov a povinné sedačky pre deti do 3 rokov
  • ak máte zapožičané či firemné auto, mali by ste mať so sebou plnú moc od majiteľa automobilu

Najvyššia povolená rýchlosť

  • diaľnice 130 km/h
  • mimo obec 90 km/h
  • v meste 50 km/h

Nezabudnime ani na cestovné doklady. Dospelí môžu cestovať na občiansky preukaz, deti potom na pas či detský občiansky preukaz. Ak si beriete so sebou psa, tak ten musí mať vlastné psie pas.

A môžete vyraziť :-)

A môžete vyraziť :-)

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.