Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Thajské chrámy: Kuriozita alebo dômyselná recyklácia?

Chrám z miliónov fliaš Wat Lan Khuad v Thajsk

Chrám z miliónov fliaš Wat Lan Khuad v Thajsk Shutterstock

Láka vás exotika? Čo tak prekročiť hranice Európy a nechať sa unášať východnym vetrom až do ďalekej Ázie, tam kde je stále elto, po uliciach chodia slony, miestni nešetria úsmevmi, ceny sú privetivé a jedlo poteší všetky zmysly? Thajsko okrem toho ovplýva zaujímavými pamätihodnosťami a kuriozitami. Ruku na srdce, už ste niekedy videli chrám postavený zo skamenelých ustríc?

Ústricová pagoda (Wat Chedi Hoi)

Ústricová pagoda Wat Chedi Hoi v Thajsku

Ústricová pagoda Wat Chedi Hoi v Thajsku Shutterstock

Chrámov je v Thajsku množstvo a turistov udivujú nielen architektúrou, ale aj stavebnými materiálmi. Svätyňu postavenú zo schránok mrtvých morských kôrovcov na svých cestách len tak nestretnete. Ústricová pagoda v provincii Pathum Thani je hviezdou turistických selfíčok spojených s pobavenými aj nechápavými pohľadmi. Miestni držia chrám v úcte. Žije v ňom totiž veľmi starý mních, za ktorým chodia ľudia z okolitých dedín a prinášajú mu najrôznejšie dary, hlavne v podobe jedla a pitia. Dary s dlhodobou trvanlivosťou osadenstvo chrámu bedlivo chráni v improvizovanom múzeu, ktoré môžete navštíviť. Artefakty po dátume spotreby však uvidíte tiež, za chrámom vzniklo menšie skladisko predmetov vyšlých z módy aj tých, ktorých životnosť už uplynula. Ak zatúžite skúsiť zenový stav, môžete relaxovať spoločne s mníchmi v záhradke plnej byliniek alebo u dvoch rybníkov. Jeden sa hemži kaprami a z druhého vystrkujú hlavičky korytnačky.

Pagoda postavená z fosílií ústric

Pagoda postavená z fosílií ústric Shutterstock

Wat Chedi Hoi leží asi 90 kilometrov od Bangkoku v mestečku Tambon Bo Ngoen. Táto oblasť bola kedysi pod hladinou oceánu a ľudia dodnes v miestnej prírode nachádzajú skameneliny. Pagoda je skonštruovaná z miliónov rokov starých fosílií gigantických ústric, ktoré pochádzajú z bezprostredného okolia. Pritom k použitiu netradičného materiálu došlo viac menej náhodou: Pri stavbe chrámu v roku 1983 si mních stanovil podmienku, že chce v blízkosti svätyne rybník. Pri jeho hĺbení pracovníci objavili množstvo skamenelých ústric, tie potom neikoľko rokov zbierali, až vznikol základ pagody. Ak si predstavujete maličké ústrice, ktoré dnes nájdete na tanieri vo vycibrených reštauráciách, nenechajte sa mýliť. Niektoré z chrámu Wat Chedi Hoi sú tak veľké, že unesú aj dieťa!

Chrám z miliónov fliaš (Wat Lan Khuad)

Chrám z miliónov fliaš Wat Lan Khuad v Thajsk

Chrám z miliónov fliaš Wat Lan Khuad v Thajsk Shutterstock

V thajskej provincii Sisaket, čo by kameňom dohodil od hlavného mesta Bangkoku, stojí budhistický chrám Wat Lan Khuad, alebo aj Chrám z miliónov fliaš. Všetko začalo jednoduchým nápadom upratať neporiadok po turistoch, ktorí lokalitu navštevujú. Mnísi už štvrť storočia zbierajú fľaše prevažne od piva, občas aj od nealkoholických nápojov a energetických drinkov, a používajú ich ako stavebný materiál. Za tú dobu úspešne vybudovali hlavný chrám aj priľahlé stavby, trebárs vodarénskú vežu, modlitebné miestnosti, toalety pre turistov, veľkú halu, krematórium alebo niekoľko bungalovov. Tým ale projekt neskončil. Lokalita čoskoro získala svetový ohlas a návštevníkov ešte pribudlo. Mnísi ich s úsmevom prevádzajú po svojich výtvoroch a radi prijmú fľaše od piva z rôznych kútov sveta, ktoré im turisti vozia ako dar.

Z fliaš od piva vzniklo aj krematórium

Z fliaš od piva vzniklo aj krematórium Shutterstock

Všetky stavby už z diaľky žiaria fľaškovo zelenou farbou. Ani zátky od piva nevyjdú na zmar. Mnísi z nich vytvárajú mozaiky s vyobrazením Budhu a zdobia nimi chrámové steny. Celkovo bolo na stavbu použitých cez milión fliaš. Samí mnísi na ojedinelom stavebnom materiále oceňujú to, že poskytuje dostatok svetla, nestráca farbu a veľmi ľahko sa čistí. Ak chcete Wat Lan Khuad vidieť na vlastné oči, vydajte sa do mestečka Khun Han a nechajte sa ohromiť originalitou podivných stavieb.

20.02.2019 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.