Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kam sa vydať cez letnú dovolenku? Na najlepšie grécke ostrovy!

Najlepšie grécke ostrovy

Najlepšie grécke ostrovy Shutterstock

Grécko zahŕňa viac než 200 ostrovov, je teda naozaj z čoho vyberať. Ktoré z nich považujeme na najlepšie a prečo?

Skiathos: leňošenie na pláži s knihou

Skiathos

Skiathos Shutterstock

Malý ostrov na severozápade Egejského mora patrí do skupiny ostrovov zvaných Severné Sporady. V meste Skiathos nájdete množstvo zaujímavostí, napr. múzeum v Papadiamantisovom dome alebo kostol Panagia Limnià. Ostrov je domovom niekoľkých pôsobivých kostolov a kláštorov, okrem toho vzbudzuje záujem niektorými z najkrajších pláži v Grécku. Práve kvôli ním ho vyhľadávajú najmä rodiny s deťmi. Odporúčame pláž Koukounaries, lemovanú stromami a zdobenú tyrkysovou vodou.

Dovolenka na gréckom ostrove za babku!

Lefkada: potešenie pre surfárov

Lefkada

Lefkada Shutterstock

Lefkada je narozdiel od ostatných Jónskych ostrovov prístupná z pevniny hrádzou na severnom cípe. Ohromia vás tu hlavne slávne pláže s útesmi - Egremni a Porto Katsiki. Južné pobrežie predstavuje ideálnu oblasť pre windsurfing, záliv Agios Ioannis rozradostí milovníkov kitesurfingu. Môžete si zaplávať v morských jaskyniach, kochať sa úchvatnými západmi slnka a vodopádmi, alebo si prehliadnuť veterné mlyny na pláži Gyra.

Milos: dramatické a fotogenické pobrežie

Milos

Milos Shutterstock

Donedávna počul o vulkanickom ostrove, kde bol objavený pôvab bohyne Afrodity, iba málokto. Tí, ktorí o ňom vedia, ho žiarlivo strážia. Cenia si totiž jeho jedinečnú krásu, hlavne viac než sedemdesiat miestnych pláži. Milos má bezpochyby najrozmanitejšie a najdramatickejšie pobrežie zo všetkých gréckych ostrovov.

Dovolenka snov: Horúce cestovateľské tipy pre rok 2020

Prečítajte si aj:

Dovolenka snov: Horúce cestovateľské tipy pre rok 2020

Amorgos: kúzlo hlbokého modrého mora

Amorgos

Amorgos Shutterstock

Dostať sa na ostrov Amorgos nie je práve ľahké. Cesta z Atén tam pomalým člnom trvá asi 8 hodín. Ak vystúpite v Katapole, ospalom prístave vrúbenom rybími tavernami, pripletie sa vám do cesty nápis: „Vítajte na Amorgosu. Nikto vás tu nenájde.“ A to je presne ono! Drsný kykladský ostrov vždy priťahoval samotárov, potápačov a pútnikov. Voda hrá miliónmi odtieňov modrej a je tak čistá, že na skalnatom pobreží uvidíte bez problémov každého morského ježka. Dokonca aj turistické chodníky lemované šalviou sa nazývajú Modré, pretože more je tu viditeľné odvšadiaľ (rovnako ako obloha).

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Korfu: kulinárske umenie a svieža krajina

Korfu

Korfu Shutterstock

S pastelovo sfarbenými dedinami, zvlnenými olivovými hájmi a veľkými panskými domami pripomína časť ostrova Toskánsko. Korfu však ponúka podstatne lepšie pláže a idylické zátoky, ako je Nissaki, Agios Stefanos či Kerasia. Odporúčame výlet do vnútrozemia, kde sa nachádza Ambelonas, okúzľujúce vinárstvo, reštaurácia a škola varenia.Špecializuje sa na korfské pokrmy, napr. chobotnica s cícerom a kurkumovou penou. Tiež sa vám zbiehajú sliny?

Vyberte si z gréckych ostrovov ten najlepší!

Ithaka: mýtické útočisko hrdinov

Ithaka

Ithaka Shutterstock

Napriek tomu, že je Ithaka domovom legendárneho Odyssea, zostáva prekvapivo mimo radar turistov. Tyrkysové a smaragdové zátoky sú síce obľúbeným cieľom plachetníc, ale iba málo návštevníkov sa vydáva do tunajších zalesnených kopcov. Vzrušujúce turistické chodníky pritom rozhodne stoja za prieskum. Čo tak opojný trek do kostola Anogi, pokrytého freskami zo 16. storočia, alebo k ruinám Odysseovho paláca? Ithaka sa báječne hodí na rodinnú dovolenku. Kedykoľvek si môžete zájsť na zmrzlinu alebo vynikajúci koktejl.

Rodos: cesta do histórie

Rodos

Rodos Shutterstock

Rodos patrí úplne zaslúžene medzi najvyhľadávanejšie turistické ciele v Grécku. Rovnakomenné mesto láka byzantskými kostolmi, rímskymi ruinami, synagógami a v neposlednej rade stredovekou citadelou. Ak zamierite na juh ostrova, všimnete si, ako výškové strediská ustupujú úsekom zlatého piesku, ako sú Glystra, Tsambika a Fourni. Vo vnútrozemí nájdete alpské lesy (Mount Attavyros), vznešené hrady na kopcoch (Monolithos), vyblednuté fresky (Agios Nikolaos Foundoukli) aj starobylé ruiny (Kamiros).

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.