Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hore do oblakov! Toto je 10 najlepších letísk sveta 2019

Shutterstock

Čo robí z obyčajného letiska to najlepšie na svete? High-tech zariadenie? Priateľský personál? Skvelé rekreačné vybavenie? Podľa spoločnosti Skytrax, ktorá sa zaoberá hodnotením letísk na základe spokojnosti zákazníkov, je to predovšetkým snaha o neustále zlepšovanie, inovácie a dobrý dojem. Predstavujeme vám TOP 10 najlepších letísk roka 2019 ocenených Cenou najlepších svetových letísk (World Airport Awards).

1. Singapur-Changi

Tento rok bolo zvolené najlepším letiskom na svete už siedmykrát po sebe a niet divu! Záujem cestujúcich vzbudzuje napríklad strešný bazén, dve 24 hodinové kiná aj nákupné miesta. Dlho očakávaný terminál Jewel Changi má priniesť dokonca najvyšší krytý vodopád na planéte. Letisko získalo ocenenie aj za najlepší letiskový hotel vďaka štvorhviezdičkovému Crowne Plaza Changi Airport.

2. Haneda, Tokio, Japonsko

Medzinárodné letisko Tokio, známe aj ako Letisko Haneda, disponuje domácimi aj medzinárodnými terminálmi a hrá dôležitú rolu v podpore rozvoja Japonska čoby turisticky orientovaného národa. Zvíťazilo okrem iného aj v kategórii Najčistejšie letisko na svete. A to sa počíta!

Čítajte aj: Najbizarnejšie veci, ktoré ľuďom zabavili na letisku

3. Incheon, Soul, Južná Kórea

Toto medzinárodné letisko je v Južnej Kórei najväčšie a patrí k najfrekventovanejším na Zemi. Tento rok získalo cenu pre najlepšie tranzitné letisko sveta. Podiel na tom určite má množstvo barov a reštaurácií, obchodíky, zimné záhrady s množstvom zelene, kúpele, golfové ihrisko či múzeum kórejskej kultúry. V letiskovej hale si môžete vypočuť aj živý koncert.

Shutterstock

4. Dauhá Hamad, Katar

Existujúci terminál letiska Hamad pojme až 30 miliónov cestujúcich ročne a považuje sa za architektonicky najvýznamnejší terminálový komplex na planéte. Zároveň je aj najluxusnejší. Letisko je známe kvôli svojmu tichému prostrediu bez konštantného prúdu oznámení, vynímajúc výzvy k modlitbe (vyhlasujú sa päťkrát denne).

Slávne osobnosti radia: Ako prekonať jet lag

5. Hong Kong

Hongkongské medzinárodné letisko obsluhuje cez 100 aeroliniek prevádzkujúcich lety do približne 180 miest po celom svete, vrátane 44 destinácií na čínskej pevnine. Je bývalým a mnohonásobným víťazom titulu Letisko roka.

6. Čúbu, Nagoja, Japonsko

Letisko Čúbu v prefektúre Aiči leží na umelom ostrove v zálive Ise a slúži hlavne mestu Nagoja, vzdialenom približne 33 km. Zaisťuje množstvo regionálnych ciest prevádzkovaných do ázijských miest, ako je Bangkok a Singapur. Dlhšie trasy zahŕňajú Helsinky, Frankfurt, Honolulu a Detroit.

Shutterstock

7. Mníchov, Nemecko

Mníchovské letisko je druhé najrušnejšie v Nemecku a predstavuje významnú základňu spoločnosti Lufthansa. Má spojenie do destinácií po celom svete. S viac než 150 obchodmi a zhruba 50 miestami, kde sa môžete dobre najesť a napiť, pripomína skôr centrum mesta s množstvom možností a veci k videniu.

Poznávajte: Najväčšie dopravné lietadlo sveta

8. Heathrow, Londýn, Veľká Británia

Najväčšie londýnske letisko je najrušnejšie v Británii a ak ide o osobnú dopravu, tak aj v Európe. Mohlo byť aj svetovým najrušnejším letiskom v oblasti medzinárodnej dopravy, ale tento titul patrí Medzinárodnému letisku Dubaj.

9. Narita, Tokio, Japonsko

Letisko Narita obsluhuje vnútroštátne lety a slúži aj ako medzinárodné centrum spoločností Japan Airlines a All Nippon Airways. Od roku 2016 je druhým najrušnejším letiskom v krajine. Leží asi 60 km východne od centra Tokia.

Objavujte: Najväčšie letiská sveta

10. Zürich, Švajčiarsko

Najväčšie medzinárodné letisko na území Švajčiarska slúži ako základňa národnej spoločnosti Swiss International Air Lines. Na zoznam najlepších letísk sa dostalo aj vďaka rýchlemu odbaveniu cestujúcich.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.