Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

9 tipov, na čo si dať pozor pri požičaní auta v zahraničí

Požičanie auta v zahraničí a naše tipy

Požičanie auta v zahraničí a naše tipy

Ste zvyknutí na dovolenke precestovať okolie po vlastnej ose? Zvolili ste si tento rok leteckú dovolenku a nie ste ten typ, čo strávi celý pobyt iba pri mori? Nezúfajte, vždy si môžete požičať v zahraničí auto a ostrov, či okolie vášho letoviska spoznať na vlastnú päsť.

Jedna z najlepších destinácií, kde si požičať auto na dovolenku, sú grécke ostrovy. Nie sú tak veľké, a tak z nich môžete vidieť naozaj všetko. Každý deň môžete leňošiť na inej pláži, niekedy zájsť preskúmať vnútrozemie, inokedy vyraziť na nákupy, či do vyhlásenej reštaurácie na druhej strane ostrova. Nemusíte sa na nikoho viazať a slobodne si užiť každú chvíľu.

Trendy ostrovy

Medzi najžiadanejšie grécke ostrovy patria Rhodos a Zakynthos. Obidve lokality zaujmú ako s rodiny s deťmi, tak dobrodružnejších cestovateľov, gurmánov, lovcov histórie aj tých, ktorí vyhľadávajú bohatý nočný život. Zakynthos vás svojimi smaragdovými a tyrkysovými odtieňmi očarí a o zážitky nebudete mať núdzu.

Zaraďte do svojho itineráru záliv Laganas, kde v období od mája do septembra hniezdia karety obrovské.
Na Rhodose na vás dýchne história. Prehliadnúť si môžete hneď niekoľko akropôl (opevnené staroveké grécke mestá s palácom) - Lindos, Lyssos alebo hlavné mesto Rhodos. Rozhodne vyjdite k majáku Prasonisi, kde sa stretáva Stredozemné more s Egejským.

Čo by ste pri prenájme auta nemali podceniť? 

1. Poistenie

Uistite sa, že máte poistenie vozidla na cestu do zahraničia. Nemajte mylné predstavy, že vám prípadnú škodu pokryje cestovné poistenie. Na zapožičané vozidlá sa zodpovednosť za škodu nevzťahuje. Platí pravidlo, že na poistku, zahrnutú v cene požičovného, sa príliš spoliehať nedá a je lepšie sa pripoistiť.

2. Zmluva

Zmluvu si vyžiadajte v jazyku, ktorému rozumiete (AJ, NJ...). Ak to požičovňa neumožňuje, nekompromisne vyberte inú. Nikdy nepodpisujte žiadne dokumenty, ktorým nerozumiete.

3. Stav nádrže

V zmluve by malo byť uvedené, či máte auto vrátiť s plnou alebo prázdnou nádržou. Ak máte vrátiť vozidlo s plnou nádržou a palivo chýba, budete ho musieť uhradiť. Ak vozidlo dotankovávať nemusíte, za prípadný prebytok paliva si nemôžete nárokovať kompenzáciu.

4. Vek šoféra

Ak máte do 26 rokov, niektoré požičovne si môžu účtovať tzv. mládežnický príplatok. Počítajte aj s možnosťou, že vám auto odmietnú prenajať v prípade, že máte menej než 21 rokov.

5. Stav vozidla

Než vozidlo prevezmete, skontrolujte jeho technický stav (blinkre, brzdy, svetlá, ale aj prípadné kosmetické vady exteriéru a interiéru). Vyhnete sa tak prípadným nepríjemnostiam pri vracaní automobilu. Praktické je aj si všetko nafotiť, všetky vady spísať a nechať si ich podpísať.

6. Kaucia

Takmer všetky autopožičovne vyžadujú zložiť kauciu - vo väčšine prípadov sa blokuje čiastka na platobnej karte, hotovosť je naozaj výnimočná. Napríklad v Taliansku si auto bez kreditnej karty v drtivej väčšine prípadov nepožičiate. A pozor debetné karty neakceptujú.

7. Vodičák

So slovenským vodičským preukazom je možné po Európe cestovať bez obmedzenia, pre istotu si je ale lepšie vybaviť medzinárodný vodičský preukaz (vystavia vám ho na požiadanie).

8. Dopravné predpisy

Predtým, než sa vydáte na cestu, preštudujte si dopravné predpisy danej krajiny. Neplatí, že to, na čo ste zvyknutí u nás, bude rovnaké aj v zahraničí.

9. Vlastný voz

Ak budete cestovať vlastným autom, platia aj pre vás niektoré zmienené body, napríklad dopravné predpisy či havarijné poistenie. Lepšie je auto na cestu pripoistiť už iba pre to, že väčšinou máte obmedzené kilometre na odtiahnutie a každý kilometer naviac zaplatíte.

15.03.2019 Invia

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.