Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ochutnajte moravské špeciality s nevšednými názvami

Vybrali sme pre vás niekoľko tradičných a obľúbených špecialít pôvodom z Moravy. Aké výborné pokrmy sa ukrývajú za nevšednými menami? Niektoré z nich už určite poznáte, s inými sa možno ešte len zoznámite. Vedzte však, že sú všetky veľmi chutné.

Horácké zahýbance

Horácké zahýbance predstavujú jednoduchú, a pritom zaujímavú úpravu pečeného zemiakového cesta s krajovou náplňou z jabĺk, mrkvy a maku. Uvedené suroviny svedčia o pôvode z Horácka, oblasti, ktorej najväčšiu časť dnes patrí do kraja Vysočina.

Príprava Horáckých zahýbancov

Príprava Horáckých zahýbancov

Recept pochádza z okolia Veľkého Meziříčí, mesta plného pamätihodností. Navštívte trebárs tamojší zámok, ktorého časť zaberá Múzeum Velké Meziříčí. Rozsiahly areál s hradbami a parkom má svoje miesto na zozname kultúrnych pamiatok. Z ďalších atraktívnych stavieb menujme kostol sv. Mikuláša na námestí, Novú synagógu, Starú synagógu využívanú ako múzeum ai.

Zámok Velké Meziříčí

Zámok Velké Meziříčí

Loštická cesnačka

Jednoduchá a zdravá polievka pôvodom z Loštíc býva dodnes súčasťou jedálničkov moravských krčmičiek. Hlavnými ingredienciami sú cesnak a tvarôžky, typické pre všetky moravské krčmy po celé minulé storočie.

Loštická cesnačka

Loštická cesnačka

Loštice leží v južnej časti okresu Šumperk v Olomouckom kraji a sú známe predovšetkým dlhou tradíciou výroby olomouckých syrečkov. Ostatne tu tiež nájdete múzeum, ktoré ponúka vhľad do histórie ich výroby. A čo je zvlášť zaujímavé, vyskytuje sa tu tiež Tvarôžková cukráreň, vyrábajúca Poštulkové Syrčekové múčniky - slané dobroty s jemnou Syrčekovou penou.

Syrčekové múčniky

Syrčekové múčniky Blanka Post

Záujemcovia o kultúru a históriu môžu navštíviť pamätník maliara Adolfa Kašpara a expozíciu o dejinách mesta, ateliér rezbára Jaroslava Beneša či židovskú synagógu. Tá je prístupná cez víkendy.

Lužické praskokrky

Tradičný recept z nekysnutého cesta pochádza z obce Lužice v okrese Hodonín. Rezance čiže "krajanke" sa zavárali do polievok, najmä fazuľových. Upravené s praženou krupicou boli pomerne sýte a podávali sa s hlávkovým šalátom ako hlavné poludňajšie jedlo. Varievali sa hlavne v lete, ale niektorým stravníkom príliš nevyhovovali jednak preto, že išlo o bezmäsité jedlo, a tiež kvôli tomu, že zle lezú do krku.

Lužické praskokrky

Lužické praskokrky

Lužice ležia 4 km juhozápadne od Hodonína a doteraz sa tu udržujú tradície a zvyky Slovácka. K miestnym zaujímavostiam patrí kostol sv. Cyrila a Metoda z roku 1874, súsošie Piety s krížom a pamiatkový domček zvaný Starý kvartýr, prerobený na múzeum.

Olomoucké syrečky

Výroba moravského zrejúceho syra z odtučneného mlieka sa už od 15. storočia tradične sústredila do regiónu Haná. Dnes je s ňou spojené, ako už vieme, mesto Loštice. Označenie olomoucké syrečky vzniklo vďaka trhom v Olomouci, kde sa syry predávali, hoci väčšina sa ich vyrábala v okolitých dedinách pod názvom sedliacke syrečky. Samo slovo tvarôžky má pôvod v tvarohu, medziproduktu výroby tvarôžkov.

Olomoucké syrečky

Olomoucké syrečky

Centrum Olomouca koncom apríla ožíva festivalom na počesť tejto typickej hanáckej špeciality. Návštevníci môžu ochutnávať tvarôžky v teplom aj studenom prevedení. Nechýbajú ani Syrčekové dezerty a pivo z Hanáckych minipivovarov. Súčasťou býva tiež zaujímavý sprievodný program zahŕňajúci vystúpenia folklórnych súborov.

Štramberské uši

Pochúťka z perníkového cesta v tvare kornútku sa tradične pečie v Štramberku a okolie. Od roku 2007 sú Štramberské uši prvým českým potravinárskym výrobkom, ktorému Európska únia priznala ochranu zemepisného označenia pôvodu v rámci štandardnej procedúry.

Štramberské uši

Štramberské uši

Štramberk sa nachádza v okrese Nový Jičín neďaleko Kopřivnice. Jeho dominantou je rovnomenný hrad s gotickou vežou Trúba, ktorá slúži ako rozhľadňa. Na námestí sídli Múzeum Štramberk a Múzeum Zdeňka Buriana. Na hore Kotúč sa potom nachádza mestský park Národný sad s galériou sôch a pamätníkov osobností slovenských dejín. Je tu aj jaskyňa Šipka, preslávená nálezom zlomku spodnej čeľuste neandertálskeho dieťaťa.

Štramberk

Štramberk

Valašský frgál

Vynikajúci koláč pôvodom z Valašska sa v súčasnosti rozšíril po celej krajine prostredníctvom jarmokov a folklórnych podujatí. Môžete ho ochutnať prakticky na každom remeselnom jarmoku pri príležitosti osláv nejakého výročia, napríklad v decembri o Napoleonských dňoch v Slavkove u Brna alebo počas populárnych burčiakových slávností v Znojme. Z veľkých okrúhlych koláčov rozmanitých príchutí si určite vyberiete ten svoj, či už to bude lekvárové, čučoriedkový, brusnicový, hruškový, tvarohový, makový alebo úplne iný.

Valašský frgál

Valašský frgál

Žítkovské naleváky

Ide o jednu z tradičných úprav placiek pečených na platni. Polevu tvorí maslo, horúce mlieko, mak a cukor. Používala sa aj na iné buchty. Podobne pripravená slávnostnejší buchta sa podáva aj ako štedrovečerné jedlo zvanej "pukance".

Žítkovské naleváky

Žítkovské naleváky

Recept pochádza zo Žítkovej, čo je obec v okrese Uherské Hradiště v Zlínskom kraji. Jej historické územie sa rozkladá v piatich katastrálnych územiach a dvoch štátoch (ČR a SR). K zaujímavým miestam obce patrí kaplnka Panny Márie Kopanické, novo zbudovaná stavba pekne zapadajúca do krajiny.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.