Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najväčšieho pavúka sveta môžete stretnúť v Južnej Amerike

Nič pre arachnofobikov

Nič pre arachnofobikov

Osem nôh, bucľatý zadoček a jemné chĺpky, ktoré dokážu celé telíčko udržať pokojne aj na stene. Pokiaľ vo vás už táto jediná veta vyvoláva pocit hrôzy a ihneď spoznávate opis pavúka, v čítaní radšej ani nepokračujte – pavúk, o ktorom sa teraz budeme baviť, má k tomu všetkému ešte navyše váhu šteňaťa.

Reč je o pavúku vtáčkarovi, ktorý môže mať veľkosť až 30 centimetrov a v kombinácii s mohutným telom je právom považovaný za najťažšieho pavúka na svete. No povedzte sami, nie je 170 gramov úctyhodná váha pre pavúka?

Vtáčkar ako originálny druh psa?

Váha šteňaťa nie je jediný psí rys, ktorým tento gigant disponuje – pokiaľ tohto pavúka v džungli objavíte, najskôr si začne roztomilo trieť bruško zadnými nohami. V skutočnosti však nejde o prejav náklonnosti, ale o obranný mechanizmus. Pavúk tak vypúšťa do vzduchu malé chĺpky, ktoré zasiahnu oči alebo sliznicu nepriateľa. To vyvolá na niekoľko dní ostrú bolesť a slzenie, pavúkovi však stačí, aby to prípadného útočníka zneškodnilo na pár minút. Ďalším obranným prvkom sú aj zvuky zastrašujúce nepriateľa a dlhé tesáky. Tie môžu mať až dva centimetre a hravo tak prehryznú hlavu aj hlodavcom. Aj keď je uhryznutie jedovaté, pre človeka nie je smrteľné, len dosť bolestivé.

Najväčší pavúk sveta

Najväčší pavúk sveta

Vtáčkar je veľmi nevypočitateľný druh pavúka a na atraktívnosti mu nepridáva ani jeho silný sklon k agresii. Aj napriek hrozivému vzhľadu a veľkosti, človek nepatrí do jeho jedálničku, pretože jed vtáčkara zle účinkuje na teplokrvné živočíchy s hmotnosťou nad pol kilogramu. Iní tvorovia však také šťastie nemajú, bežnou stravou tohto pavúka sú dážďovky, hmyz a žaby, občas tiež vtáčiky alebo menšie hlodavce. Plnú dospelosť dosiahne tento pavúk za necelé tri roky a dožíva sa až dvadsiatich rokov.

Vtáčkar

Vtáčkar The Reptilarium

Konkurent je drobnejší

O prvé miesto sa s vtáčkarom bije druh pavúka s názvom maloočko. Veľkosť oboch týchto živočíchov je úplne totožná, pokiaľ ide o tridsaťcentimetrové rozpätie nôh. Odlišná je však stavba tela oboch druhov – maloočko je oveľa drobnejšie. Tým sa mohutný vtáčkar jednoznačne ujíma vedenia, samotné telo má až dvanásť centimetrov.

Maloočko

Maloočko Petra & Wilfried

Kým maloočko bola objavené prevažne v džungliach Laosu, vtáčkar žije v Južnej Amerike, predovšetkým v Brazílii, Francúzskej Guyane a Venezuele. Pralesy a povodie Amazonky sú ideálne miesta, na ktorých tento pavúk loví, schováva a rozmnožuje sa – jednoducho žije svoj divoký život. Pokiaľ ide o rozmnožovanie, v kokóne vtáčkara nájdeme od 30 do 80 mláďat. Samec po párení radšej ihneď uteká, aby sa nestal súčasťou partnerkinho jedálnička. A samca samozrejme rozoznáme aj inak, než len podľa behu po rozmnožovaní – samička je zvyčajne výrazne väčšia ako samec.

Najväčší pavúk Európy

V rámci Slovenska a tiež celej Európy je najväčším pavúkom strehúň škvrnitý. Samica tohto druhu má telo veľké približne 4 centimetre a zamatovo hnedé sfarbenie. Celková veľkosť tohto pavúka potom môže byť až 7 centimetrov. Dni trávi prevažne v nore, ktorá siaha do hĺbky 30 centimetrov a je celá pokrytá pavučinami. Diera veľkostne zodpovedajúca myším skrýšam, je zvonku vystlaná steblami trávy a takisto upravená pavučinami. Živo tu začína byť až po zotmení, kedy sa pavúk vydáva na lov – základom jeho jedálnička je hmyz a iné druhy pavúkov.

Strehúň škvrnitý vo svojej nore

Strehúň škvrnitý vo svojej nore

Domestikácia

Chov exotického zvieraťa v prostredí domova nie je nikdy jednoduchý, aj v tomto prípade je potrebné zabezpečiť pre vtáčkara ideálne podmienky na život. Základom je terárium, ktoré by rozhodne nemalo byť menšie ako 40x30x30 centimetrov. Ďalšou podmienkou je aspoň 15 centimetrov vysoká vrstva rašeliny či kvetinovej zeminy, do ktorej sa pavúk zahrabe a v pokoji tak prečká deň. Možnosť úkrytu musí byť samozrejmosťou, rovnako ako celodenný prístup k vode a najlepšie pohybujúca sa potrava. V neposlednom rade nezabúdajte na pravidelné rosenie terária, pretože vtáčkar je zo svojho prirodzeného prostredia zvyknutý na istú mieru vlhkosti.

Hoci pavúky môžu niekomu naháňať naozajstný strach, rozhodne si vedia zvoliť miesto na život. Amazónia a jej okolie je hotovým skvostom a dokonalou ukážkou čistej exotickej prírody. Rozhodne sa jedná o jedno z najkrajších miest, na ktoré môžete počas života zavítať a bola by veľká škoda nechať si toto všetko ujsť kvôli obavám zo stretnutia s týmto gigantom. A ak sa predsa len pri tejto ceste stretnete s týmto obávaným živočíchom, myslite neustále na to, že váš strach z neho je oveľa menší, než ten jeho z vás.

Amazónia

Amazónia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.