Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najmenšie mesto sveta? Hum v Chorvátsku

Hum - najmenšie mesto na svete

Hum - najmenšie mesto na svete

Chorvátsko láka turistov hneď na niekoľko významných miest – zatiaľčo Brela ponúka unikátny pohľad na zelenajúci sa miniostrovček a Plitvické jazerá lákajú návštevníkov na dychvyrážajúci zážitok pri pohľade na tunajšie vodopády, mesto Dubrovník sa preslávilo svojou významnou rolou v seriály Hra o tróny. Málokto však vyhľadáva tento štát za účelom návštevy ďalšieho skutočného unikátu – najmenšieho mesta na svete.

Práve tento unikát však iní považujú za tú najväčšiu pýchu Chorvátska, pretože sa tým zapísalo do Guinessovej knihy rekordov. A to rozhodne oprávnene – v dnešných dňoch v Hume žije približne 18 obyvateľov, ani v minulosti číslo nebolo oveľa vyššie.

Vzhľad najmenšieho mesta na svete

Mesto Hum leží v centrálnej časti Istrijskej župy, vydať sa tak musíte na severozápad Chorvátska. V okolí leží niekoľko väčších miest, Roc nájdeme 7 kilometrov od Humu a 14 kilometrov juhovýchodne leží mesto Buzet, pod ktoré Hum administratívne spadá. Mesto samotné je celé obohnané 100 metrov dlhými hradbami.

Architektúra mesta Hum v Chorvátsku

Architektúra mesta Hum v Chorvátsku

V meste je postavených niekoľko domčekov, celkovo tvoria iba tri rady. Skôr než začnete skúmať tajomstvá mesta samotného, ​​zastavte sa pri vstupnej bráne, ktorá je zároveň významný architektonický skvost. Zdobí ju nápis "Ak prichádzate s dobrými úmyslami, ste tu vítaní" a maľby vyobrazujúce kalendár, v ktorom je na každý mesiac medailónik symbolizujúci určité povolanie. V uliciach mesta nečakajte žiadne autá, zhon, ani okná do ulice. Mesto je považované za oázu pokoja a tradičného spôsobu života.

Pokojná atmosféra mesta Hum

Pokojná atmosféra mesta Hum

Ani cesty tu nie sú obzvlášť rozmanité – jedna vedie k cintorínu a románskemu kostolíku sv. Jeronýma, ktorý je významný predovšetkým maľbami z 12. storočia, druhá cesta vedie za opevnenie mesta. Okrem týchto významných miest v Hume môžete navštíviť pozostatky hradu, vežu, námestíčko, alebo malú krčmičku. Za návštevu rozhodne stojí aj pamätník v podobe 7 kilometrov dlhej aleje s 11 kamennými obeliskami.

Kostolík v Hume

Kostolík v Hume

Miesto plné tradícií

Malý počet stálych obyvateľov nijako nebráni mestu v udržiavaní tradícií, ktoré sú tu kľúčové už stovky rokov. V meste žije len málo mladých ľudí, väčšina obyvateľov sú ľudia pokročilého veku, ktorí majú všetky miestne zvyky uchované hlboko v pamäti. Centrom kultúry je starý kamenný stôl a malebné námestie dosť netypického vzhľadu. Tradíciou trochu modernejšou je Festival páleniek, ktorý sa koná vždy poslednú októbrovú nedeľu. Práve tento nápoj, tu pomenovaný ako Bisky, je starý približne 200 rokov – vtedy bol prvýkrát vytvorený podľa starého keltského receptu z bylín, imela a chmeľu biskupom. Takáto kombinácia má vraj mať liečivé účinky a Hum je jediné miesto, kde ju zoženieme.

Centrálne námestie v Hume

Centrálne námestie v Hume

Nielen moderné tradície, ale aj história mesta ako takého je veľmi bohatá a zaujímavá. Ide totiž o miesto, ktoré sa postupom času stalo centrom šírenia hlaholského písma v Chorvátsku, ktoré sa tu používalo mnoho rokov. Navyše tadiaľ doslova prechádzali dejiny – mesta sa dotklo Chorvátske národné obrodenie, alebo napríklad talianska okupácia. Obývaná pevnosť hradu bola postavená pred tisíc rokmi a legendy hovoria, že ju postavili obri z kamenia, ktoré zostalo po výstavbe okolitých miest.

Hum, Chorvátsko

Hum, Chorvátsko

Užite si tunajšie špeciality

A špecialitami nemám na mysli iba jedlo, aj keď aj to rozhodne stojí za ochutnanie – objednávka v tunajšej malebnej krčme sa dá prirovnať k naozajstnému gurmánskému zážitku, ochutnať môžete napríklad cestoviny s hľuzovkami, domáce klobásky, istrijský pršut, už spomínanú pálenku, alebo chrumkavý dezert kroštule.

Kroštule

Kroštule

Pri ceste autom je najlepšie vydať sa po diaľnici A8 a tu využiť zjazd Lupoglav. Druhý variant je jazda vlakom na trase Lupoglav-Pula. Výstupnou stanicou pre vás v takomto prípade bude mesto Roč, odkiaľ sa vydáte práve po 7 kilometrov dlhej cestičke s názvom Alej hlaholitov a dôjdete priamo do mesta. V Hume je možné ubytovať sa v apartmánoch, kde noc stojí približne 3 eurá. Rozhodne sa nebojte opýtať, obyvatelia sú tu milí a v krčmičke vám radi poskytnú všetky dôležité informácie nielen ohľadom ubytovania. Celkovo tu ceny nie sú nijak vysoké, za 1 noc v dvojlôžkovej izbičke s raňajkami zaplatíte cca 37 Eur. Akonáhle bude všetko potrebné zaistené, môžete si konečne začať naplno užívať toto pokojné a priateľské miesto.

Alej hlaholitov

Alej hlaholitov

Vďaka výhodnej polohe priamo v srdci Istrie budete mať z tunajších kopcov ako bonus perfektný výhľad na údolie rieky Mirna, autom sa navyše môžete celkom rýchlo pozrieť aj do okolitých miest. Susedný Buzet je napríklad známy pre svoju tradíciu pestovania hľuzoviek. Či už ste fanúšikom histórie, pálenky, rekordov alebo tradícií, každý turista si tu rozhodne príde na svoje!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.