Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie chorvátskej dediny, ktoré si zamilujete

Nádherné chorvátske mestečká vás uchvátia svojim kultúrnym bohatstvom aj peknou krajinou. Užite si ohromujúce výhľady na more, prechádzky úzkymi uličkami a jedinečnú atmosféru chorvátskych ostrovov aj vnútrozemia.

Grožnjan

Mestečko vo vnútrozemí Istrie leží necelých 15 km od mora a návštevníkov ohromuje krásou svojich uličiek, kostolov, početných pamiatok i stredovekých hradieb. Z tých sa naskytá pekný výhľad na vinohrady, olivové háje a lesy. Grožnjan je tiež mestom umelcov s dvadsiatkou galérií a ateliérov. Usporadúvajú sa tu výstavy, koncerty vážnej hudby a populárny jazzový festival.

Grožnjan

Grožnjan

Humac

Dedinka Humac sa rozkladá v kopcoch vo vnútrozemí ostrova Hvar. Pôvodne to bola pastierska osada. Dodnes sa v nej zachovali staré domy v typickom dinárskom štýle, preto Humac navštevuje mnoho milovníkov histórie, kultúry a architektúry. Domčeky si možno však prehliadnuť iba zvonku. Mnohé totiž bohužiaľ chátrajú. Peknou ukážkou pôvodnej architektúry je ale napr. aj tunajšie reštaurácie Konoba Humac s tradičnými pokrmmi.

Humac

Humac

Komiža

Prístavné mestečko v hlbokom zálive na západnom pobreží ostrova Vis sa preslávilo tradíciou spracovania rýb. Kúsok od prístavu stojí kaštieľ z roku 1585, v ktorom sídli Rybárske múzeum. Zbierky obsahujú expozície o živote a práci rybárov, vývoji náčinia i techniky rybolovu. V Komiži sa tiež nachádza pevnosť, ktorú postavili Benátčania. Nad mestom môžu obdivovatelia dejín navštíviť benediktínsky kláštor s kostolom sv. Mikuláša zo 13. storočia.

Komiža

Komiža

Kumrovec

Obec v chorvátskom Záhorí leží na hranici so Slovinskom, asi 50 km severne od Záhrebu. Čoby rodisko Josipa Broza Tita sa stalo akýmsi pútnickým miestom juhoslovanských komunistov už v časoch po 2. sv. vojne. Roku 1977 sa historické budovy dočkali rekonštrukcie a došlo k vytvoreniu skanzenu, pripomínajúceho vzhľad uhorskej dediny v 19. storočí. Významným objektom je tiež pamätník chorvátskej hymny.

Kumrovec

Kumrovec

Lubenice

Malá osada Lubenice patrí k najstarším na ostrove Cres. Turistov sem ťahá očarujúci výhľad na more z vrcholu skaly, na ktorom obec vyrástla. Malebné mestečko ponúka aj niekoľko historických pamätihodností a jedinečných miest, ako je napríklad kaplnka svätého Štefana na útese. O zápise miestnych barokových kaplniek na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sa už jedná.

Lubenice

Lubenice

Mali Ston

Osada s malým prístavom na polostrove Pelješac je príjemné miesto s pekným okolím, vhodné pre rodinnú dovolenku. Nachádza sa tu niekoľko reštaurácií, ktoré patria k najlepším na území jadranského pobrežia. V strede mestečka stojí kostol zo 14. storočia. Jeden z jeho zvonov bol odliaty v Dubrovníku. Za povšimnutie stojí tiež budova arzenálu v prístave.

Mali Ston

Mali Ston

Motovun

Stredoveké mestečko v centrálnej Istrii leží na kopci nad morom. Obklopujú ho nedotknuté hradby, používané ako chodník s unikátnym výhľadom na krajinu. Rušný Motovun je dejiskom rôznych výstav, koncertov aj divadelných predstavení. Z pamiatok nezabudnite navštíviť románsku zvonicu zo 13. storočia, mestský palác zo 14. storočia, bývalý palác Polesiniů a farský kostol sv. Štefana z počiatku 17. storočia. Slávny je aj chránený les Motovun, v ktorom rastú vzácne hľuzovky.

Motovun

Motovun

Rastoke

Rozprávková osada Rastoke leží blízko mestečka Slunj, asi 35 km pred Plitvickými jazerami. Modrozelená voda tunajšej rieky Slunjčice sa prelieva cez skaly do rieky Korany a vytvára množstvo vodopádov, jazierok i kaskád. Na Slapech rieky stoja staré mlyny s kamennými základmi a drevenou nadstavbou. Mlynárska dedinka Rastoke je od roku 1967 chráneným miestom ako prírodná a kultúrna pamiatka. Jej návštevu možno len odporučiť.

Rastoke

Rastoke

Škrip

Starobylú obec Škrip nájdete na severnom pobreží ostrova Brač pri ceste z Nerežišća. Má dlhú históriu a zaujme hlavne pozoruhodnými stavbami. Zachovali sa tu pamiatky v podobe ruín pevnosti a opevnenia z obrovských balvanov. Hodnotnou cirkevnou pamiatkou je kostol sv. Heleny z prelomu 18. a 19. storočia. Navštívte Bračský múzeum sídliacej v Radojkovičove veži. Jeho súčasťou je rímske mauzóleum, patriace k najcennejším pamätihodnostiam na ostrove. Blízko veže stojí kostol sv. Ducha s hrobkou šľachtického rodu Cereničov.

Škrip

Škrip

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.