Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najdlhšie rieky sveta

Najdlhšie rieky sveta

Najdlhšie rieky sveta

Premýšľali ste niekedy nad tým, ktorá zo svetových riek je najdlhšia? My vám teraz predstavíme hneď päť najdlhších riek planéty, hoci rozhodovanie, ktorá z nich je vlastne najdlhšia, nie je ľahké. Hoci pre väčšinu z nás bude odpoveďou Níl, časť ľudí považuje za víťaza Amazonku. Obtiažnosť pri vyhlásení jednoznačného víťaza spočíva v tom, že je náročné stanoviť pôvod rieky a jej hlavné vody. Níl a Amazonka majú početné zdroje a mnoho väčších i menších prítokov. Preto je potrebné nájsť najvzdialenejší zdroj rieky, ak má byť možné vypočítať jej skutočnú dĺžku. Tieto zdroje sú umiestnené vo vzdialených a neprístupných miestach, čo robí ich nájdenie obtiažnym. Náš zoznam najdlhších riek a riečnych systémov na svete sa riadi prijatými normami.

1. Nil, severovýchodá Afrika

Hoci väčšina z nás uznáva Níl za životnú tepnu pre Egypt, je v skutočnosti medzinárodnou riekou, ktorej vodné zdroje zdieľa jedenásť afrických krajín. Modrý a Biely Níl sú jeho prítokmi. Zdroj Bieleho Nílu nie je jasne určený, ale verí sa, že je niekde v Burundi či Rwande. Podľa niektorých správ je to Viktóriino jazero. Modrý Níl má jasnejšie definovaný pôvod v etiópskom jazere Tana. Prítoky sa stretávajú v blízkosti hlavného mesta Chartúmu v Sudáne. Níl ústi do Stredozemného mora. Podľa USGS je jeho dĺžka 4132 míľ (6650 km), čo z neho robí prinajmenšom najdlhšiu rieku Afriky.

Rieka Níl, Egypt

Rieka Níl, Egypt

Na západnom brehu Nílu vás iste zaujmú početné chrámy, monumenty a tébske pohrebisko, zahŕňajúce Údolie kráľov a Údolie kráľovien. K obľúbeným turistickým atrakciám patria plavby po Níle. Spravidla sa jedná o tri, štyri alebo aj sedemdňové výlety. Konajú sa na výletných lodiach, ktorým sa prezýva plávajúce hotely. Vo vybavení tých lepších totiž nechýbajú bazény, nočné kluby, obchody ani reštaurácie. Väčšie dobrodružstvo však ponúkajú tradičné nílskej plachetnice felukou. S tými sa dájú podniknúť kratšie výlety v niekoľkých hodínách. Väčšina výletov sa koná medzi októbrom a aprílom.

Nílske plachetnice feluky

Nílske plachetnice feluky

2. Amazonka, Južná Amerika

Amazonka je nepochybne najväčšou riekou na svete vypúšťaním objemu vody. Je to najvodnatejšia rieka s priemerom prietoku vody väčším ako sedem najväčších riek dohromady. prúdi cez Brazíliu, Peru, Bolíviu, Kolumbiu, Ekvádor, Venezuelu a Guyanu. Jej postavenie ako najdlhšej rieky je však sporné kvôli určeniu jej pôvodu. Za ten bolo doteraz považované povodie rieky Apurímac. Štúdia z roku 2014 však vidí pravý pôvod Amazonky inde, a ak by sa tieto údaje zohľadnili, pridalo by to rieke 75-92 km. V súčasnosti ale americký geologický prieskum (USGS) uvádza, že dĺžka Amazonky činí 3976 míľ (6400 km), teda menej ako v prípade Nílu.

Amazonka, Brazília

Amazonka, Brazília

Amazonka ústi do Atlantického oceánu. Ona a okolitý dažďový prales sú miestom ako žiadne iné. Čoby návštevník tejto veľkolepej časti sveta zistíte, že sa tu dá robiť veľa zaujímavých vecí. Môžete sa napríklad. Dozvedieť množstvo informácií o liečivých rastlinách, rybárčiť (napríklad aj pirane), plávať so vzácnymi ružovými delfínmi, ochutnávať miestnu kuchyňu alebo sa prejsť po mostoch Canopy medzi korunami stromov.

Amazonka, Peru

Amazonka, Peru

3. Jang-c'-ťiang čiže Modrá rieka, Čína

Jang-c'-ťiang je s dĺžkou 3917 míľ (6300 km) najdlhšou riekou euroázijského kontinentu, treťou najdlhšou riekou sveta a zároveň najdlhšou riekou na území jedného štátu. Možno ju označiť za hlavnú tepnu čínskeho hospodárstva. Využíva sa na zavlažovanie a zásobovanie vodou pre rozsiahle poľnohospodárske oblasti, zvlášť v sečuánskej kotline a na dolnom toku. Predstavuje najdôležitejšie čínske loviská sladkovodných rýb. Oddávna slúži k vodnej doprave a je tiež obrovskou odpadovou stokou, do ktorej sa ročne vypúšťa približne 14 miliárd ton odpadových vôd.

Doprajte si plavbu po Jang-c'-ťiang. Najkrajšie scenérie zbadáte pri dvojdňovej plavbe v provincii Chu-pej medzi mestom Paj-tich a Nan-ťingským prielomom.

Jang-c’-ťiang, Čína

Jang-c’-ťiang, Čína

4. Mississippi-Missouri-Jefferson, Severná Amerika

Systém riek zahŕňajúci Mississippi, Missouri a Jefferson je považovaný za štvrtý najdlhší na svete. Mississippi je najväčšou riekou Severnej Ameriky. preteká cez USA od severu k juhu. Začína v Minnesote. Verí sa, že jej pôvodom je tamojšie jazero Itasca. Ústi do Mexického zálivu a je dlhá 3770 km. Od prameňa svojho prítoku Missouri dosahuje cca 6275 km, čím zaujíma štvrté miesto na svete. Je dôležitou dopravnou tepnou USA. Cestou po nej nájdete veľa malebných pamiatok, zámkov, priehrad a rôznych turistických centier. Bránou do vášho riečneho dobrodružstva na houseboatu by mohlo byť malé mesto Alma vo Wisconsine. Je plné obchodíkov a reštaurácií priamo na brehu rieky. Samotný prístav sa nachádza v blízkosti plaveckej pláže. Populárnymi aktivitami vo vodách Mississippi sú rybárčenie a rafting.

Mississippi, New Orleans

Mississippi, New Orleans

5. Jenisej-Angara-Selenga, Ázia

Toto je piaty najdlhší riečny systém na svete a najväčšie odvodnenie do Arktického oceánu. Selenge je pokladaná za hlavnú rieku systému, tvoria ho najdlhšia zdrojnica. Je dlhá 992 km (uvádza sa aj 1024 km) a ústi do jazera Bajkal. Z neho odteká Angara, preteká Irkutská oblasť a neskôr sa vlieva do rieky Jenisej. Ten konečne ústi do Arktického oceánu. Celý tok meria asi 5539 km.

Tridsať kilometrov južne od ústia rieky Selenge sa nachádza záliv Posolskij sor s rekreačnou zónou Bajkalskij Priboj - Kultušnaja. Najvýznamnejšími mestami pozdĺž toku Selengy sú Suchbátar (Mongolsko), Ulan-Ude a Selenginsk (Rusko).Ak navštívite Ulan-Ude, budete mať možnosť prezrieť si Leninov pamätník, Etnografické múzeum národov Zabajkalský, Odigitrijevskou katedrálu či veľký kláštorný komplex Ivolginskij dacan.

Jenisej, Rusko

Jenisej, Rusko

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.