Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Chcete spoznať „európsky Karibik“? Choďte na Fuerteventuru!

Pláž Cofete

Pláž Cofete

Súostrovie Kanárskych ostrovov je známe svojou rôznorodosťou. Zatiaľčo jeden ostrov sa vyznačuje mohutnými horami, iný je známy pre svoju prekrásnu prírodu a ďalší vás zas uchváti svojou mesačnou krajinou. Ale ak pátrate po ostrove, ktorého najväčšou presnosťou sú nádherné pláže, nemusíte dlho váhať  – vašou destináciou je Fuerteventura! Aj keď Fuerteventura ponúka množstvo ďalších krás (ostatne ako všetky Kanárske ostrovy), sú to práve pláže, ktoré k svojim brehom lákajú bezmála 2 milióny turistov ročne.

Búrlivá história ostrova Fuerteventura

Fuerteventura je rozlohou druhým najväčším ostrovom Kanárskych ostrovov – vo vodách Atlantického oceánu zaberá 1 660 km2. Spoločne s Lanzarote sa jedná o najvýchodnejší z Kanárskych ostrovov a od brehov afrického Maroka leží len asi 100 km. Samotná história ostrova započala pred 20 miliónmi rokov, keď morské dno zachvátili prvé sopečné erupcie. Mnohé geologické dôkazy naznačujú, že sa jedná o vôbec najstarší ostrov z celého kanárskeho súostrovia.

Sopečná krajina na ostrove Fuerteventura

Sopečná krajina na ostrove Fuerteventura

O počiatkoch ľudského osídlenia ostrova sa toho dodnes veľa nevie. Pôvodnými obyvateľmi boli pravdepodobne berberské kmene, ktoré sa sem dostali zo severnej Afriky. Otázka ale ostáva ako – neexistujú totiž dôkazy o tom, že by tieto kmene ovládali moreplavbu alebo vedeli stavať lode. Veľké historické zmeny na ostrove sa začali diať až v roku 1402, keď sa francúzsky moreplavec Jean de Bethéncourt pod vlajkami španielskeho kráľovstva rozhodol celý ostrov dobyť. Po krutých bojoch sa nakoniec pôvodný obyvatelia vzdali a prijali kresťanskú vieru.

Kostol Nuestra Senora de la Pena

Kostol Nuestra Senora de la Pena

Hlavný zdroj obživy – poľnohospodárstvo – sa stal obyvateľom Fuerteventury na prelome 17. a 18. storočia osudným. Nadmerná ťažba dreva a necitlivé hospodárstvo mali za následok ničivé erózie pôdy a tým spojený razantný úbytok vody. Značná časť obyvateľstva sa preto rozhodla v 19. storočí ostrov opustiť a začať nový život buď na okolitých ostrovoch, alebo v nových španielskych kolóniách v Južnej Amerike. Rastúcej prosperity sa ostrov dočkal v podstate až v polovici 20. storočia, keď sa tu začali pestovať priemyselné plodiny a predovšetkým keď začali objavovať dychberúcu krásu ostrova prví európski turisti. V dnešnej dobe je turistický ruch bezkonkurenčne najväčším zdrojom príjmov ostrova a miestni obyvatelia tak naň nedajú dopustiť.

Morro Jable

Morro Jable

Počasie praje návšteve Fuerteventury po celý rok

Za veľký záujem turistov pritom nemusí Fuerteventura vďačiť iba svojej úchvatnej prírode a dokonalým plážam, ale aj veľmi priaznivým klimatických podmienkam, ktoré tu vládnu po celý rok. Priemerné zimné teploty okolo 17° C, letné okolo 25° C, viac než 3 000 hodín slnečného svitu a menej než 150 mm zrážok ročne robia z Fuerteventury destináciu, ktorú môžete bez obáv navštíviť v ktoromkoľvek ročnom období.

Fuerteventura - piesočný raj uprostred Atlantiku

Nech už zavítate na ktorúkoľvek časť ostrova, môžete sa tešiť na prekrásne piesočné pláže, vďaka ktorým sa Fuerteventura právom nazýva „Karibik Európy“. Na pobreží dlhom asi 340 km sa rozprestiera viac než 200 km piesočných pláží. Z veľkej časti môže Fuerteventura za svoje prekrásne pláže vďačiť svojej geografickej polohe – prevažujúce východné vetry, ktoré vanú práve od afrického pobrežia zo Sahary, sem za tie dlhé roky existencie ostrova naniesli tony jemného bieleho piesku, ktorý dnes takto úchvatne zdobí miestne pláže a mohutné duny.

Piesočné duny Corralejo

Piesočné duny Corralejo

Fuerteventura hostí aj svetové majstrovstvá vo windsurfingu

Okrem nádherných scenérií si tunajšie pláže vydobyli celosvetovú slávu predovšetkým vďaka perfektným podmienkam na windsurfing. Na celom ostrove je množstvo pláží, ktoré sú pre tento šport ako stvorené. Za windsurfingom môžete vyraziť napríklad na pláže El Cotillo, Majanicho, Punta Blanca alebo na asi najznámejšiu pláž Sotavento, na ktorej se každoročne koná jedna zo zastávok svetového šampionátu. Ak vás windsurfing neláka, potom vyrazte na pláž Corralejo, kde si budete naozaj pripadať  akoby ste sa ocitli uprostred raja.

Ani Fuerteventura nie je iba o plážach. Divoké, neskrotené vnútrozemie ostrova ponúka fantastické jednodenné výlety za skrytými dedinkami. Za návštevu stojí napríklad 600 rokov stará dedinka Betancuria, ktorá kedysi bývala hlavným mestom celého ostrova. Tunajšia krásna architektúra a magická atmosféra činí z Betancurie nepochybne jedno z najkrajších miest na ostrove. Nechať ujsť by ste si nemali ani mestečká Lajares, La Oliva Antigua, Casillas de Morales či Pájara.

Betancuria

Betancuria

05.10.2020 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.