Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestovanie lietadlom s kočíkom

Cestovanie s kočíkom

Cestovanie s kočíkom

Plánujete dovolenku s bábätkom a máte obavy, ako prečkáte dobu pred odletom lietadla? Nie ste si istí, ako vaša ratolesť zvládne niekoľkohodinový pobyt v letiskovej hale bez kočíka? Na obavy zabudnite, nie je žiadny dôvod, prečo nechávať kočík doma.

Aký typ kočíka je vhodný?

Najideálnejšie je jednoduchý skladací golfový kočík, ktorý po zložení zaberá málo miesta. Pri bezpečnostnej kontrole by sa mal zmestiť do röntgenového rámu. Pokiaľ by bol širší, napríklad hlboký kočiar, bude ho nutné skontrolovať ručným skenerom. Kočík, na ktorý si potrpíte, nechajte radšej doma. Pre túto príležitosť je vhodné zvoliť starší typ, u ktorého vás nebude mrzieť jeho prípadné drobné poškriabanie či zašpinenie.

Vlastný alebo požičaný?

Ak sa rozhodnete cestovať bez kočíka, môžete využiť ponuky niektorých letísk, ktoré vám zadarmo kočík zapožičajú, a to na celú dobu, ktorú na letisku strávite.

Cestovanie s deťmi

Cestovanie s deťmi

Odbavenie batožiny

Nespornou výhodou je, že rodiny s deťmi bývajú vybavované prednostne. Nemusíte sa teda obávať nekonečných radov a s tým spojeného dlhého čakania. Kočík pri odbavovaní batožiny nahláste (v cudzine sa bežne používa výraz "buggy") a pripojte informáciu, či je zložený z jedného alebo dvoch dielov. Personál ho označí páskou - dvojdielny dvoma páskami - rovnako ako ostatnú batožinu, avšak s tým rozdielom, že kočík vám zostane k dispozícii po celú dobu vášho pobytu na letisku. Ak máte dieťa, ktoré už chodí a vy sa domnievate, že čas do odletu zvládne v pohode a pokoji bez kočíka, môžete samozrejme kočík odovzdať už pri odbavení spoločne s ostatnou batožinou.

Cestovanie s kočíkom

Cestovanie s kočíkom

Preprava kočíka lietadlom

S kočíkom prídete až k lietadlu, kde ho personál leteckej spoločnosti uloží do batožinového priestoru. Táto služba je zvyčajne zadarmo. Kočík sa do lietadla vo väčšine prípadov kvôli nedostatku priestoru vziať nedá, avšak vždy záleží na dohode s konkrétnou leteckou spoločnosťou. Po pristátí vám kočík vyjde na páse s ostatnými batožinou, avšak ak sa tak nestane, nepanikárte, niektoré letiská používajú pre túto batožinu špeciálne pásy.

Let s prestupmi

V prípade, že vás čaká dlhý let s jedným alebo viacerými prestupmi, je vhodné pribaliť do príručnej batožiny nosítko alebo šatku. Pri pobyte na letisku pri medzipristátí vám nikto kočík z batožinového priestoru nevydá, preto sú tieto pomôcky viac než vhodné. Väčší komfort a pohodlie pri čakaní na nasledujúci let oceníte nielen vy, ale hlavne vaše dieťatko.

Cestovanie s deťmi

Cestovanie s deťmi

Overte si informácie

Keďže sa môžu prepravné podmienky rôznych leteckých spoločností v niektorých bodoch líšiť, nič nepokazíte, keď si informácie ohľadom prepravy a použitia kočíka overíte priamo u leteckej spoločnosti, s ktorou máte v pláne let absolvovať. Informácie bývajú dostupné na internete väčšinou v sekcii Odbavenie batožiny.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.