Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako sa pripraviť na návštevu Jeruzalema?

Jeruzalem

Jeruzalem

Ak do internetového prehliadača napíšete kľúčové slovo Jeruzalem, zobrazia sa vám desiatky článkov o slávnej histórií tohto mesta, ktoré čaká len na to, než ho navštívite osobne a necháte sa vtiahnuť do atmosféry Starého mesta. Ale mnoho turistov pri tomto opojení dejinami zabudne na prítomnosť a to sa im pri návšteve najväčšieho mesta Izraelu nemusí vyplatiť.

Návštevu Jeruzalema dôkladne naplánujte, vzhľadom na počasie a sviatky sa to oplatí

Skôr než začnete rozmýšľať čo je vhodné so sebou zbaliť na návštevu tejto biblickej krajiny, je potrebné starostlivo vybrať mesiac, v ktorom vyrazíte na cestu. Vo všeobecnosti platí, že Izrael je vhodná destinácia celoročne, pobyt nekomplikujú dlhé dažde alebo iné prírodné úkazy, záleží tak iba na osobných preferenciách každého turistu. Letá sú tu veľmi horúce a ponúka sa tak možnosť dovolenky pri mori. Ak najnižšie teploty sa tu pohybujú pomerne vysoko - v januári je tu priemerne 13 stupňov. Najvhodnejšie mesiace pre aktívne spoznávanie Izraela sú tak od marca do mája a potom od septembra do novembra.

Dôležitý je nielen termín ale aj samotná dĺžka pobytu. Izrael je krajina, v ktorej je aj počas dvojtýždňového pobytu stále čo objavovať. Majte stále na pamäti, že drvivá väčšina miestnych obyvateľov sa hlási k židovskej viere, významné dni a sviatku sú tu brané veľmi vážne. Najlepšie je pripraviť si s ohľadom na aktuálne sviatky predbežný program na každý deň, nakoľko niektoré dni napríklad nie je možné fotografovanie pamiatok, dokonca počas veľkých modlitieb majú turisti zakázaný vstup na posvätné miesta.

Ulička Starého mesta

Ulička Starého mesta

Do Jeruzalema v decentnom oblečení a v pohodlných topánkach

Nech už zvolíte čokoľvek, s modelom zahaľujúcim ramená a kolená nešliapnete vedľa. Je dôležité si uvedomiť, že sa jedná o prevažne arabskú krajinu a títo ľudia majú svoje prísne pravidlá. Zahalenie sa vyžaduje na väčšine posvätných miest, šatka nie je nutná takmer nikde. Ani obuv nepodceňte a v prvom rade myslite na pevné a zároveň pohodlné topánky aj pri dlhej chôdzi. V Jeruzaleme je veľa miest, ktoré stojí za to navštíviť, ale nedostanete sa sem žiadnym dopravným prostriedkom. Navyše, na schody narazíte v každej uličke. A pretože si každý rád privezie aj nejaký suvenír, nezabudnime ani na potrebné financie. Oficiálnu menu, Izraelský šekel, si môžete zameniť ešte na Slovensku, jeden šekel (ILS) je približne 0,25 Eur. Výšku „vreckového“ voľte aj podľa toho, akým spôsobom chcete krajinu precestovať. Obľúbenou variantou je požičanie auta, v takom prípade počítajte približne so sumou 40Eur za zapožičanie vrátane poistenia a tiež s vysokými nákladmi na pohonné hmoty - v prepočte 1,80 Eur za liter benzínu.

Obchodík so suvenírmi

Obchodík so suvenírmi

História Jeruzalema už čaká!

Ak ste už starostlivo prešli zoznam miestnych sviatkov a zostavili ste podľa neho program vášho zájazdu, stačí vybaliť kufor a v prvom páre pohodlných topánok postupne prejsť tie najkrajšie miesta v Jeruzaleme.

Múr nárekov - tento pozostatok vonkajších hradieb okolo Chrámovej hory patrí medzi najvyhľadávanejšie miesta celého Jeruzalema. Po niekoľkých nutných opravách pôvodného Šalamúnovho chrámu sa ľudia rozhodli obstaviť ho celý múrom, z ktorého však po nájazdoch Rimanov zostala iba táto západná časť. Múr je tou poslednou vecou, ktorá židom ostala po zničení chrámu, preto mu prikladajú taký význam a konajú sa tu aj mnohé rituály. Miesto je pre miestnych natoľko významné, že je pri návšteve vyžadovaný veľmi slušný odev. Dnes k múru môže príjsť ktokoľvek a ľudia často do škár vkladajú zrolované lístočky so svojimi prosbami a modlitbami.

Múr nárekov

Múr nárekov

Chrámová hora - dnes na tomto mieste môžte vidieť Skalný chrám, ktorý tu bol postavený v roku 691. Historicky je toto miesto posvätné omnoho dlhšie - prvý chrám tu nechal postaviť už kráľ Šalamún za svojej vlády, neskôr bola stavba premenovaná na Druhý chrám, ktorý nechal rozšíriť Herodes Veľký. Legendy hovoria, že sa jedná o miesto mnohých duchovných udalostí, napríklad by malo ísť o priestory, z ktorých sa Muhammmad vzniesol na nebesá. Ďalej sa tu nachádza Studňa duší, pri ktorej sa podľa legendy mŕtvi schádzajú k modlitbám.

Skalný dóm na Chrámovej hore

Skalný dóm na Chrámovej hore

Chrám božieho hrobu - už cesta k tomuto chrámu vedie po stopách biblických postáv. Hovorí sa, že tadiaľto viedla cesta ukrižovania Ježiša Krista a na mieste predpokladaného ukrižovania bol od roku 326 budovaný práve Chrám božieho hrobu. Jedná sa bezpochyby o najposvätnejšie miesto pre všetkých veriacich a vďaka tradíciám sa tu stretáva hneď šesť rôznych náboženstiev. Aj napriek tomu ide o veľmi vyhľadávané miesto všetkých turistov, nielen tých veriacich. Budova je vďaka dlhoročným úpravám pomerne náročná na prehliadku, delí sa na niekoľko kaplniek, priestorov pre rôzne modlitby, nádvorie. Na najdlhšie rady narazíte pri hrobe Ježiša Krista. Napriek tomu, že na každom mieste pobudnete iba niekoľko minút, zážitok z tejto návštevy vo vás určite zanechá pocit úcty a obdivu ešte dlho potom.

Chrám božieho hrobu

Chrám božieho hrobu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.