Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 pokladov austrálskej prírody

Austrália je najmenší kontinent na Zemi, ale ani zďaleka tu neplatí, že s menším územím sa vytráca aj krása tunajšej prírody. Nie náhodou býva Austrália prezývaná najkrajším kontinentom našej planéty – matka príroda si tu dala skutočne záležať. Nádherné púštne scenérie striedajú rozprávkové pláže a more s úžasným podvodným životom, divoké lesy s množstvom rastlinných a živočíšnych druhov zas míňajú úchvatné skalné útvary, z ktorých až prechádza zrak.

To všetko dopĺňa akýsi závoj mystickosti, ktorý sa dodnes nad mnohými miestami vznáša. Či už spomenieme domorodých obyvateľov Austrálie, aborigénov alebo novozélandských Maoriov, jedna vec je istá - prírodu okolo seba si aj napriek všetkej kolonizácií nesmierne vážia. Obrovské množstvo miest (od tých zdanlivo obyčajných až po úchvatnú horu Uluru) považujú títo domorodci za posvätné a dodnes tu vykonávajú tajomné rituály spojené s ich všedným aj nevšedným životom.

1. Wave Rock, Austrália

Tento skalný útvar, ktorý vyzerá ako obrovská piesočná vlna, ktorá stuhla v jedinej sekunde, je až 80 metrov dlhý a 15 metrov vysoký. V skutočnosti trvalo tisíce rokov, kým tento žulový masív získal svoju súčasnú, veľmi fascinujúcu podobu.

Wave Rock

Wave Rock

2. Národný park Mungo, Austrália

V minulosti celú túto oblasť pokrývali jazerá, no pred 30 000 rokmi v nich vyschla voda a sedimenty na dne sa postupne začali meniť na skameneniny, ktoré dnes tvoria túto nádheru. Mungo je rajom paleontológov - v oblasti sa našlo veľa vzácnych fosílií, ktoré nikde inde v Austrálií nemajú konkurenciu.

Národný park Mungo

Národný park Mungo

3. Devil's Bath, Nový Zéland

Pri pohľade na neónovo zelenú farbu jazierka sa ani nechce veriť, že takéto miesto na Zemi vôbec existuje. Jeho farbu má na svedomí veľké množstvo síry, ktorej je v celej vulkanickej oblasti Wai-O-Tapu skutočne veľa.

Devil's Bath

Devil's Bath

4. Bungle Bungle Range, Austrália

Skaly v tomto národnom parku, ktorý sa v jazyku aborigénov nazýva Purnululu, vyzerajú ako obrovské včelie úle. Ich vznik má s najvyššou pravdepodobnosťou na svedomí meteorit a následná erózia krátera, ktorý po ňom vznikol.

Bungle Bungle Range

Bungle Bungle Range

5. Shell Beach, Austrália

Na celom svete sú len dve pláže, ktorých povrch miesto piesku tvoria milióny drobných mušlí. Jednou z nich je táto prekrásna, až 60 km dlhá pláž ležiaca neďaleko austrálskeho Perthu. Kvôli veľmi vysokej salinite vody tu už tisíce rokov nedokážu žiť prakticky žiadne iné živočíchy než tieto mušle so snehovobielymi lastúrami.

Shell Beach

Shell Beach

6. Tessellated Pavement, Tasmánia

Hoci je len ťažko uveriteľné, že tento „Mozaikový chodník“ (pomenovaný pre nápadnú podobnosť s rímskymi mozaikovými podlahami) nevytvorili ľudia, opak je pravdou. Za jeho vznikom stojí vzácny typ prírodnej erózie, ktorá skalný masív opracovala do týchto takmer pravidelných vzorov.

Tessellated Pavement

Tessellated Pavement

7. Kata Tjuta, Austrália

Nie je pochýb, že ikonickú austrálsku horu Uluru pozná asi každý. O zoskupení 36 obrovských monolitov, ktoré ležia iba asi 50 km od Uluru, už ale počul málokto. Kata Tjuta pritom býva často považovaná za ešte krajšie a mystickejšie miesto, než jej slávnejšia „sestra“ Uluru.

Kata Tjuta

Kata Tjuta

8. Stromatolity v Hamelin Pool, Austrália

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako asi mohla naša planéta vyzerať pred tromi miliardami rokov? Hamelin Pool v západoaustrálskej Shark Bay by mohol byť dobrým príkladom. Tieto prazvláštne „kamene“ sú totiž v skutočnosti dodnes žijúce a stále rastúce kolónie jednobunkových organizmov, ktoré sa výrazne podieľali na tvorbe kyslíka na Zemi.

Stromatolity v Hamelin Pool

Stromatolity v Hamelin Pool

9. Punakaiki, Nový Zéland

Táto pozoruhodná skalná krajina je charakteristická svojim nápadným ryhovaním. Vodorovné pruhy, vďaka ktorým si Punakaiki vyslúžilo prezývku „Palacinkové hory“, vznikli pred 30 miliónmi rokov, keď obrovský tlak vytvoril zo sedimentov na morskom dne vrstvy mäkkého a tvrdého vápenca.

Punakaiki

Punakaiki

10. Devil's Marbles, Austrália

Obrovské balvany, ktoré – balancujúc na skalách – akoby popierali všetky zákony gravitácie, sú rozosiate po krajine austrálskeho Severného teritória. Podľa legendy aborigénov sú tieto balvany vajcia bájneho dúhového hada, ktorý žije na neďalekom kopci.

Devil's Marbles

Devil's Marbles

25.09.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.