Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tajomný Drakulov hrad – rumunský klenot s temnou minulosťou

Hrad Bran v Rumunsku

Hrad Bran v Rumunsku

Pravdepodobne najznámejšou rumunskou pamätihodnosťou je legendárny hrad Bran, ktorý je známy po celom svete skôr ako Drakulov hrad. Čím si práve táto pamiatka vyslúžila svoju nebývalú pozornosť?

Stredoveký Drakulov hrad je historicky spätý s hlavnou postavou románu írskeho spisovateľa Brama Stokera, neslávne známym grófom Drakulom. Predlohou bola autorovi s najväčšou pravdepodobnosťou skutočná postava, valašské knieža Vlad Tepeš „Dracula“, ktorý sa zapísal do histórie Rumunska krvavým písmom. Už jeho priezvisko Tepeš – v preklade Napichovač, mnohé napovie...

Tajná chodba na hrade Bran

Tajná chodba na hrade Bran

Rumunský Drakula Vlad Tepeš

Vlad Tepeš v čase svojho panovania viedol malú vojnu proti osmanskej expanzii. Neblaho preslávený panovník sa vyžíval v mučení a popravách, o jeho mučiacich praktikách kolujú legendy. Svojich tureckých nepriateľov, ale aj nepohodlných ľudí zo svojho okolia najčastejšie zabíjal napichnutím na kôl. Práve vďaka svojej nesmiernej krutosti si ho spisovateľ Stoker vybral ako predlohu postavy krvilačného grófa Drakulu, hoci Tepeš, paradoxne, nebol o mnoho horší ako ostatní panovníci vtedajšej, temnej doby.

Drakulov hrad

Drakulov hrad

O tom, či Vlad Tepeš nejaký čas na hrade skutočne žil, sa informácie rozchádzajú, neexistujú o tom žiadne písomné dokumenty. S najväčšou pravdepodobnosťou tadiaľ Vlad iba niekoľkokrát prechádzal pri svojich ťaženiach. Jeho skutočným sídlom a pôsobiskom bol hrad Poienari, ktorý sa nachádza ďalej na juh od Valašska. Z tohto hradu sa do súčasnosti zachovali len trosky.

História Drakulovho hradu

Hrad Bran sa nachádza na historickej hranici medzi Transylvániou a Valašskou, asi 28km juhozápadne od mesta Braşov, na vysokom skalnom masíve obklopenom hustými lesmi. Postavený bol v 14. storočí v gotickom štýle. V roku 1920 venovalo mesto Braşov hrad rumunskej kráľovnej Márii Edinburskej, ktorá ho nechala zrekonštruovať. Kráľovná si hrad veľmi obľúbila, od roku 1940 je tu dokonca na želanie samotnej panovníčky uložené jej srdce.

Vnútorné nádvorie hradu Bran

Vnútorné nádvorie hradu Bran

Čo sa na hrade ukrýva dnes?

Drakulov hrad dnes slúži ako múzeum, v ktorom môžete obdivovať nábytok a ďalšie predmety z rodových zbierok Habsburgovcov, okrem iného aj vzácne korunovačné klenoty kráľa Ferdinanda I. Túžite po svadobnom obrade v kulisách stredovekého hradu? Ak vám nevadí ľahko ponurá atmosféra s kvapkou napätia a tajomna, nič vám nebráni povedať si svoje „áno“ práve tu. Svadba v legendami opradených priestoroch Drakulovho hradu bude rozhodne originálna a vo všetkých smeroch nezabudnuteľná. A čo potom ešte svadobná noc v niektorej z komnát!

Interiér hradu Bran

Interiér hradu Bran

Navštívte skanzen v podhradí

Prehliadku hradu môžete absolvovať buď so sprievodcom a výkladom v niekoľkých jazykoch alebo na vlastnú päsť bez sprievodcu. Záhrady v okolí hradu s množstvom kvetov lákajú na prechádzky, pod fontánou na nádvorí narazíte na labyrint tajných chodieb. Nechýbajú ani stánky s bohatou ponukou upírich suvenírov.

Záhrady hradu Bran

Záhrady hradu Bran

V podhradí stojí za prehliadku skanzen s ukážkami ľudovej architektúry, zaujímavé je aj múzeum plné exponátov mapujúcich život roľníkov v Transylvánii.

Hoci hrad Bran spája s grófom Drakulom len legenda, z miesta sa stal jeden z najatraktívnejších turistických cieľov v celom Rumunsku.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.