Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Špecialisti na dovolenku radia: Horúce destinácie pre rok 2020

Dovolenka 2020

Dovolenka 2020 Shutterstock

Zasväťte rok 2020 spoznávaniu! Vyspovedali sme špecialistov na dovolenku z Invia a máme pre vás horúce tipy na destinácie, ktoré by vám tento rok rozhodne nemali uniknúť. Či už holdujete plážovým radovánkam, histórii, dobrodružstvu alebo gastronómii, z nášho výpočtu si rozhodne vyberiete.

Tajomná krajina: Albánsko

Albánsko

Albánsko Shutterstock

Albánsko bolo pre okolitý svet dlho veľkou neznámou. Horské masívy, staroveké mestá krásne pláže aj miestna kultúra a gastronómia boli turistom zakázané. Po páde komunistického režimu v roku 1991 sa jeho brány otvorili, napriek tomu ostáva pre väčšinu sveta neobjavená. Vydajte sa spoznať miestnu panenskú prírodu, rozpadajúce sa hrady, príjemné pláže aj srdečnú pohostinnosť miestnych obyvateľov.

Objavte s nami tajomné Albánsko!

Krajina elfov: Island

Island

Island Shutterstock

Island, krajina ľadu a ohňa, neprestáva udivovať milovníkov prírody ani nadšených cestovateľov. Tento ostrov je doslova sopečným laboratóriom, v ktorom majestátne zemské sily utvárajú gejzíry, ľadovcové jazerá, ľadom pokryté sopky a ľadovce, hory aj čierne pláže. Na Island sa jazdí za dobrodružstvom a objavovaním. Miestni veria v existenciu elfov aj trollov a ochotne vám porozprávajú viac či menej uveriteľné príbehy. Rozhodne pri svojej návšteve nevynechajte hlavné mesto Reykjavík, kde vás okrem iného čaká výnimočná zaujímavosť: múzeum penisov.

Vydajte se do krajiny elfov

Ostrov dvoch národov: Cyprus

Ostrov zahalený do pavučín starodávnych mýtov sa delí na dve časti - južnú grécku, kam môžete cestovať na občianku a severnú tureckú, kde musíte mať pas. Cyprus je domovom stredovekých zrúcanín, hradov, rozľahlých archeologických nálezísk kedysi mocných miest, ale aj krásnych dlhých pláži. Je tak ideálnou krajinou pre spoznanie dvoch odlišných kultúr, pestrej ostrovnej histórie, božskej gastronómie a plážového oddychu na pláži v niektorom z krásnych hotelových rezortov. Podľa povesti sa tu vraj z morskej peny zrodila bohyňa krásy a lásky - Afrodita (pláž Petra tou Romiou v južnej časti ostrova).

Zažite deväťchodové menu na Cypre

Plávajúca záhrada: Madeira

Madeira

Madeira Shutterstock

Madeira je považovaná za najkúzelnejší ostrov Portugalska. Perla Atlantiku aj ostrov večnej jari - tak je Madeira známa po celom svete a verte, že nejde o nadsádzku. Čierne pieskové pláže, burácajúci Atlantik, pestrofarebná bujná vegetácia, vysoké skalné steny, tryskajúce potoky a všadeprítomné zavlažovacie kanále robia z ostrova skutočnú nirvánu. Obľúbeným cieľom turistov sú práve zavlažovacie kanále nazývané levady, ktoré vedú vavrínovými lesmi. Neváhajte, obujte pevné topánky a vyrazte za dobrodružstvom!

Nespútaná Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Prečítajte si aj:

Nespútaná Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Tisíc farieb, vôní aj chutí: Maroko

Maroko

Maroko Shutterstock

Ak ste niekedy navštívili Egypt či Tunisko, máte už asi nejakú predstavu, ako by mohla dovolenka v Maroku vyzerať. Nenechajte sa zmýliť, Maroko týmto krajinám nie je podobné ani trochu! Na každom rohu sú tu patrné francúzske vplyvy. Návšteva miestnych trhovísk či prechádzka uličkami niektorého z kráľovských miest (Rabat, Meknes, Fez či Marakéš) vás zavedie úplne do iného sveta. Obecne patria marocké mestá k najzaujímavejším na kontinente. Krajina je naviac ideálnou surfárskou destináciou a miestne pohorie priamo nabáda k objaviteľským výletom.

Nechajte sa okúzliť Marokom

Šup na safari: Senegal

Senegal

Senegal Shutterstock

Či už chcete spoznať africkú kultúru alebo stráviť čas sami so sebou a svojimi myšlienkami v prírode, Senegal je to práve miesto. Tajomné mesto Saint-Louis v severnom Senegale vás naláka na koloniálnu architektúru a blízkosť národných parkov, okrem iného je zapísané aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Senegal zatiaľ nepreteká davmi turistov, a tak si uchováva svoje jedinečné kúzlo. Môžete sa vydať na safari, prejsť si kúsok trasy slávnej rallye Dakar, zaplávať si v ružovom jazere alebo tráviť celé dni na niektorej z krásnych pláži.

Zamilujte sa do Senegalu

Kúzlo soľných pláni: Kapverdské ostrovy

Kapverdy

Kapverdy Shutterstock

Kapverdské ostrovy ponúknu úchvatné soľné pláne, ľudoprázdne široké pláže, pokojné prímorské dedinky aj ideálne podmienky pre vodné športy a potápanie. Súostrovie Kapverdy sa skladá zo zhruba pätnástich ostrovov a každý je jedinečný. Najznámejšie z nich sú práve ostrovy Boa Vista a Sal, kde nájdete aj veľké hotelové komplexy. Na milovníkov potápania čakajú pod morskou hladinou raje, murény, ružové langusty, korytnačky aj menšie žraloky.

Zamilujte sa do kúzelných Kapverd

Raj národných parkov: Čierna Hora

Čierna hora

Čierna hora Shutterstock

Kultúrna história Čiernej Hory je stará viac než 1500 rokov, okom ju môžete vidieť v mozaikových podlahách rímskych vil, na okázalých pravoslávnych kláštoroch, v zdobení katolíckych kostolov, na elegantných minaretoch mešít a mohutných pevnostiach postavených mocnosťami, ktoré o túto krajinu bojovali. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o európske dejiny, je to fascinujúce miesto. Čierna Hora však nie je len výletom do histórie, tešiť sa môžete na nedotknutú panenskú prírodu v podobe piatich národných parkov a samozrejme na množstvo krásnych pláži a zátok.

Prežite rozprávkovú dovolenku v Čiernej Hore

Perla Indického oceánu: Zanzibar

Zanzibar, Tanzánia

Zanzibar, Tanzánia Shutterstock

Pláže Zanzibaru patria medzi najkrajšie na svete. Môžete v pokoji leňošiť na jemnom piesku alebo šnorchlovať medzi hejnami farebných rybičiek. Vďaka tropickému podnebiu a jedinečnej kultúre si zo Zanzibaru priveziete fascinujúce zážitky. Nemala by vám uniknúť ani návšteva hlavného mesta Zanzibar City, ktorého historické jadro Stone Town je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Na ostrove máte aj jedinečnú možnosť vidieť na vlastné oči, ako sa pestuje korenie - vanilkovníky, klinčekovníky, škoricovníky a ďalšie vás okúzlia na prvé privoňanie!

Hýčkajte sa na Zanzibare!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.