Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Radi sa bojíte? 10 najstrašidelnejších miest v Európe

Vy, čo sa radi bojíte, pozor! Máme pre vás tipy na najdesivejšie miesta Európy, z ktorých vám bude behať mráz po chrbte, ale zároveň vás naplní nevšednými zážitkami a množstvom zaujímavých poznatkov.

1. Starý židovský cintorín, Praha

Starý židovský cintorín, spravovaný Židovským múzeom v Prahe, patrí k najstarším a turisticky najatraktívnejším na svete. Najstarší náhrobok pochádza z 1. polovici 15. storočia. Aj napriek tomu, že areál bol postupne rozširovaný, jeho plocha dostačujúca nebola, a tak sa zosnulí pochovávali až v desiatich vrstvách nad sebou. Z najvýznamnejších osobností tu pochovaných spomeňme učenca Rabi Löwa, ktorý vytvoril legendárneho pražského golema.

Starý židovský cintorín, Praha

Starý židovský cintorín, Praha

2. Kostol duchov, Luková

Schátraný a tajuplný kostol svätého Juraja v Lukovej pri Manětíne býva prezývaný „kostol duchov“. Napriek tomu, že je od roku 1958 chránenou kultúrnou pamiatkou, nachádza sa v havarijnom stave. V roku 2012 bolo do jeho interiéru nainštalovaných 32 stojacich alebo sediacich sadrových sôch. ktorých výstava mala dopomôcť ku záchrane kostola. Od 18. septembra 2017 je kostol pre verejnosť uzavrený práve kvôli rekonštrukcií strechy, na ktorú sa vďaka výstave vyzbierali peniaze.

Kostol duchov, Luková

Kostol duchov, Luková

3. Kostnica, Sedlec

Cintorínsky kostol Všetkých Svätých s kostnicou v Sedleci pri Kutnej Hore patrí k najnavštevovanejším pamiatkam Stredočeského kraja. Záujemcovia môžu využiť zážitkový program, ktorý umožňuje navštíviť tieto miesta mimo bežnú otváraciu dobu. Doprajte si pôsobivú nočnú prehliadku kostnice za svetla sviečok a vypočujte si rozprávanie o jej pohnutej histórií.

Kostnica, Sedlec

Kostnica, Sedlec

4. Katakomby v Paríži

Parížske katakomby (Les catacombes de Paris) sa v roku 1786 stali úložiskom pozostatkov ľudských lebiek a kostí z mestských cintorínov. Ak máte dostatok odvahy, zostúpte pri stanici metra Denfert Rochereau do studeného podzemia a prejdite chodbami, ktoré lemujú kosti zosnulých Parížanov.

Parížske katakomby

Parížske katakomby

5. Zámok Miranda, Belgicko

Château Miranda, známy tiež pod názvom Château de Noisy, je novogotický zámok z 19. storočia, ktorý sa kedysi vyznačoval nesmiernou krásou a vznešenosťou. Od roku 1991 je však opustený, pretože náklady na jeho údržbu boli príliš vysoké. Tajuplná stavba teraz podlieha rozpadu, vandalizmu a láka lovcov záhad. Koncom októbra 2016 bohužiaľ začala jeho demolácia.

Zámok Miranda, Belgicko

Zámok Miranda, Belgicko

6. Kapucínske katakomby, Palermo, Taliansko

Sicílska metropola pod svojím povrchom ukrýva unikátne kapucínske katakomby s viac než ôsmimi tisíckami múmií. Z pôvodne rádového pohrebiska sa neskôr stal prominentný cintorín, určený zosnulým mníchom, ale aj zámožnejším občanom. Dnes je veľkým lákadlom pre turistov, predovšetkým kvôli fascinujúcemu spôsobu kapucínskeho balzamovania tiel. Pozornosť priťahuje najmä múmia dvojročnej Rosalie Lombard, ktorá vyzerá, ako by iba spala.

Kapucínske katakomby, Palermo, Taliansko

Kapucínske katakomby, Palermo, Taliansko

7. Kaplnka v Évore, Portugalsko

Historické centrum v Évore je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Mesto v južnom Portugalsku je plné významných pamiatok, z ktorých môžeme spomenúť napríklad rímsky chrám alebo kostol sv. Františka (Igreja de São Francisco), ktorý zahŕňa aj dosť navštevovanú kostnicu. Jej steny pokrývajú ľudské lebky a kosti.

Kaplnka v Évore, Portugalsko

Kaplnka v Évore, Portugalsko

8. Les Hoia Baciu, Rumunsko

Rumunsko, to nie je iba výprava po stopách grófa Draculu. Spoľahlivo vydesiť a zaujať vás môžu aj iné tunajšie miesta než preslávený hrad Bran. Napríklad transylvánsky les hrôzy Hoia Baciu, nachádzajúci sa neďaleko mesta Cluj-Napoca. Miestni obyvatelia by vám ale najskôr poradili, že lesu je lepšie sa oblúkom vyhnúť. Konieckoncov, niektorí ľudia tam vstúpili a už sa nevrátili...

Les Hoia Baciu, Rumunsko

Les Hoia Baciu, Rumunsko

9. Hora krížov, Litva

Pahorok s tisícami krížov je významným pútnickým miestom v blízkosti mesta Šiauliai vo vnútrozemí Litvy. Kríže rozličných veľkostí a tvarov pochádzajú z rôznych kútov sveta a ich počet presahuje dokonca už niekoľko stoviek tisíc a stále rastie.

Hora krížov, Litva

Hora krížov, Litva

10. Dargavs, Rusko

Dargavs je príkladom toho, že „mesto mŕtvych“ by skutočne mohlo existovať. Komplex deväťdesiatich piatich stredovekých nadzemných pohrebných stavieb bol vybudovaný na úbočí hory Raminirach, na jednom z horských hrebeňov severného Kaukazu. Pretože je pomerne zložité sa tam dostať, navštevuje Dargavs len málo turistov. Ale možno je aj niečo pravdy na povere, že kto do mesta vstúpi, už sa odtiaľ živý nevráti.

Dargavs, Rusko

Dargavs, Rusko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.