Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pamiatky UNESCO v Rakúsku

Spoznajte všetkých deväť rakúskych miest, ktoré si vďaka výnimočnej historickej a kultúrnej hodnote vyslúžila zápis na zoznam dedičstva UNESCO.

1. Historické centrum Salzburgu (zapísané 1996)

Salzburg sa stal známejším vďaka práci talianskych architektov Vincenza Scamozziho a Santiniho Solariho. Historické jadro, jedinečné vo svojej celistvosti, im dlhuje za väčšinu barokového vzhľadu. Je dobre viditeľné z vrchu Mönchsberg. Mesto oplýva radom slávnych historických stavieb, ako je kláštor sv. Petra, hojne navštevovaná pevnosť Hohensalzburg či katedrála sv. Ruperta a Virgila - tunajšia najvýznamnejšia sakrálna stavba. V Obilnej ulici stojí rodný dom skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta.

Salzburg

Salzburg

2. Palác a záhrady Schönbrunn (zapísané 1996)

Od 18. storočia do roku 1918 bol barokový zámok Schönbrunn letným sídlom habsburských cisárov. Navrhli ho Johann Bernhard Fischer a nicolò pacassi. Vybavenie v rokokovom štýle zahŕňa české krištáľové lustre. V zrkadlovom sále hrával šesťročný Mozart. V čínskom oválnom kabinete usporadúvala Mária Terézia tajné konferencie so štátnym kancelárom. V Modrom čínskom salóne podpísal cisár Karol I. svoju abdikáciu. Ako vidno, dejiny dýchajú z každého kúsku Schönbrunne. Navštívte aj múzeum kočov Wagenburg, kaviareň v Gloriette, zoo alebo záhradné labyrint.

Palác a záhrady Schönbrunn

Palác a záhrady Schönbrunn

3.Krajina v oblasti Hallstatt-Dachstein (zapísaná 1997)

Obec Hallstatt u Halštatského jazera patrí spolu s pohorím Dachstein a Soľnou komorou k svetovému dedičstvu UNESCO. Krásu tejto nádhernej alpskej oblasti objavili začiatkom 19. storočia spisovatelia Adalbert Stifter a Franz Grillparzer. Predmetom záujmu turistov je najmä spomínané jazero, Obria aj Mamutia jaskyňa a v neposlednom rade sám romantický Hallstatt s pamiatkami, múzeom a soľnými baňami.

Hallstatt

Hallstatt

4. Semmeringská železnica (zapísaná 1998)

Semmeringská železnica, postavená medzi rokmi 1848 a 1854, vedie kúzelnou horskou krajinou z Gloggnitz do mesta Mürzzuschlag. Je považovaná za prvú skutočnú horskú železnicu a jedno z najväčších diel civilného inžinierstva. Vysoký štandard tunelov, viaduktov a ďalších prác zabezpečuje nepretržité využívanie linky až do súčasnosti.

Semmeringská železnice

Semmeringská železnice

5. Historické centrum Grazu a zámok Eggenberg (zapísané 1999, 2010)

Graz je druhým najväčším mestom Rakúska. Jeho hlavným symbolom je Zámocký vrch (Schlossberg) s hodinovou vežou a pevnosťou. Táto pamiatka je v Guinessovej knihe rekordov zapísaná čoby najhoršia dobývateľná pevnosť. V západnej časti mesta sa nachádza okázalý zámok Eggenberg, jedna z najvýznamnejších barokových stavieb v krajine. V jeho priestoroch sídlia numizmatické a umelecké zbierky múzea Universalmuseum Joanneum.

Zámok Eggenberg, Graz

Zámok Eggenberg, Graz

6. Kultúrna krajina údolia Wachau (zapísaná 2000)

Rozľahlé údolie v Dolnom Rakúsku je dnes jedným z najnavštevovanejších miest. Tiahne sa v dĺžke 40 km západne od Viedne. Najväčším tamojším mestom je Kremže s pôsobivým historickým centrom. V oblasti sa nachádza mnoho historických pamiatok, napr. Kláštory Melk a Göttweig, zrúcanina hradu Dürnstein alebo renesančný zámok Schallaburg.

Údolie Wachau

Údolie Wachau

7. Historické centrum Viedne (zapísané 2001)

Historické jadro hlavného rakúskeho mesta zahŕňa cenné architektonické celky od barokových zámkov a záhrad po domy z konca 19. storočia. K význačným viedenským pamiatkam patrí gotická katedrála sv. Štefana (Stephansdom), barokový palácový komplex Belveder, rozsiahly múzejný komplex a cisárske sídlo Hofburg, divadlo Burgtheater, Viedenská štátna opera ad.

Historické centrum Viedne

Historické centrum Viedne

8. Kultúrna krajina Neziderského jazera (zapísaná 2001)

Neziderské jazero je vedľa Balatonu jediným veľkým stepným jazerom v Európe. Leží na pomedzí rakúskej spolkovej krajiny Burgenland a maďarskej župy Győr-Moson-Sopron. Veľkému záujmu sa teší predovšetkým pozoruhodná vidiecka architektúra dedín okolo jazera a pôsobivé pamiatky, ku ktorým patrí zámok Esterházyovcov v meste Eisenstadt a zámok Széchenyi v obci Nagycenk.

Neziderské jazero

Neziderské jazero

9. Prehistorické kolové obydlia v Alpách (zapísané 2011)

Súbor tvorí 111 lokalít, v ktorých boli nájdené pozostatky drevených domov postavených na vysokých koloch kvôli ochrane pred povodňami. Lokality sa nenachádzajú iba v Rakúsku (5), ale aj v Slovinsku (2), Nemecku (18), Francúzsku (11), Taliansku (19) a vo Švajčiarsku (56). Kolové obydlia na okrajoch jazier, riek a mokradí pochádzajú z doby 5000-500 rokov pr. N. L. Výkopy priniesli informácie o živote v tejto oblasti počas neolitu a doby bronzovej. Múzeum prehistorických sídlisk nájdete v mestečku Mondsee. Na brehu rovnomenného jazera sa našli zvyšky sídlisk z 2. a 3. tisícročia pr. N. L.

Prehistorické kolové obydlia v Alpách

Prehistorické kolové obydlia v Alpách

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.