Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte tajomstvo spracovania cejlónskeho čaju

Cejlónsky čaj

Cejlónsky čaj

Ak máte radi kvalitné sypané čaje, určite dobre poznáte aj čaj cejlónsky. Ako názov napovedá, tento druh čierneho čaju sa pestuje iba na ostrove Cejlón, čiže až na ďalekej Srí Lanke. Premýšľali ste však niekedy, čo všetko sa musí najprv stať, aby ste si mohli doma mohli uvariť šálku tohto výborného čaju? Viete, ako sa takýto čaj zbiera a ako dlho trvá, kým sa z čerstvých lístkov čajovníka stane pravý cejlónsky čaj?

Poďte si s nami rozšíriť obzory a pozrite sa, ako sa tento čaj spracováva. Uvidíte, že keď si ho nabudúce zase uvaríte, bude vám vďaka nadobudnutým vedomostiam chutiť ešte lepšie!

Pravý cejlónsky čaj sa vyrába podľa tradičných spôsobov spracovania tzv. ortodoxnou metódou. Dodnes preto väčšinu práce stále zastávajú ľudia a nie stroje, ktoré prácu (nielen) na plantážach značne urýchľujú. Ako najväčší znalci hovoria, výroba dobrého čaju sa nesmie unáhliť.

Ak vás čaká dovolenka na Srí Lanke, návštevu čajových plantáží by ste určite nemali vynechať. Ak sa vás ale v dohľadnej dobe táto exotická dovolenka netýka, môžete sa s nami aspoň z pohodlia domova pozrieť, ako taká výroba čaju na Srí Lanke prebieha.

Spracovanie pravého cejlónskeho čaju spočíva v celkom šiestich fázach. Aj keď sa proces spracovania čaju môže javiť ako pomerne jednoduchý, nenechajte sa oklamať. Veľmi podstatnú rolu tu hrajú aj tie najmenšie detaily, ktoré môžu nenávratne ovplyvniť chuť, vôňu aj vzhľad výsledného čaju.

1.    Trhanie

Aby mohlo k výrobe čaju vôbec dôjsť, je potrebné listy čajovníka najskôr nazbierať. Trhanie vyžaduje veľkú zručnosť a precíznosť, pre ktorú sa najviac hodia jemné ženské ruky. V prípade cejlónskeho čaju sa trhajú vždy iba tri najmladšie lístky z vrchola vetvičky, ktoré zaručujú vysokú akosť čaju. Jedna šikovná zberačka dokáže za deň natrhať až 20 kg čaju.

Zber čajových lístkov

Zber čajových lístkov

2.    Vädnutie

Potom, čo sa čajové lístky zvezú z plantáží, je nutné nechať ich tzv. zvädnúť. Lístky sa rovnomerne rozprestrú na dlhé pásy v dobre vetraných a presvetlených miestnostiach, kde sa nechajú 18- 24 hodín ležať. Počas tejto doby stratia zhruba dve tretiny vlhkosti, čím sa lístky stávajú pružnejšie a poddajnejšie.

Vädnutie čajových lístkov

Vädnutie čajových lístkov

3.    Rolovanie

Vlastnosti, ktoré lístky získali počas vädnutia, sú kľúčové pre fázu mechanického rolovania. Počas tohto procesu sa listy váľajú a lámu tak dlho, až kým sa dostatočne nenarušia bunky listov. Akonáhle sa bunkové šťavy s enzýmami dostanú do kontaktu so vzduchom, začne sa spúšťať prirodzený chemický proces oxidácie, ktorý je nevyhnutný pre následnú fermentáciu.

Rolovanie čaju

Rolovanie čaju

4.    Fermentácia

Práve fermentáciou začína najdôležitejšia fáza celého procesu spracovania čaju. Rozrolované listy sa opäť rozprestrú na dlhé pásy, kde sa nechajú fermentovať. V listoch dochádza k uvoľňovaniu teínu a ku vzniku éterických olejov, ktoré majú vplyv na vôňu čaju. Doba fermentácie je vždy iná a iba veľmi skúsené oko dokáže správne rozpoznať, kedy sa má proces ukončiť – niekedy po 20 minútach, inokedy napríklad až po 5 hodinách. Ak sa fermentácia ukončí príliš skoro, bude mať výsledný čaj surovú chuť, ak sa ukončí neskoro, bude čaj slabý a bez chuti.

Fermentácia čaju

Fermentácia čaju

5.    Sušenie

Aby sa proces fermentácie ukončil, je potrebné z listov čo najrýchlejšie dostať všetku zvyšnú vlhkosť. Preto sa listy na konci fermentácie premiestnia do sušiacich pecí, kde sa za vysokej teploty dostatočne vysušia. Počas sušenia sa lístky zmenšujú a výrazne tmavnú – odtiaľ názov čierny čaj.

Sušenie čaju

Sušenie čaju

6.    Triedenie

Na konci celého procesu sa usušený čaj roztriedi na mechanických sitkách podľa veľkosti lístkov. Najväčšie listy spadajú do kategórie Leaf (listový), menšie Broken (zlomkový lámaný) a zvyšok je v kategórií Dust (prach). Čím väčšie kúsky listov, tým vyššia je aj cena čaju. Roztriedený čaj sa potom zabalí a distribuuje sa do celého sveta.

Triedenie čaju

Triedenie čaju

 

 

23.06.2017 Leona Tomšů

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.