Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte tajomstvo prírody v slovinskom regióne Kočevje

Kočevski kraj, Slovinsko

Kočevski kraj, Slovinsko

Milovníci nedotknutej prírody, dovoľte, aby sme vám predstavili Kočevski kraj v Slovinsku. Bohatstvo lesov, čisté životné prostredie a atraktívne prírodné pamiatky sú dobrým základom pre rozvoj tunajšieho cestovného ruchu, založeného na harmóniu človeka a prírody a rešpektovaní prírodných zdrojov oblasti. Kraj ponúka množstvo príjemných zážitkov a kontakt s mnohými druhmi zvierat i rastlín.

Mesto Kočevje a jeho pamiatky

Mesto na rieke Rinža v južnom Slovinsku je správnym centrom rovnomennej Občiny. V priebehu času vystriedalo rôzne názvy. Volalo sa Hvojčevje podľa čečiny, čo si nemeckí kolonisti upravili na Gottschee. Z toho následne vznikol súčasný názov. Za druhej svetovej vojny bolo mesto obsadené talianskou armádou a väčšina tunajších Nemcov odišla do Ríše. Po vojne boli v okolí zmasakrovaní príslušníci kolaborantskej Slovinské domobrany.

Hlavná pamätihodnosť mesta predstavuje neorománsky kostol sv. Bartolomeja z roku 1903. V blízkosti sa nachádza Kočevské jazero, hrad Fridrihštajn a krasová planina Kočevski Rog.

Kostol sv. Bartolomeja v Kočevje

Kostol sv. Bartolomeja v Kočevje

Krajina lesa a nevšedných zážitkov

Krajina regiónu Kočevje patrí medzi najzachovalejšie časti Slovinska. Až 90% jej územia pokrývajú lesné porasty, prevažne bukové lesy a jedle. V Slovinsku je celkom 12 zvyškov pralesa, z ktorých šesť sa nachádza práve v regióne Kočevje. K zachovalosti Kočevje prispievajú však nielen početné pralesy, ale najmä zodpovedné vedenie miestnej komunity i štátu.

Prales v regióne Kočevje

Prales v regióne Kočevje

Najzaujímavejšie miesta kraja odhaľuje niekoľko prírodných náučných a turistických chodníkov, vedúcich cez lesy, rezervácie, zrúcaniny bývalých dedín pod. Objavujú zvláštne charakteristiky lesa, obrích stromov, krasových jaskýň aj zaujímavé vyhliadky, skrytý zvierací svet a mnoho ďalšieho. Je to príležitosť pre dlhé prechádzky, pri ktorých by ste však mali venovať pozornosť špeciálne vybraným značkám so symbolmi zvierat a rastlín regiónu. Sova je na náučnom chodníku ražni Studenec, medvedia labka na pešej trase Roško a narcis na chodníku Borovský.

Cestou za dobrodružstvom narazíte na reštaurácie s miestnymi špecialitami. Počas pešej turistiky sa môžete zastaviť v chate pri Jelenej studni, kde možno i prespať. Odtiaľ sa dá vyliezť na zrúcaninu hradu Fridrihštajn alebo navštíviť ľadovú jaskyňu, ktorá zostáva pokrytá snehom a ľadom po celý rok. Bohatstvo Kočevje možno vychutnávať aj pri jazde na koni alebo po značených cyklotrasách.

Zastavte sa pri jazere Kočevje, ktoré je považované za najčistejšie jazero Slovinska. Obýva ho veľké množstvo rýb, a preto je obľúbeným cieľom rybárov. Okrem toho ponúka možnosť niekoľkých vodných športov, zatiaľ čo jeho okolie je ideálne pre beh, bowling alebo relaxáciu na novo upravených terasách. Inými slovami, každý tu môže vytvárať vlastný príbeh s ohľadom na svoje záujmy.

Jazero Kočevje

Jazero Kočevje

Návšteva regiónu znamená tiež stretnutie s nesmierne bohatým historickým a kultúrnym dedičstvom. Objavíte bývalé dediny, kde zvyšky múrov rozprávajú príbeh nešťastných Nemcov z Gottschee a kde pozostatky hradu Fridrihštajn zostávajú pamiatkou neskrotnej tragickej lásky medzi Veronikou z dediny Desinić (slovinsky Veronika Deseniška) a Frideriki z Celje.

Pozorovanie medveďov

Rieka Kolpa prechádza kočevskými lesmi a ponúka výnimočný zážitok. Môžete si tu skutočne oddýchnuť od moderného života, pocítiť blízkosť prírody a znovu sa s ňou spojiť. V jednej z najhustejšie zalesnených oblastí Európy rastú nádherné stromy a prechádzajú tadiaľ vzácne divé zvieratá, ako sú vlci alebo medvede. Nie je lepšieho miesta na ich pozorovanie! Turisti majú možnosť zakúpiť špeciálny program sledovania medveďov. Ten základný je tvorený skupinou šiestich až dvanástich ľudí a je vhodný pre jednotlivcov, rodiny, školské skupiny či ako teambuilding pre malé podniky. Pri dodržiavaní bezpečnostných pokynov a v spoločnosti skúsených sprievodcov je pohyb v prírodnom prostredí voľne žijúcich zvierat úplne bezpečný. Súčasťou podobných programov býva okrem pozorovania medveďov návšteva piatich lesných rezervácií, panenského lesa pod ochranou UNESCO či dokonca voliteľné prenocovanie v lese.

Pozorovanie medveďov v Kočevje

Pozorovanie medveďov v Kočevje

História regiónu Kočevje

Kočevje sa vyznačuje zvláštnou históriou. Vďaka svojej odľahlosti, rozsiahlym lesom, drsnej klíme, krasovým črtom a nedostatku vody bol kraj až do 13. storočia osamelý ako silný a neprístupný prales. Kvôli geograficky uzavretej prírode a odľahlosti regiónu si Nemci z Gottschee uchovávali a odovzdávali svoje zvyky, tradície i jazyk. Stvorili si taký nemecký jazykový a kultúrny ostrov uprostred slovinského územia. O ich osude a celom regióne sa môžete dozvedieť viac v Regionálnom múzeu Kočevje, ktoré sa nachádza v bývalom Sokolovskom dome, súčasnom kultúrnom centre Šeškov dom.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.