Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Baku – vstupná brána do Azerbajdžanu

Baku, Ázerbajdžán

Baku, Ázerbajdžán

Na brehu Kaspického mora sa rozkladá hlavné a najväčšie mesto Azerbajdžanu Baku, ktoré je zároveň najväčším prístavom na zemi. Mesto je oproti zvyšku krajiny bohaté, pretože je významným náleziskom ropy. Napokon tento fakt nemožno prehliadnuť, na ťažobné veže narazíte všade naokolo. Veľakrát aj tam, kde by ste ich nečakali, napríklad medzi domami na predmestí. Vďaka historickému centru, ktoré tvorí množstvo cenných pamiatok, bolo mesto zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Metropola Azerbajdžanu sa nachádza na Apšeronskom polostrove, zaujímavosťou je jej nadmorská výška v mínusových hodnotách, konkrétne činí -28m n. m. V Baku vládne pre našincov priaznivá klíma s teplými, suchými letami s teplotami okolo príjemných 26°C a studenými, vlhkými zimami, kedy sa teplota pohybuje okolo 4°C. Po celý rok pomerne silno fúká.

Staré mesto versus moderná štvrť Baku

Baku sa delí na dve časti, a to najstaršiu časť, tzv. Staré mesto, ktoré je aj hlavným centrom mesta a tvorí ho pevnosť obohnaná stredovekými hradbami a novšiu okolitú supermodernú zástavbu. Obe časti sú vkusne a nenásilne prepojené, aj keď sa jedná a rôzne architektonické štýly budov, ktoré od seba delia celé storočia.

Múry Starého mesta

Múry Starého mesta

Pamiatky Starého mesta

Hlavným turistickým lákadlom je krásne historické centrum plné architektonických skvostov.

Širvanšáhov palác

Jedná sa o komplex historických budov, ktorý je tvorený veľkolepou hlavnou budovou, pavilónom Divanhane, šáhovou mešitou s minaretom, kryptami, mauzóleom šáha Seyid Yahya Bakuvi, pozostatky starých kúpeľov a mohutnou Muradovou bránou, ktorá bola postavené neskôr, aby slúžila ako obrana pre nájazdmi Turkov. Palác, ktorý sa začal stavať v roku 1411, je jedinečnou ukážkou azerbajdžanskej architektúry a patrí k pamiatkam, ktoré sú v Baku najviac navštevované.

Širvanšáhov palác

Širvanšáhov palác

Panenská veža

Jedna z dominánt historického opevneného jadra v Baku je osemposchodová Panenská veža, ktorá je zároveň jedným z najväčších symbolov nielen Baku, ale aj celého Azerbajdžanu. Pochádza pravdepodobne z 12. storočia (názory historikov a vedcov sa líšia) a v súčasnosti je sídlom múzea. V spodnej časti veže sa nachádzajú priestory s vykopávkami, vrchné poschodia ponúkajú úchvatné výhľady na záliv a minarety starého mesta. Vo veži si môžete zakúpiť suveníry, keramické výrobky či textil.

Panenská veža

Panenská veža

Chrám večného ohňa Atashgah (Atešgah)

V mestskej časti Suraxani vzdialenej cca 15km od centra mesta vybudovali na prelome 17. a 18. storočia uctievači ohňa Chrám večného ohňa Atashgah. Na mieste, kde priamo zo zeme vyviera plyn, ktorý horí tzv. večným plameňom, vyrástla pozoruhodná stavba. V chráme sa odohrávali náboženské rituály, pretože miestni považovali toto miesto za sväté a prisudzovali mu zázračnú duchovnú silu. Dnes slúži chrám ako múzeum, ku bohoslužbám sa už nevyužíva.

Chrám večného ohňa Atashgah

Chrám večného ohňa Atashgah

Pláže v Baku

Na juhu Baku nájdete piesočné pláže, ktoré sú väčšinou súkromné, a tak si vstup zaplatíte. Pláže sú krásne a čisté, nič vám tak nebráni užiť si radovánky vo vodách Kaspického mora. Ak sa rozhodnete pre niektorú z prírodných pláží, pripravte sa na absenciu spŕch, šatní a lehátok, no výhodou je vstup zadarmo. Vzhľadom k rozsiahlej ťažbe ropy v tejto lokalite s krištáľovým morom príliš nepočítajte.

Čo v Baku ochutnať?

Azerbajdžanská kuchyňa je veľmi lahodná, rozmanitá a tým pádom aj vyhlásená. Základnými surovinami na prípravu pokrmov sú ovocie, zelenina - predovšetkým zelené paradajky, nakladané uhorky, cesnak, paprika, ďalej aromatické korenie, ryby, pri varení a servírovaní nesmie chýbať bohatá dávka čerstvých byliniek, najmä koriander, mäta, kôpor, petržlen a mladé cibuľky.

Obľúbenými a typickými pokrmami sú šašlik či pilaf (plov) pripravované na mnoho rôznych spôsobov, veľkej obľube sa tešia polievky, ktorých základom je hustý mäsový vývar doplnený rozličným, veľakrát veľmi aromatickým a výrazným korením. Pri spoznávaní cudzokrajných chutí nezabudnite ochutnať pokrm nazývaný dolma, čo sú kapustové alebo vínne listy plnené mäsovou alebo zeleninovou zmesou, stretnúť sa ale môžete aj s plnenými paprikami, paradajkami alebo baklažánom.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.