Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 dychvyrážajúcich miest africkej prírody

Afrika je rôznorodý kontinent s veľmi rozmanitou faunou, podnebím aj ľudskou spoločnosťou. Čo sa týka prírody, môže sa Afrika pýšiť hneď niekoľkými svetovými prvenstvami – nájdeme tu najvyššie piesočné duny, najdlhšiu rieku aj najväčšiu púšť. Vyprahnuté nehostinné púšte striedajú rovníkové džungle plné života alebo rozsiahle savany s nádhernými živočíchmi. Afrika je pre nás natoľko exotický kontinent, že krásne sa tu zdá byť takmer všetko. Na niektorých miestach si však matka príroda dala obzvlášť záležať a vytvorila tak pozoruhodné miesta, až to vyráža dych.

1. Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Malagašský názov, ktorý v preklade znamená doslova "miesto, kde nie je možné chodiť na boso", je pre tento "kamenný les" na Madagaskare plne príznačný. Vplyvom dažďových zrážok sa tunajšie vápencové skaly vytvarovali do tak ostrých tvarov, že tu dokáže žiť iba niekoľko málo živočíchov na čele so vzácnymi lemurmi.

Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

2. Jazero Retba, Senegal

Soľné jazero na západnom pobreží Senegalu uchvacuje svojou sýto ružovou farbou, ktorú spôsobujú slanomilné mikróby a vysoká koncentrácia minerálov vo vode. Aj napriek vysokej salinite (dokonca o 5% vyššej než v Mŕtvom mori) sa tunajšiemu prostrediu dokázal prispôsobiť jeden druh rýb, ktorý udržuje vodné prostredie v rovnováhe.

Jazero Retba, Senegal

Jazero Retba, Senegal

3. Bourke's Luck Potholes, Juhoafrická republika

Niektorí ťažko uveria, že tieto prapodivné útvary na rieke Blyde nevytvoril človek. V skutočnosti za toto vskutku pozoruhodné dielo môžeme vďačiť vode v rieke, ktorá skaly kaňonu už tisíce rokov pozvoľne opracováva.

Bourke's Luck Potholes, Juhoafrická republika

Bourke's Luck Potholes, Juhoafrická republika

4. Namaqualand, Juhoafrická republika

Že Afrika nie je iba vyprahnutý nehostinný kontinent, bezpochyby dokazuje národný park Namaqualand. Vždy na jar, keď veľa prší, totiž celú oblasť rozžiaria milióny nádherných lúčnych kvetov, z ktorých doslova prechádza zrak.

Namaqualand, Juhoafrická republika

Namaqualand, Juhoafrická republika

5. Dallol, Etiópia

Jedno z najteplejších a najnehostinnejších miest našej planéty sa nachádza na dne sopečného krátera vo výške 45 metrov pod úrovňou mora. Tunajšie veľmi aktívne podložie je posiate jazierkami s kyselinou sírovou a gejzírmi s toxickými plynmi. Pri pohľade na farby, ktorými Dallol žiari, ide len ťažko uveriť, že toto podivné miesto skutočne leží na našej planéte. 

Dallol, Etiópia

Dallol, Etiópia

6. Hora Spitzkoppe, Namíbia

Ako názov z dôb nemeckého kolonializmu napovedá, hora svojím tvarom naozaj pripomína špicatý dom, často prezývaný aj "namíbijský Matterhorn". Keď zapadne Slnko, oblohu nad Spitzkoppe zasype také množstvo hviezd, aké v presvetlenej Európe nemáme šancu nikdy vidieť.

Hora Spitzkoppe, Namíbia

Hora Spitzkoppe, Namíbia

7. Podvodný vodopád, Maurícius

Medzi všetkými krásami, ktoré Maurícius ponúka, sa nachádza jedno naozaj pozoruhodné miesto, "Podvodný vodopád". Napriek tomu, že sa o skutočný vodopád nejedná – ilúziu stekajúcej vody tu tvorí piesok zvažujúci sa do hlbín pod pobrežným šelfom – výsledný jav rozhodne stojí za to.

Podvodný vodopád, Maurícius

Podvodný vodopád, Maurícius

8. Dead Vlei, Namíbia

Tento doslova "mŕtvy močiar" sa nachádza v časti Namíbijskej púšte zvanej Sossuvlei. Uprostred sýto oranžových dún, z ktorých tie najvyššie merajú až 400 m, leží úplne vyprahnutá pustina. Stromy, ktoré tu ešte pred tisíckami rokov napájala voda z občasných dažďov, už dávno nežijú a dnes iba varovne pripomínajú, aká nehostinná táto púšť je.

Dead Vlei, Namíbia

Dead Vlei, Namíbia

9. Tassili n'Ajjer, Alžírsko

Národný park Tassili n'Ajjer zdobí hlboké kaňony, vysoké pieskovcové stĺpy a mohutné kamenné oblúky, ktoré sa tu tisícky rokov vytvárali vplyvom výrazných klimatických zmien. Slávne sú aj tunajšie až 10 000 rokov staré skalné maľby pôvodných obyvateľov.

Tassili n'Ajjer, Alžírsko

Tassili n'Ajjer, Alžírsko

10. Fairy circles, Namíbia

Milióny týchto prapodivných kruhov, ktorých priemer sa pohybuje medzi 2 až 45 metrov, sú rozosiate v púštnych travinách Namíbijskej púšti. Zaujímavé je, že ani vedci dodnes nedokázali úplne vysvetliť, ako tieto kruhy vznikli – najnovšie teórie hovoria o kombinácií termitov a samoorganizujúce sa rastliny, ktoré sa zhlukujú do kruhov pre živiny.

Fairy circles, Namíbia

Fairy circles, Namíbia

 

23.06.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.