Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Za krásami severného Cypru

Keď ma niekto z mojich priateľov či známych požiada o doporučenie ideálnej lokality na jarnú alebo jesennú dovolenku, úplne bez rozmýšľania a s čistým svedomím navrhujem Cyprus. Mám pocit, že pri tejto destinácií nemôžete urobiť chybu. Nádherné pláže, krásne pamiatky, vynikajúci servis, milí ľudia a služby na špičkovej úrovni. Mám ale na mysli Grécku časť Cypru. Tento nádherný ostrov má za sebou pohnutú históriu, ktorá vyvrcholila v roku 1974 pučom cyperských Grékov, ktorého cieľom bolo zvrhnutie vtedajšej vlády. Nasledovala invázia tureckého vojska, ktoré pod zámienkou ochrany tureckého obyvateľstva obsadilo severnú časť ostrova a založilo separatistický štát Severný Cyprus. Úradným jazykom bola stanovená turečtina a oficiálnou menou je turecká líra. Obe časti ostrova sú rozdelené tzv. zelenou líniou, ktorú strážia jednotky OSN. Táto udalosť zásadne zmenila tvár tejto časti zeme a na dlhé roky ju úplne odrezala od príjmov z cestovného ruchu. Luxusné hotely na pobreží postupne chátrali a udržované záhrady spustli. Európska Únia ani ďalšie organizácie neuznávajú zvrchovanosť Severného Cypru. Pre väčšinu obyvateľov Cypru je táto kapitola ich dejín veľmi bolestná a nie je preto vhodné spomínať túto tému pri bežnej konverzácií. Až v posledných rokoch tu začal pozvoľne narastať počet turistov a výrazne sa zlepšila infraštruktúra aj sektor služieb. Poďme sa pozrieť na čo sa môžeme tešiť pri návšteve tohto zabudnutého raja, kde svieti slnko 300 dní v roku.

Historické mestá

Oblasť Severného Cypru je na pamiatky veľmi bohatá. Bohužiaľ sa niektorým z nich, najmä tým kresťanským, nedostáva potrebnej starostlivosti a tak postupne chátrajú. Veľmi bohaté na pamiatky je mesto Famagusta, ktoré bývalo najbohatším stredovekým mestom na Cypre. Vnútri hradieb sa nachádza množstvo mešít a kostolov. Práve hradby, ktoré sú najlepšie zachovanými benátskymi hradbami v Stredomorí, patria k najväčším lákadlám tohto letoviska. Svoje kúzlo má aj vysoká Citadela, ktorá je považovaná ze miesto, kde žiarlivý Othello zabil svoju ženu. Monumentálna Katedrála svätého Mikuláša zo 14. storočia slúžila ku korunováciám cyperských kráľov. Famagusta býva často nazývaná mestom duchov. Po invázií sa z pulzujúceho letoviska vytratil život, bohatí turisti odišli a oplotená oblasť pomaly chátrala. Dnes je mesto opäť významným turistickým strediskom.

Mesto Nikózia (resp. Lefkosia) bolo po prevrate rozdelené na dve časti a nachádza sa tu aj hraničný prechod. Najcennejšie historické pamiatky sa nachádzajú práve v tureckej časti. Elegantná Kyrenejská brána je pozostatkom troch brán pôvodného benátskeho opevnenia. Najvýznamnejšia historická pamiatka na Cypre Katedrála svätej Sofie (Mešita Selimyje) bola postavená v 13. storočí a je dokladom precíznej práce majstrov francúzskej gotiky. Boli tu pochovávaní aj korunovaní cyperskí králi. Počas osmanskej nadvlády bola katedrála premenená na mešitu. Živú atmosféru tradičného trhu si môžete vychutnať na Mestskej tržnici, jedná sa o najdlhšie fungujúce trhovisko v Nikózií (trhy sa konajú každý víkend).

Milovníci pamiatok by nemali vynechať návštevu Kyreneie (Girne). Nachádza sa tu stredoveký hrad postavený za Byzantskej ríše v 7. storočí. V miestnom múzeu stojí za pozretie vrak najstaršej známej obchodnej lode sveta, ktorá sa potopila pre 2 300 rokmi.

Krásna príroda

Izolácia Severného Cypru veľmi uškodila cestovnému ruchu a kresťanským pamiatkam, ale zaslúžila sa o zachovanie panenskej prírody. Nádherné pobrežie lemované horami, priezračne čisté more, ale predovšetkým jedinečný polostrov Karpaz. Toto územie bolo vďaka svojej výnimočnosti vyhlásené národným parkom. Veľmi riedko osídlený pás pevniny je domovom aj miestom odpočinku veľkého množstva vtákov. Môžete tu vidieť 7 druhov hadov, divoké somáre, morské korytnačky a mnoho druhov plazov. Tunajšia pôda je veľmi úrodná. Výborne sa tu darí mnohým druhom kvetín (orchidea, iskerník, sasanka - anemone, mečík), ktoré vytvárajú husté farebné koberce. Poľnohospodári tu pestujú marhule, paradajky, banány, papriky a mnoho ďalších druhov ovocia a zeleniny. Mohutné olivovníku poskytujú príjemný tieň.

Nádherné prírodné scenérie rámuje preslávená pláž Golden Beach v letovisku Bafra, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších na svete. Dlhý pás jemného bieleho piesku, lemovaný zelenými kopcami, pozvoľne prechádza do blankytne modrého mora. Môžete tu zazrieť morské korytnačky, ktoré sem chodia klásť vajíčka, stáda divokých somárov alebo delfíny veselo šantiace v mori.

Dlhé piesočné pláže

Nádherné pobrežie, panenské zátoky a priezračne čisté more sú hlavným dôvodom opätovnej obľuby severného Cypru. Letovisko Kyrenia sa pýši kilometer dlhou Acapulco Beach so štýlovými barmi a strediskami vodných športov. Iba päť kilometrov od Kyrenie sa nachádza malebná Escape Beach, považovaná za najkrajšiu pláž Severného Cypru. Ani v najvyššej sezóne nebýva preplnená turistami. Pláž Alagadi (nazývaná tiež korytnačia pláž) ponúka okrem krištáľovo priezračnej vody aj piesočné duny a možnosť pozorovať morské korytnačky pri kladení vajec. Historická Famagusta ponúka dlhé piesočné pláže (miestami s kamienkami) a veľmi pozvoľným vstupom do mora. Milovníci romantiky uvítajú menšie zátoky obklopené zeleňou.

Vynikajúca kuchyňa

Na svoje si prídu aj milovníci dobrého jedla. Miestna kuchyňa je veľmi zdravá. Miesia sa tu tradičné grécke aj turecké jedlá. V tunajších reštauráciách si tak môžete dať grécku musaku, mäsový kebab, husté zeleninové polievky aj morské ryby na mnoho spôsobov. Iba bravčové mäso by ste v tunajšom jedálničku hľadali márne. Dezerty sú super sladké a výborne sa k nim hodí tradičný silný čierny čas. Ja som si veľmi obľúbila mierne osolený zriedený jogurt Ayran, ktorý skvelo osvieži a zaženie smäd.

Severný Cyprus ponúka bezpochyby množstvo krás. Nebojte sa preskúmať tento nebrúsený diamant skôr, než ho pohltí masový turizmus.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.