Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tipy na jednodňové výlety na Slovensko

Ostante tento víkend na Slovensku a vyrazte na výlet. Prinášame vám niekoľko tipov, kam sa môžete vydať.

Bratislava a hrad Devín

Naše hlavné mesto leží na brehoch Dunaja v juhozápadnej časti krajiny, pri hranici s Maďarskom a Rakúskom. Z východu krajiny sa sem dostanete či už po diaľnici alebo vlakom, tak isto aj zo stredného Slovenska sa sem dostanete za 2 hodiny. Vďaka početným pamätihodnostiam je Bratislava pre jednodenný výlet skvelou voľbou. V období adventu si sem môžete zájsť trebárs aj na krásne vianočné trhy.

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko

Symbolom mesta je Bratislavský hrad so štyrmi vežami a s nádvorím uprostred. Architektonicky zaujímavý je tiež Most Slovenského národného povstania z druhej polovice 20. storočia, ktorý sa klenie cez Dunaj v blízkosti historického jadra mesta, kde sa nachádza väčšina pamiatok. Stará radnica predstavuje komplex budov zo 14. a 15. storočia, dnes v nej sídli mestské múzeum. Za pozretie stojí tiež Michalská brána s medenou kupolovitú strechou, jedna z najstarších budov v Bratislave. Sídlom prezidenta je barokový Grassalkovičův palác, verejnosti zvyčajne uzavretý. Grassalkovichovho záhrada za ním je však voľne prístupná.

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad

Ku známym sakrálnym stavbám patrí Katedrála svätého Martina. Najstarším zachovaným kostolom v meste je potom františkánsky kostol zo 13. storočia. Zaujímavosťou je podzemný židovský cintorín, kde bol pochovaný učenec Chatam Sofer.

K najnavštevovanejším pamiatkam Bratislavy patrí aj zrúcanina gotického a neskôr prestavovaného hradu Devín, stojaci v rovnomennej mestskej časti. Najatraktívnejším úsekom pri prehliadke je zrejme stredný hrad so zakonzervovaným murivom renesančných palácov Bátoriovcov a Garayů.

Zrúcanina hradu Devín v Bratislave

Zrúcanina hradu Devín v Bratislave

Budatínský zámok

Budatínsky zámok stojí v žilinskej mestskej časti Budatín. Zámok, výstavná miestnosť a kaplnka sú prístupné verejnosti od utorka do nedele. Jedna zo stálych expozícií informuje o histórií jedinečného slovenského fenoménu - drotárstva. Ďalšia expozícia sa venuje dejinám Žiliny, zvlášť pozoruhodná je zbierka katovských mečov. Veža zámku, otvorená po rekonštrukcii 13. júla 2014, skrýva mnoho zaujímavostí. Jednotlivé podlažia predstavujú návštevníkom historické mapy, obrazáreň a expozíciu hodín. Na záver váš čaká dychberúci výhľad na mesto a okolie. Doprajte si tiež príjemnú prechádzku v bezplatne prístupnom anglickom parku.

Budatínsky zámok - detail

Budatínsky zámok - detail

Čachtický hrad

Zrúcanina Čachtického hradu stojí na vápencovom kopci v okrese Nové Mesto nad Váhom, blízko obce Čachtice.

Čachtický hrad

Čachtický hrad

Hrad vznikol v 13. storočí, aby chránil západnú hranicu Uhorska. V 17. storočí začal strácať na význame a pustnúť. Nakrúcalo sa tu viacero filmov jedným z nich je aj slovenský veľkofilm od Juraja Jakubiska Bathoryčka, okrem toho v roku 1981 sa tu nakrúcala známa komédia Oldřicha Lipského Tajomstvo hradu v Karpatoch, túto skutočnosť pripomína pamätná doska. Hrad však preslávil hlavne vďaka Čachtickej pani - Alžbete Báthoryovej, ktorá sa preslávila svojimi kúpeľmi v krvi dievčat s cieľom uchovať si krásu. V roku 1611 bola odsúdená na doživotné žalári v hradnej veži, ale o štyri roky neskôr zomrela.

V rokoch 2012-2014 prebiehal projekt statického zabezpečenia veľkej časti hradu a od 20. júna 2014 je znovu prístupný návštevníkom.

Výhľad z Čachtického hradu

Výhľad z Čachtického hradu

Jánošíkove diery

Sústavu tiesňav v Krivánskej Malej Fatre, ktorá je všeobecne známa tiež pod jednoslovným názvom Diery, tvoria Horné, Dolné a Nové diery. Nájdete ju v prírodnej rezervácii Rozsutec, blízko obce Terchová, v časti Biely Potok. Zaujímavá oblasť nadchne predovšetkým vášnivých športovcov a dobrodruhov, ktorí radi prekonávajú prekážky a podnikajú výlety do prírody. Prekonajte rad kovových lávok a rebríkov medzi vodopádmi. Pokochajte sa pohľadom na početné prírodné krásy a romantické kaskády. Pamätajte na kvalitnú trekingovú obuv a pohodlné oblečenie. Tiež majte pripravený dostatok pitnej vody a nejakú tú desiatu. Vyrazte s deťmi, vezmite ich do Nových dier, tie sú pre nich zrejme najvhodnejšie. Pomerne krátky chodník sprevádzajú udržiavané lávky. Dolné diery zase môžu byť dobrou voľbou pri výlete so psom.

Jánošíkove diery

Jánošíkove diery

Skalica

Skalica je okresné mesto v Trnavskom kraji, nachádzajúci sa len 1,5 km od hraníc s Českom. Zachované historické jadro je dnes pamiatkovou zónou. Nájdete tu mnoho unikátnych pamätihodností, ako je starobylá románska rotunda sv. Juraja, v blízkosti, ktorej leží židovský cintorín zo 17. storočia. Najstaršou pôvodnou stavbou v meste je kostolík sv. Alžbety z roku 1414. Vo Skalici sa zachovalo tiež niekoľko úsekov mestských hradieb a je tu aj secesný Dom kultúry architekta Dušana Jurkoviča, v ktorého prvom poschodí sa nachádza stála expozícia Záhorského múzea. Je toho skutočne veľa, čo stojí za videnie, a preto neváhajte a vydajte sa do tejto málo známej perly kúsok od ČR!

Skalica

Skalica

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.