Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Navštívte Machu Picchu, najväčšiu atrakciu Peru

Machu Picchu

Machu Picchu

Keď sa povie Amerika, každý z nás si zrejme hneď predstaví Times Square, lesklé mrakodrapy v New Yorku, alebo kasína v Las Vegas. Občas ale nie je na škodu pátrať hlbšie a uvedomiť si, že Amerika ako svetadiel nám toho ponúka oveľa viac a to nielen z moderného sveta, ale aj z histórie.

Ak odhliadneme od rušných miest a vydáme sa objavovať tajomstvá Južnej Ameriky, jedno z významných miest, ktoré rozhodne stojí za návštevu, je najobľúbenejšia turistická atrakcia v Peru – ruiny indiánskeho kultového mesta Machu Picchu [maču pikču]. Tento klenot ukrytý v Andách nájdeme aj na zozname pamiatok UNESCO a od roku 2007 je jedným z divov sveta.

Na čo slúžilo a ako zaniklo Machu Picchu?

So vznikom mesta je spojených mnoho otáznikov, pretože nikto nevie, z akého dôvodu bolo postavané. Hoci si na jeho tvorbe dali Inkovia naozaj záležať, pozostatky nevykazujú známky administratívnej, vojenskej alebo obchodnej dôležitosti. Mesto bolo dokonca dlhý čas opustené a schátrané, legendy o ňom poznali len miestni obyvatelia a čoskoro sa naň zabudlo. Ruiny boli objavené až v roku 1911 a z dochovaných artefaktov sa nedá veľa vyčítať. Jednou z možných funkcií je kláštor, v ktorom boli ženy školené na služobnice vládcov. Túto teóriu podložili nájdené kostry prevažne ženského pohlavia. Inkovia však nepoužívali písmo, takže neexistujú žiadne dochované legendy a všetko tak mohlo byť úplne inak.

Ruiny budov v Machu Picchu

Ruiny budov v Machu Picchu

Pomerne jasný je pôvod názvu mesta – pomenované bolo podľa pohoria, ktoré sa nad ním týči. Centrum je zasadené do posvätnej krajiny, tunajší obyvatelia, ktorých bolo málokedy viac ako 1000, uctievali pretekajúcu rieku a okolité hory. Okrem týchto informácií existujú tri rôzne domnienky objasňujúce zánik mesta – prvou možnosťou je epidémia, čo v minulosti nebolo nič neobvyklé, ďalšie teórie hovoria o znesvätení posvätného miesta, kvôli ktorému museli všetci odísť a mesto upadlo do zabudnutia. Asi najpravdepodobnejší variant je vojna medzi znepriatelenými kmeňmi a následné vyvraždenie tunajších obyvateľov.

Terasy v Machu Picchu

Terasy v Machu Picchu

Cesta k Machu Picchu

Machu Picchu leží asi 80 kilometrov severozápadne od najbližšieho mesta Cuzca, isté tak je, že každý turista pri dobývaní tohto miesta zažije niečo skutočne nezabudnuteľné. Jednoduchšie verzia je využiť moderný vstup do mesta, pri ktorom pravidelne zastavujú výletné autobusy. Ale oveľa dobrodružnejší je akákoľvek iný variant – môžete cestovať vlakom alebo pešo so sprievodcom.

Vstupná brána do Machu Picchu

Vstupná brána do Machu Picchu

Priamo k tomuto historickému mestu nevedie žiadna cesta, najbližšie sa tak dostanete s využitím železnice, prepravnej spoločnosti Peru Rail zaplatíte minimálne 60 dolárov za 38 kilometrov jazdy jedným smerom.

Vlakom k Machu Picchu

Vlakom k Machu Picchu

Pri zohľadnení aj ekonomickej stránky výpravy vychádza najlepšie využitie služieb sprievodcu. Ten vás bezpečne prevedie kaňonom rieky Urubamba až k mestskej bráne. Tento starodávny inkský chodník je pomerne náročný na zdolanie, cesta môže trvať aj niekoľko dní, no rozhodne stojí za to!

Čaká vás neustále striedanie vrchov a údolí, cesta dlho len stúpa a klesá. Všeobecne platí, že čím vyššie sa pohybujete, tým menej vegetácie okolo vás rastie. Aj vo vysokých polohách narazíte na miestnych obyvateľov, ktorí tu žijú veľmi skromne v jednoduchých domčekoch z kameňov so slamenou strechou a živia sa prevažne chovom alpaky. Život je tu úplne odlišný od toho, na čo sme zvyknutí – domácnosti bez elektriny, voda len z potôčikov, žije tu tá najstaršia generácia.

Starodávny inkský chodník k Machu Picchu

Starodávny inkský chodník k Machu Picchu

Nakoniec sa dostanete do tropického údolia, kde sa vám naskytne pohľad na úplne odlišný životný štýl – plantáže plné kávy, koky, zelene a banánov vás od teraz bude sprevádzať celých 13 kilometrov, ktoré vás ešte delia od mesta. Teraz už stačí prejsť pralesom pozdĺž rieky, s tou sa nikdy nestratíte. Po ceste prejdete aj horským sedlom Abra Málaga a ak budete mať šťastie na prívetivé počasie, rozhodne si tu vychutnajte priam dychberúci pohľad do širokého okolia. Ak vám počasie nebude priať, nielen že toho veľa neuvidíte, ale môže to ohroziť aj výstup ako taký – počas trasy míňate mnoho malých riečok, ktoré v období dažďov môžu svojou veľkosťou cestu úplne uzavrieť. Aby ste sa týmto komplikáciám vyhli, odporúčame cestovať v období od apríla do novembra

Cesta peruánskym pralesom

Cesta peruánskym pralesom

Konečne v cieli

Cesta končí vo výške 2 430 metrov nad morom a asi 400 metrov nad riekou Urubamba. V horskom sedle sa nám konečne naskytne nezabudnuteľný pohľad na mesto Machu Picchu. Všetky stavby sú postavené v klasickom inkskom štýlu. Kvádrové murivo a opracované kamene sú na seba kladené bez malty alebo iných spojív. Medzi hlavné stavby mesta patrí Intihuatana, Chrám slnka alebo Chrám troch okien. Už z názvu stavieb vyplýva, že išlo o nábožensky významné miesto.

Chrám troch okien v Machu Picchu

Chrám troch okien v Machu Picchu

Kým hrozby z minulosti mesto prečkalo, moderné nebezpečenstvo stále ohrozuje jeho existenciu. Najaktuálnejšie sú to zosuvy pôdy, pri ktorých hrozí rozdelenie mesta na dve polovice a zánik tejto významnej pamiatky. Môžeme len dúfať, že k tejto katastrofe nedojde, pretože v dnešných dňoch návštevnosť mesta stále rastie, denne ho navštívi až 5 000 turistov.

Intihuatana v Machu Picchu

Intihuatana v Machu Picchu

Teraz už tušíme, aké významné je mesto Machu Picchu z hľadiska historického a architektonického. Nielen miesto samotné, ale aj cesta k nemu je rozhodne zážitok, na ktorý sa nezabúda – prudké zmeny vegetácie a teplôt, mnoho ďalších pamiatok, ktoré po ceste môžeme navštíviť, zaujímavý životný štýl domorodcov, ktorí sa živia chovom dobytka, pestovaním plodín a predajom čerstvého ovocie pri cestách. Ak je táto pamiatka aj na vašom cestovateľskom zozname, vzhľadom na hroziace nebezpečenstvo zosuvu pôdy s návštevou neotáľajte.

Lama v Machu Picchu

Lama v Machu Picchu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.