Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najbezpečnejšie krajiny sveta

Najbezpečnejšie krajiny sveta

Najbezpečnejšie krajiny sveta

Každý rok sa stretnú experti zo spoločnosti Institute for Economics and Peace a vo svojom sídle v austrálskom Sydney zostavujú Svetový index mieru. Zjednodušene sa jedná o rebríček krajín od najbezpečnejšej až po tú najrizikovejšiu. Jednotlivé krajiny sú hodnotené podľa 23 rôznych kritérií od ohrozenia terorizmom, cez možné konflikty so susedmi až po úroveň kriminality v krajine.

Podľa celkového súhrnu je situácia z roka na rok o kúsok horšia – od minulého roka sa napríklad bezpečnosť celosvetovo znížila o 0,53 percent. Hodnotenia jednotlivých krajín, v tomto prípade celkovo 163, sú však o niečo pozitívnejšie. Najmierumilovnejším kontinentom je Európa a Slovenská republika si medzi ostatnými krajinami vedie uspokojivo, konkrétne sme na 24. mieste. Susedné krajiny sú na tom nasledovne – Poľsko na 33. mieste, Maďarsko na 15. a Česká republika dokonca na 6. mieste.  Pred Českou republikou je z našich susedov ešte Rakúsko, na 4. mieste. Naopak na konci sú predovšetkým africké štáty, najhoršie si vedie Sýria. Zle je na tom tiež Chicago, konkrétne kvôli boju s vraždami medzi gangmi či Ukrajina. Ale poďme si teraz predstaviť tri najbezpečnejšie krajiny!

1. Island

Už celých 10 rokov sa Island drží na špičke tohto rebríčka a rozhodne niet divu – pokojná spoločnosť, minimum medzinárodných konfliktov, poriadok a nulová tolerancia na držanie akýchkoľvek drog, to všetko sú vlastnosti, vďaka ktorým Island nemá konkurenciu. Bežná kriminalita tu takmer nehrozí aj vzhľadom na minimálne osídlenie.

Skogar, Island

Skogar, Island

Nebezpečenstvo tu však môže hroziť z iných smerov. Môžete naň naraziť vo vulkanických oblastiach, nebezpečná je predovšetkým vriaca voda vo vulkanických jazierkach. Veľmi nekvalitné sú tiež cesty plné dier a výmoľov, niektoré cesty môžu byť navyše plné brodov. K tomu všetkému je mobilná sieť iba v osídlených oblastiach, pomoci sa tak dovoláte len ťažko. Veľkým plusom je po tejto stránke aspoň kvalitná zdravotnícka starostlivosť.

Hveravellir, Island

Hveravellir, Island

2. Nový Zéland

Otázka bezpečnosti sa nemusí vždy spájať len s ľuďmi. Na Novom Zélande sa nemusíte báť takmer žiadnych veľkých nebezpečných tvorov, rozhodne však neobjavujte krásy tejto krajiny bez repelentu. Mušky sandflies sú tu v hojnom počte a pobyt by vám mohli pekne znepríjemniť.

Auckland, Nový Zéland

Auckland, Nový Zéland

Kvalitnú bezpečnosť tu zabezpečuje aj colná kontrola. Pri príchode do krajiny je nutné pripraviť si všetky doklady, pas, zákonom stanovené minimálne množstvo peňazí na kontrolu a dokumenty o účele cesty. Chránený je nielen ľud, ale aj tunajšia ekonomika – ak do krajiny priveziete jedlo, treba ho uviesť vo vstupnej karte. Na jablká, oriešky a ďalšie pochutiny tohto typu však rovno zabudnite, všetky potraviny musia byť privezené v originálnom balení a s dostatočnou dobou trvanlivosti, inak hrozí pokuta.

Národný park Aoraki Mount Cook

Národný park Aoraki Mount Cook

Aj napriek všetkým týmto opatreniam sú paradoxne najviac ohrození turisti. Na rozdiel od iných krajín, na Novom Zélande sa zlodeji zameriavajú predovšetkým na vozidlá, na ktorých je zrejmé, že patria zahraničným návštevníkom.

Jaskyňa Cathedral Cove

Jaskyňa Cathedral Cove

3. Portugalsko

Ani tretia najbezpečnejšie krajina nie je bez pravidiel. V Portugalsku napríklad platí zákaz dovozu a držania slzných sprejov. Aj napriek tomu sa ani tu nedá úplne zabrániť drobnej kriminalite. Nebezpečné sú napríklad vlakové stanice alebo skryté uličky. Predovšetkým tu môžete s veľkou pravdepodobnosťou naraziť na skupinky zlodejov, preto je najlepšie vytvoriť si vlastnú skupinu a chodiť po meste radšej vo väčšej skupine ľudí.

Azenhas do Mar, Portugalsko

Azenhas do Mar, Portugalsko

Nech už cestujete kamkoľvek, vždy je lepšie sa spoľahnúť skôr na vlastnú pripravenosť než na aktuálnu bezpečnostnú situáciu. Pre istotu si vytvorte kópie dokladov a kontakty na rodinu a priateľov noste oddelene. Nikdy neviete, kedy môže byť potrebné požiadať o peniaze, číslo na banku alebo inú pomoc. Ďalej je tu možnosť registrácie v aplikácii DROZD – dobrovoľná registrácia občanov pred cestou do zahraničia. Spoločnosť organizuje pomoc slovenským občanom, ktorým stačí vyplniť jednoduchý formulár a dobrovoľne oznámiť potrebné informácie o svojej ceste. Vďaka tomu sa potom dočkajú rýchlej pomoci v núdzových situáciách, ako sú napríklad prírodné katastrofy.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.