Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Stredoveké mesto Kotor v Čiernej Hore

Kotor

Kotor

Čierna Hora je na európskom svetadiele pomerne mladým štátom. Po rozpade bývalej Juhoslávie niesol štát názov Srbsko a Čierna Hora. Samostatnou republikou bola oficiálne vyhlásená 03.06.2006. Štát sa nachádza na Balkánskom polostrove. Medzi pýchu Čiernohorcov patrí hlavne krásna nedotknutá príroda, hory, more a ich tradície. Jedným z najkrajších miest v krajine je starobylý Kotor.

História a poloha mesta Kotor

Je mestom a zároveň prístavom v juhozápadnej časti Čiernej Hory. Presnejšia poloha je Kotorská zátoka (Boka Kotorska), ktorá sa rozkladá na úpätí horského masívu Lovćen. Prvá zmienka o Kotore je už zo 7. storočia, kedy bolo mesto dôležitou pevnosťou Byzantskej ríše. V priebehu niekoľkých storočí bolo pod nadvládou Benátskej republiky, Osmanskej ríše či Rakúska. V 9. storočí tu vzniklo najstaršie združenie námorníkov na východnom pobreží Jadranského mora. Od roku 1929 mesto spoločne s celou Čiernou Horou patrilo pod Juhosláviu. Existovala tu slávna maliarska škola, vzdelávali sa tu významní stavitelia a veľmi cenení boli aj tunajší zlatníci. Zaujímavosťou je, že mesto bolo už v 15. storočí veľmi vyspelé. Okrem iného sa tu nachádzal lazaret, sirotinec, lekáreň, invalidovňa a až do roku 1918 bol Kotor druhou hlavnou základňou vojnového námorníctva Rakúsko-Uhorska.

Vychutnajte si atmosféru Kotoru

Vychutnajte si atmosféru Kotoru

Zaujímavosti v Kotore

Už v roku 1979 bolo mesto zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, a to hlavne vďaka masívnym mestským hradbám, ktoré sú 5 km dlhé a miestami až 20 metrov vysoké. Obklopujú mesto od mora až na vrchol sv. Ivana, budované boli postupne v období od 9. do 18. storočia.

Mestské hradby, Kotor

Mestské hradby, Kotor

Palác Grgurina

Je najznámejší z deviatich palácov, ktoré sú v meste dochované. Palác bol vybudovaný v 18. storočí a je typickým príkladom raného baroka. Hlavným prvkom sú kamenné balkóny a balustrády. Palác bol „sídlom“ rodiny Grgurina, ktorá patrila medzi najvplyvnejších ochodníkov v meste. V dnešnej dobe sa v paláci nachádza námornícke múzeum.

Palác Grgurina, Kotor

Palác Grgurina, Kotor Sailko

Katedrála sv. Tripuna

Katedrála sa začala stavať v roku 1124 a je najstarším románskym kostolom na Jadrane. Po následkoch niekoľkých zemetrasení bola trojloďovú katedrála v období od 12. do 17. storočia mnohokrát prestavovaná a preto na nej môžme nájsť hneď niekoľko rôznych štýlov. Interiér ukrýva niekoľko fresiek zo 14 storočia. Zasvätená je svätému Tripunovi, ktorý je zároveň patrónom mesta.

Katedrála sv. Tripuna, Kotor

Katedrála sv. Tripuna, Kotor

Námestie zbraní

Názov nesie vďaka niekdajšej benátskej zbrojnici, ktorá tu bola umiestnená. Námestie je v samotnom centre mesta a je najkrajším v Kotore. Nájdeme tu napríklad hodinovú vežu zo 17. storočia a pred ňou preslávený pranier, či renesančný palác benátskeho miestodržiteľa.

Námestie zbraní, Kotor

Námestie zbraní, Kotor

Kotorské ulice

Všetkých očarí spleť kľukatých uličiek. Kotor sa už od 14. storočia riadi prísnymi pravidlami čo sa týka výstavby. Ulice sa zriedkakedy pretínajú v pravom uhle, a tak sa skôr podobajú neprehľadnému labyrintu. Kotorský humor je vyhlásený a vďaka tomu aj ulice a námestia nesú kuriózne názvy. Napríklad ulice Pusti me prećo (Nechaj ma prejsť), je úzka tak, že dve osoby vedľa seba by ňou neprešlii. Potom je tu aj niekoľko námestí pomenovaných podľa surovín – Trg od brašna (Námestie múky), Pjaca od mlijeka (Námestie mlieka), či Trg od Salate (Námestie šalátu).

Kotorské ulice

Kotorské ulice

Kotorské slávnosti

Mesto je bohaté na kultúrny život. Hlavne v lete sa koná mnoho slávností, ktoré majú v programe koncerty, divadelné predstavenia atď. V júni sa koná Festival filmov o podmorskom svete. Konajú sa tiež slávnosti patróna mesta sv. Tripuna. Uvidíme aj miestne ľudové tance či vystúpenia členov Bokelského námorníctva. V auguste sa tu koná Medzinárodný karneval a Bokelská noc. V letných mesiacoch sa niekoľkokrát konajú turistami obľúbené Rybárske fešty s kulinárskym programom (ryby, olivový olej, domáci chlieb,...).

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.