Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Autom do Bulharska

Autom do Bulharska

Autom do Bulharska

Bulharsko je z roka na rok čoraz viac v kurze. Doby, kedy do tejto krajiny jazdili len prominenti sú dávno preč, dnešné Bulharsko je prístupné úplne všetkým. Cestovné kancelárie ponúkajú stovky lákavých, prevažne leteckých zájazdov a treba dodať, že spokojní klienti sa do tejto, pre nás cenovo pomerne prijateľnej krajiny často a radi vracajú. Nenapadlo vás urobiť to tento rok inak a pohodlie lietadla vymeniť za cestovanie vlastným autom? Bláznovstvo? Kdeže, cestovanie vlastnou dopravou je síce náročné tak na prípravu, ako aj na samotnú realizáciu, no dobrodružstvo, ktoré po ceste môžete zažiť, vám žiadna letecká spoločnosť nezaistí.

Príprava na cestu autom do Bulharska

V prvom rade je nutné zvážiť, či sa na takúto dlhú a náročnú cestu vôbec cítite. Niečo iné sú plány, niečo iné potom realita, ktorá nezriedka býva prvotným plánom na míle vzdialená. Počítajte tiež s tým, že aj napriek spoľahlivej navigácii a mape možno párkrát zablúdite. Na rôzne obchvaty a uzávierky vás ani tá najlepšia navigácia nepripraví.

Na čo nesmiete zabudnúť

Základom pre úspešné absolvovanie vašej dlhej cesty je automobil v perfektnom technickom stave, ďalej spoľahlivá navigácia, ale aj stará, dobrá, papierová mapa, potrebné doklady, väčšia finančná hotovosť, a to nielen na dovolenku samotnú, ale aj na náklady, ktoré vás čakajú po ceste  na naftu či benzín, diaľničné poplatky v Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku, poplatky za prejazd Srbskom a samozrejme nejaké to mýto.

Nepodceňte prípravu

Nepodceňte prípravu

Najlepšia trasa do Bulharska

Zo Slovenskej republiky vedú do Bulharska dve cesty. Záleží na vás, pre ktorú sa rozhodnete, ktorá bude z miesta vášho bydliska výhodnejšia.

Cesta cez Srbsko je po všetkých smeroch komfortnejšia, lebo väčšinou pôjdete po diaľnici, je bezpečnejšia, kratšia, na druhú stranu ale pomerne jednotvárna a tým pádom nudná. Jediným predvídateľným zádrheľom môžu byť kontroly na hraniciach, pretože Srbsko zatiaľ nie je členom EÚ. Aj tak by ste ale zvolením tejto trasy mali ušetriť cca 3 hodiny času.

Druhá trasa, tentoraz cez Rumunsko, je dlhšia, nie tak pohodlná a bezpečná, pretože kvalita ciest je častokrát žalostná, ale zas máte neopakovateľnú príležitosť vidieť kus krásneho kraja, ktorým sa Rumunsko pýši. Či dáte prednosť ceste pohodlnejšej alebo viac dobrodružnej je čisto na vás. Isté je, že obe vás k vytýčenému cieľu skôr či neskôr dovedú.

Rumunská príroda

Rumunská príroda

Ako dlho cesta autom do Bulharska trvá?

Bez jedinej pauzy by ste dosiahli cieľ za cca 15 hodín, čo ale nie je v ľudských silách. Najlepším riešením je rozdeliť si cestu na niekoľko častí, pokojne aj niekoľko dní, obzvlášť ak cestujete s deťmi. Nielen, že nebude tak jednotvárna a úmorná, ale navyše budete mať príležitosť spoznať krásne miesta a mestá ako napríklad Budapešť pri prejazde Maďarskom či Sofiu takmer v cieli vašej výpravy. Keď už vážite tak dlhú a po všetkých smeroch náročnú cestu, mali by ste z nej vyťažiť maximum. Zážitky a poznatky z nej vám potom budú veľkou odmenou.

Katedrála v centre Sofie

Katedrála v centre Sofie

Náklady na cestu autom do Bulharska

Pri plne obsadenom aute vás náklady na dopravu vyjdú o niečo drahšie ako autobusom, ale zas lacnejšie než lietadlom. Všetko však záleží na aktuálnej cene pohonných hmôt a výške mýta, pripočítať musíte aj poplatky za diaľničné známky. Do úvahy musíte vziať aj priemernú spotrebu paliva, ktorá sa líši v závislosti od typu auta.

Ceny diaľničných známok na rok 2018 (pre vozidlá do 3,5t):

Slovensko: desaťdňová – 10 EUR, mesačná – 14 EUR

Maďarsko: desaťdňová – 2 975 HUF, mesačná – 4 780 HUF

Rumunsko: týždenná – 3 EUR, mesačná – 7 EUR,

Bulharsko: týždenná 8 EUR, mesačná – 15 EUR

Srbsko klasické diaľničné známky nemá, platí sa mýto, a to buď v hotovosti alebo platobnou kartou.

Mýtna brána

Mýtna brána

Čo vás čaká na bulharských cestách?

Ako u nás, tak bohužiaľ aj v Bulharsku a asi aj všade vo svete číha na cestách a diaľniciach veľa nebezpečenstva. Veľkú pozornosť venujte ostatným účastníkom cestnej premávky. Bulharskí vodiči často nedodržiavajú predpisy, prekračujú povolenú rýchlosť, nedodržiavajú bezpečnú vzdialenosť, vodičom kamiónov je lepšie vyhnúť sa úplne, pretože sú mnohokrát bezohľadní. Je potrebné od nich udržiavať väčší odstup.

Cesta vlastným vozidlom má, aj napriek svojej nespornej náročnosti a drobným úskaliam, mnoho výhod. Vďaka svojej nezávislosti spoznáte aj miesta, ktoré by ste s organizovanou dopravou nemali šancu vidieť a svoju dovolenku tak obohatíte o množstvo nezabudnuteľných zážitkov.

Jaskyňa Devetaki v Bulharsku

Jaskyňa Devetaki v Bulharsku

Tak šťastnú cestu!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.