Tadžikistan Tadžikistan

  • Miestna kuchyňa

    Tážická kuchyňa sa podobá ďalším kuchyniam v strednej Ázií. Na dennom menu je plov (baranie mäso vyprážané so zeleninou a ryžou), šašlík, (baranie, hovädzie alebo kuracie mäso grilované na ihle), manty (cestovinové taštičky plnené mletým mäsom a preliate kyslou smotanou), vyprážané placky čiburekki, polievky okroška a lagman. K jedlu sa podáva chlebová placka lepjoška. Narazíte aj na ryžu, cestoviny, šťuchané zemiaky a pohánku. Národné jedlo kurutov je šalát z natrhanej lepjošky, zeleniny a smotany. V lete doplňuje jedálniček čerstvé ovocie, napríklad sladké melóny, granátové jablká, slivky, marhule a figy. Jedlo sa najčastejšie ochucuje cibuľou, kôprom a rímskou rascou.

    K akémukoľvek jedlu sa podáva čierny alebo zelený čaj. Alternatívu tvorí sladká ovocná šťava kompót. Nealkoholický nápoj kvas sa vyrába fermentáciou obilia. Voda mimo hlavného mesta je pitná, ale odporúča sa kupovať balenú vodu. Lacné jedlo zoženiete v stánkoch pouličného občerstvenia a v bistrách. V reštauráciach vyjde jednoduché menu na 25 TJS a viac.