Aký bol rok 2019? Čo Slováci chcú? Turecko a Egypt

Bratislava, 9. januára 2020

V roku 2019 najviac lákalo Slovákov vyraziť na dovolenku do Turecka, Egypta, tretiu priečku obsadilo Grécko. Podľa minuloročných štatistík cestovnej agentúry Invia si slovenskí dovolenkári radi priplatia za 5-hviezdičkové hotely s All inclusive a za komfortné cestovanie lietadlom. Najčastejšie odchádzajú na 8 dní. Najviac klientov odletelo v stredu 14. 8. 2019. Najdrahší zájazd stál až neuveriteľných 51 002 €.

Víťazí Turecko a Egypt, v tesnom závese je Grécko

Egejské, Stredozemné a Červené more si Slováci vyberajú na dovolenku najčastejšie. "Na prvom mieste v rebríčku najobľúbenejších dovolenkových krajín sa umiestnilo Turecko, kde strávilo dovolenku 27 % Slovákov so zakúpeným zájazdom. Najčastejšie to bolo v lokalite Side a Alanya. Nasledoval Egypt, kam zamierilo až 20 % turistov, konkrétne do stredísk Hurghada a Sharm el-Sheikh." uvádza Andrea Řezníčková, tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia, ktorá je jednotkou v online predaji zájazdov. "Klienti si volia tieto destinácie z dôvodu kvalitných služieb, dobre upravených pláží, priezračného mora a širokej ponuky doplnkových zážitkov. Dostupné sú aj ceny, priemerná cena zájazdu do Turecka vyšla vlani na cca 700 € na osobu a do Egypta na 577 € za jedného cestujúceho." dopĺňa Řezníčková. V tesnom závese za spomínanými destináciami bolo Grécko, Bulharsko, Chorvátsko a Taliansko. Najdrahším zájazdom bol pobyt v Dominikánskej republike pre skupinu ľudí za 51 002 €.

Január posilňuje

"V januári 2019 sme utŕžili o 8 % viac ako v roku 2018. Január je z roka na rok silnejší, nakupovanie zájazdov hneď skraja roka začína byť skutočným trendom." tvrdí Řezníčková. V predaji ale ešte stále víťazí klasicky jún, júl a august. Slováci vyrážajú najčastejšie na 8 dní, takú dĺžku pobytu zvolilo vlani až 57 % dovolenkárov.

Slováci si doprajú stále viac a viac

Slovenskí turisti preferujú stravovanie All inclusive a komfort 5-hviezdičkových hotelov. "Medzi Slovákmi jednoznačne víťazia v obľúbenosti 5-hviezdičkové hotely. V ČR sú to len 4-hviezdičkové hotely. Čo sa týka stravy, najčastejšou formou je All inclusive." hovorí Andrea Řezníčková a dodáva: "Nasleduje Ultra all inclusive, čo je vlastne také nonstop občerstvenie. Slovenské cestovanie aj naďalej ovláda letecká doprava, a to až z 89 %. Vlastná doprava je na pomyselnej druhej priečke."

V štatistikách cestovnej agentúry Invia, ktorá sprostredkováva zájazdy viac ako 300 cestovných kancelárií, sa nájdu aj ďalšie naj. Najviac zákazníkov, ktorí zakúpili vlani zájazd, bolo v rozmedzí veku 40 až 44 rokov. Najčastejšie sú tými, ktorí zájazd kupujú a vybavujú, ženy. Rekordným dňom, kedy vycestoval najväčší počet turistov do zahraničia, bol 14. august.

TOP prehľad za rok 2019:

  • Krajina: Turecko a Egypt
  • Destinácia: Hurghada a Side
  • Typ hotela: 5-hviezdičkový
  • Stravovanie: All Inclusive
  • Doprava: letecká
  • Najfrekventovanejší deň: streda, 14. augusta
  • Nakupujúci: ženy
  • Najväčšie tržby: júl
  • Najdrahší zájazd: 51 002 €

Infografika

Tabuľka č. 1: Predaj zájazdov podľa krajín – TOP 6

Krajina Podiel na predaji zájazdov 2019 Priemerná cena za osobu v €
Turecko 27 % 700
Egypt 20 % 577
Grécko 15 % 637
Bulharsko 10 % 470
Chorvátsko 6 % 320
Taliansko 5 % 477

Zdroj: cestovná agentúra Invia

Tabuľka č. 2: Najpopulárnejšie destinácie / oblasti – TOP 6

Destinácia Podiel na predaji zájazdov 2019
Hurghada 14 %
Side 11 %
Alanya 9 %
Rhodos 5 %
Slnečné pobrežie 5 %
Kréta 4 %

Zdroj: cestovná agentúra Invia

Tabuľka č. 3: Najpopulárnejšie hotely – TOP 6

Krajina Lokalita Hotel
Egypt Hurghada The Grand Resort
Egypt Hurghada Siva Grand Resort
Egypt Hurghada The Grand Hotel
Egypt Sharm Sharm Resort
Egypt Hurghada Sunwing Waterworld Makadi
Cyprus Severný Cyprus Salamis Bay Conti Resort

Zdroj: cestovná agentúra Invia

Publikované: 10.01.2020