Dovolenka s miláčikom? Psie pláže, ležadlá aj špeciálny bar!

Bratislava, 13. augusta 2019

Chcete si užiť dovolenku pri mori aj so svojím psom? Žiadny problém! V obľúbených európskych destináciách v posledných rokoch hojne pribúda dog-friendly ubytovanie aj špeciálne psie pláže. Tie najlepšie nájdete v Taliansku alebo Chorvátsku. Slováci na svojich psov nedajú dopustiť – podľa prieskumu webu svetpsov.sk z roku 2014 až 99 percent z nás považuje psa za člena rodiny. Je teda úplne samozrejmé, že so svojím štvornohým parťákom chceme tráviť aj letnú dovolenku. So psami ľudia najčastejšie cestujú do európskych destinácií, ktoré sú ľahko dostupné vlastným autom. Cestovať so psom v lietadle je v niektorých leteckých spoločnostiach tiež možné, najlepší komfort pri dlhej ceste však svojmu miláčikovi zaistíte práve pri ceste autom. Pri cestovaní autom totiž môžete pravidelne zastavovať a psa nechať vyvetrať či prebehnúť.

Pred cestou do zahraničia nesmieme zabudnúť, že aj psy potrebujú pas. „Cestovný preukaz psom vystavuje veterinár. Súčasťou pasu by malo byť potvrdenie o platnom očkovaní proti besnote, prípadne o ďalších ošetreniach podľa požiadaviek cieľovej krajiny. Zviera musí byť navyše označené, najčastejšie sa využíva čipovanie alebo tetovanie,“ radí Andrea Řezníčková, tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia, ktorá je na slovenskom trhu jednotkou v oblasti predaja dovolenky cez internet. Psíčkari by mali venovať pozornosť aj výberu destinácie. Niektoré krajiny majú pre vstup so psami osobitné pravidlá obmedzujúce napríklad vek alebo rasu zvieraťa. Tieto nariadenia si radšej vopred preštudujte, aby ste sa pri prechode hraníc vyhli ťažkostiam. Na druhej strane však nájdete mnoho dovolenkových lokalít, kde vašich štvornohých kamarátov vrelo vítajú, či už ide o rôzne hotely s označením „Pet Friendly“, alebo napríklad špeciálne psie pláže. Tie najobľúbenejšie pritom nájdete práve v populárnych destináciách, ako sú Taliansko alebo Chorvátsko.

Skvelé zázemie pre psíčkarov ponúka chorvátska Istria

Chorvátsko je medzi milovníkmi psov veľmi obľúbené, pretože tu každý rok pribúdajú ubytovania, kde sú najlepší priatelia človeka vrelo vítaní. Zvyšuje sa aj počet pláží, kam vás so psom bez problémov pustia – môžete s ním ísť na každú pláž, ktorá nie je označená modrou vlajkou alebo nemá vstup so psami písomne zakázaný. „Chorvátsko ponúka bohaté spektrum špeciálnych psích pláží. Mnoho ich nájdete v oblastiach Istria, Kvarner alebo Severná a Stredná Dalmácia. Psie pláže sú spravidla vybavené odpadkovými košmi na psie exkrementy, lavičkami, zdrojom tečúcej vody či sprchami pre psov,“ vymenováva Andrea Řezníčková. Na každej pláži síce platia vlastné pravidlá, ale všade je dôležité hlavne dbať na čistotu – zbierať po psovi exkrementy do vrecúšok a vyhadzovať ich do určených košov, a psa mať na vôdzke, pretože nie všetky pláže sú oplotené a chránené, a okrem toho tam môže byť domácich miláčikov aj viacero. Veľkým počtom psích pláží sa pýši napríklad prístavné mesto Rovinj, ktoré je doslova psím rajom: psy môžete zobrať do väčšiny miestnych reštaurácií aj do historického centra. Jednou z najobľúbenejších psích pláží v tejto lokalite je Zlatni rat s kamienkovou plážou, pozvoľným vstupom do mora, dostatkom tienistých miest aj špeciálnym psím barom. Obľúbenou psou plážou menom Blue Moon ponúkne aj populárne turistické stredisko Poreč. Nájdete tu dláždené cestičky na pekné prechádzky, ale aj priestranný trávnatý areál, kde sa môžu psy do sýtosti vybehať.

Najobľúbenejšiu psiu pláž nájdete v Taliansku

Veľmi častým cieľom turistov so psami je aj Taliansko, ktoré je priekopníkom psích pláží a zároveň aj jednou z najviac dog-friendly krajín Európy. „So psom môžete ísť v Taliansku nielen do mnohých reštaurácií, kaviarní a barov, ale aj obchodov. Aj pravidlá pre cestovanie so psíkom v hromadnej doprave sú veľmi benevolentné a napríklad vo vlakoch možno s malým psom v prepravke cestovať úplne bez poplatkov,“ uvádza Andrea Řezníčková z cestovnej agentúry Invia. Vo vyhľadávanom talianskom letovisku Bibione nájdete jednu z najobľúbenejších pláží pre psy, Plutovu pláž. Pre cestovateľov aj ich štvornohých parťákov sú tu pripravené ležadlá so slnečníkmi, psie sprchy, vrecúška na exkrementy aj vôdzky na požičanie. Psa tu môžete prihlásiť na výcvikovú lekciu alebo sa spoločne zapojiť do animačného programu. Vzhľadom na obľúbenosť pláže sa však pripravte na davy ľudí i psov a väčší hluk. Ak teda preferujete pokojnejšie prostredie, zamierte do strediska Porto Santa Margherita, kde si môžete vybrať ubytovanie v širokej ponuke apartmánov alebo viliek so záhradkou, kam je možné vziať pokojne aj niekoľko veľkých psov. Špeciálne psie pláže tu síce nenájdete, zato však budete mať k dispozícii niekoľko divokých piesočnatých pláží, na ktoré je vstup zdarma.

Publikované: 16.08.2019