Plánujete dovolenku v exotike? Nezabudnite na očkovanie

Praha, 14. marca 2019

Čoraz viac Slovákov chodí v jarných aj letných mesiacoch na exotickú dovolenku. Pri cestách do viac či menej turisticky navštevovaných krajín občas zabúdajú na prevenciu v podobe očkovania. Lekári cestovnej medicíny pritom upozorňujú na nutnosť aplikovať látky často až 8 týždňov pred odchodom. Najčastejšie varujú pred žltačkou, meningokokmi, brušným týfusom, žltou zimnicou a besnotou. Niektoré vakcíny, respektíve časť ich ceny, preplácajú zdravotné poisťovne.

Slovenskí turisti pri výbere dovolenky čoraz častejšie volia exotické krajiny. Potvrdzujú to štatistiky cestovných agentúr. „Záujem Slovákov o pobyty v exotických destináciách každoročne stúpa. Hitom tohto roka sú Gambia, Omán, Spojené arabské emiráty či Kapverdské ostrovy. Najnovšie ľudia cestujú aj do turisticky menej známych vzdialených štátov, akými sú napríklad Senegal, Mexiko či Jamajka,“ uviedla Andrea Řezníčková, tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia, ktorá na Slovensku predáva najviac online zájazdov. Podľa jej slov by mala každá spoločnosť, ktorá sprostredkúva zájazdy do zahraničia, poskytovať všetky dôležité a praktické informácie o cieľovej destinácii vrátane informácií o očkovaní. To by malo byť nevyhnutnou súčasťou príprav. Ľudia cestujúci na vlastnú päsť môžu získať informácie o preventívnych opatreniach z iných, bežne dostupných zdrojov, napríklad informačného portálu Úradu verejného zdravotníctva SR alebo webu ministerstva zahraničných vecí  a európskych záležitostí.

Kde sa nechať zaočkovať?

Pri cestách do väčšiny exotických krajín nie je pre turistov očkovanie povinné. Lekári ho však odporúčajú ako základ preventívnej ochrany pred nebezpečnými chorobami, ktoré môžu po nákaze ohroziť aj život človeka. Thajsko, Vietnam, Srí Lanka, Spojené arabské emiráty, Maurícius, Zanzibar, Kapverdské ostrovy či Peru – to je stručný výpočet najnavštevovanejších destinácií, do ktorých by sa mali ľudia nechať zaočkovať. „Rozsah očkovania závisí od charakteru pobytu. Zvyčajne sa odporúča očkovanie proti hepatitíde typu A, brušnému týfusu, prípadne proti besnote,“ okomentovala Iva Šípová, vedúca lekárka pracoviska epidemiológie Nemocnice České Budějovice. Ďalej sa odporúča nechať si aplikovať vakcínu proti vírusovej hepatitíde, žltačke typu B, ktorá môže ohroziť turistov v afrických krajinách aj v krajinách Západného Pacifiku a Južnej Ameriky. Na zozname bežnejších očkovaní sú aj látky proti meningokokom a tiež proti detskej obrne, ak sa v konkrétnej krajine vyskytuje. Častá je napríklad v Nigérii, Kamerune či Etiópii. Do krajín Ďalekého východu sa odporúča zvážiť očkovanie proti kliešťovej meningoencefalitíde, v niektorých prípadoch proti japonskej encefalitíde, záškrtu a chrípke.

Prehľad očkovania pre tohtoročné TOP destinácie

Krajina Povinné očkovanie Odporúčané očkovanie
Thajsko žltá zimnica* žltačka typu A, žltačka typu B, brušný týfus
Spojené arabské emiráty   žltačka typu A, žltačka typu B, brušný týfus
Gambia žltá zimnica* žltačka typu A, žltačka typu B, brušný týfus
Kapverdske ostrovy   žltačka typu A, žltačka typu B, brušný týfus
Srí Lanka žltá zimnica* žltačka typu A, žltačka typu B, brušný týfus
Peru žltá zimnica* žltačka typu A, žltačka typu B, brušný týfus

*Povinné pri príchode z krajín s endemickým výskytom žltej zimnice.

Kedy s očkovaním začať?

Pred dovolenkou odporúčame navštíviť lekára s dostatočným predstihom. „V ideálnom prípade by záujemcovia mali navštíviť očkovacie centrum šesť až osem týždňov pred cestou. Medzi podaním rôznych vakcín sa musia dodržať dva až štvortýždňové intervaly,“ spresnila primárka infekčného oddelenia Thomayerovej nemocnice Stanislava Šimková. Cestovatelia by mali počítať aj s ďalšími vplyvmi, v aktuálnom období sú najčastejším hlavne vírusové ochorenia, ktoré možnosť podať vakcínu eliminujú, a očkovací proces sa tak predlžuje. Riešením je potom očkovanie viacerými látkami naraz. „Pri jednej návšteve zvyčajne možno aplikovať dve vakcíny. Je však nutné dodržať očkovacie schémy, ktoré určujú, kedy a ako často možno konkrétnu látku podať,“ doplnila Iva Šípová z českobudějovickej nemocnice. Najbližšie miesto, kde podstúpiť očkovanie, možno vyhľadať napríklad na webových stránkach www.navstevalekara.sk.

Povinná vakcína proti žltej zimnici

Existujú aj destinácie, pre ktoré platí očkovacia povinnosť. Pri jej nedodržaní môžu mať turisti dokonca do danej krajiny zakázaný vstup. Požadovaným dokladom je takzvaný medzinárodný očkovací preukaz, o ktorý možno požiadať v ľubovoľnom očkovacom centre. „Povinné očkovanie určuje Svetová zdravotnícka organizácia do krajín, kde je endemický výskyt žltej zimnice. Niektoré štáty môžu vyžadovať ešte očkovanie proti meningokokovým a pneumokokovým nákazám,“ zdôraznila Šimková. Očkovanie proti žltej zimnici sa vyžaduje aj pri cestách do subsaharskej Afriky, napríklad pri návšteve Kene, Konga či Ugandy. Platí aj pre väčšinu štátov Južnej Ameriky. V ázijských krajinách môžu vyžadovať doklad o očkovaní proti tejto chorobe v prípade, že sa turista pred príchodom zdržiaval v miestach, kde nákaza žltou zimnicou hrozí. „Dôvodom je zabrániť zavlečeniu tejto infekcie, pretože v tropických oblastiach Ázie žije komár druhu Aedes, ktorý vírus žltej zimnice môže prenášať,“ doplnila Šimková. Cestovateľom sa odporúča, aby sa o povinnosti vakcinácie informovali na konzuláte či veľvyslanectve krajiny, do ktorej chcú vycestovať. Tamojšie orgány môžu danú povinnosť meniť podľa uváženia.

Časť vakcinácie preplatí poisťovňa

Turisti majú možnosť nechať si časť vakcinácie preplatiť zo zdravotného poistenia. Vybrané vakcíny preplatí napríklad DÔVERA zdravotná poisťovňa. Svojim poistencom preplatí časť očkovaní aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Tá poskytuje poistencom finančné príspevky na očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu A aj B. Podmienkou je predloženie originálneho účtovného dokladu vydaného poskytovateľom lekárenskej starostlivosti v príslušnej pobočke.

Publikované: 15.03.2019