Kam na výhodné adventné nákupy? Vyrazte k susedom aj do exotiky

Adventný čas sa neúprosne blíži. Ak už premýšľate nad nákupom vianočných darčekov, ale nechcete sa tlačiť v slovenských obchodných centrách, vyrazte na nákupy do cudziny. V Maďarsku, Poľsku, Londýne alebo Dubaji nakúpite výhodne všetky druhy tovaru. Čas si môžete spestriť návštevou tradičných vianočných trhov, prechádzkami po meste aj prehliadkou unikátnych obchodných centier.

Londýn nadchne bohatou ponukou aj atmosférou

Londýn je pre milovníkov nakupovania hotovým rajom. Na preslávenej Oxford Street si na svoje totiž prídu milovníci luxusu a aj tí, ktorí hľadajú čo najvýhodnejšie zľavy. Slávna, niekoľko kilometrov dlhá trieda, kde má nakupovanie tradíciu už od 19. storočia, je lemovaná stovkami rôznych obchodov. Nájdete tu bežne dostupné obchodné reťazce, ktoré najmä v predvianočnom období ponúkajú lákavé zľavy, ale aj tradičné obchodné domy. Medzi tie najslávnejšie patrí obchodný dom Selfridges s viac ako storočnou tradíciou a honosný niekoľko poschodový dom Harrods, v ktorom zoženiete všetko od oblečenia až po luxusné doplnky. Nákupy v srdci Londýna sú aj úchvatným vizuálnym zážitkom. „Oxford Street každoročne rozžiari strhujúca vianočná ozdoba. Rozsvietenie svetiel tu má tradíciu už od roku 1959 a každý rok je pre obyvateľov Londýna aj turistov veľkým zážitkom,“ popisuje sviatočnú atmosféru mesta Michal Tůma, marketingový riaditeľ cestovnej agentúry Invia, ktorá je najväčším predajcom zájazdov cez internet na slovenskom trhu. Aj obchodný dom Harrods je zdobený tisícmi svetielok, ktoré majú každý rok inú podobu. Výlet do Londýna pre vás tak bude jedinečným zážitkom počas celého adventu.

Tip na výlet:
To nejlepší z Londýna + PŘEDVÁNOČNÍ NÁKUPY, raňajky, letecky, 4 dni, od  500 eur, viac tu

Nákup potravín aj darčekov bude na poľskom trhu lacnejší

Poľsko je pre Slovákov populárne svojimi nízkymi cenami. Nakupovať sa tu oplatí nielen nábytok, ale aj textil. Populárne sú poľské trhy, ktoré nájdete vo väčšine prihraničných miest, akými sú Klodzko, Kudowa Zdroj, Wroclaw nebo Polský Tešín, kde okrem tradičného tovaru môžete v predvianočnom čase výhodne kúpiť dekorácie a umelé vianočné stromčeky. Aj potraviny, ktorých každý počas sviatkov nakupuje vo veľkom, sú často lacnejšie ako u nás. Výhodne kúpite mliečne a údenárske výrobky, vajíčka, zemiaky, ryby, ale aj zeleninu a ovocie. Ani milovníci typickej vianočnej atmosféry ale neprídu skrátka. Vo Wroclave môžete napríklad navštíviť tradičné vianočné trhy, ktoré lákajú na medovinu, praclíky a ďalšie miestne špeciality.

Tip na výlet:
Adventný Wroclaw, bez stravy, autobusová doprava, 1 deň, od 38 eur, viac tu

Vianočnú atmosféru v Budapešti si vychutnáte aj po Novom roku

Adventné trhy v Budapešti patria medzi najväčšie a najstaršie v Európe. Unikátne sú ale nielen svojou rozlohou. Kým tržnice sa vo väčšine európskych miest zatvárajú ihneď po štedrom dni, trhy v Budapešti tento rok trvajú od 11. novembra až do 6. januára. Aj po Novom roku si tak môžete pochutnať na tradičnom langoši alebo si dať varené víno. Budapešť ponúka aj bohatý prpgram pre všetky generácie. Navštíviť môžete aj niektorý z koncertov, ktoré sa konajú na námestí aj v kostoloch. Deti ocenia najrôznejšie dieľničky a ukážky remesiel, ale aj obrovské klzisko, ktoré je priamo na námestí k dispozícii. Veľkým lákadlom je aj obrovský adventný kalendár na fasáde budovy Gerbeaud, na ktorej je vždy s doprovodom svetelnej a hudobnej šou otvorené nové okienko. Adventné trhy v Budapešti sú pre slovenských turistov veľmi dobre dostupné. Cesta autom z Bratislavy trvá len približne dve hodiny.

Tip na výlet:
Adventní Budapešť a lázně Schezenyi, raňajky, autobusová doprava, 2 dni, od 88 eur Kč, viac tu

Dubaj osloví milovníkov luxusu aj fanúšikov klasických trhov

Ak hľadáte miesto, kde výhodne nakúpite skutočne všetko a ešte sa pri tom kráľovsky pobavíte, sú pre vás Spojené arabské emiráty správnou voľbou. Obzvlášť Dubaj je totiž jednou z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa metropolí na svete. Nájdete tu niekoľko moderných nákupných stredísk, ktoré sa vymykajú svetovým štandardom a držia nejeden rekord. Konkurencia je v Dubaji skutočne veľká, každý obchodný dom sa preto snaží prísť s niečím navyše. Okrem stoviek značkových obchodov, reštaurácií a kaviarní tak lákajú aj na najrôznejšie turistické atrakcie. „V najznámejšom obchodnom centre, Mall of Emirates, turisti nájdu lyžiarsku zjazdovku aj veľké akvárium. Ďalšie z centier Dubai Mall ponúka klzisko, vodopád alebo spievajúcu fontánu,“ popisuje netradičné obchodné centrá Michal Tůma z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka pestrú paletu zájazdov za vianočnými nákupmi po celom svete. Kontrastom k prepychovým obchodným centrám sú klasické trhoviská, ktorých v Dubaji nájdete hneď niekoľko. Zoženiete tu typické korenia, ručne vyrábané koberce, konvice na kávu, vodné fajky, ale aj odevy alebo pokrmy. Úchvatný vizuálny zážitok či možnosť lacného nákupu ponúka dubajský trh so zlatom nazývaný Gold Souq, kde môžete zohnať najrôznejšie šperky zo zlata a iných kovov. O konečnej cene nákupu na trhoch väčšinou nerozhodujete sami, vyjednávanie totiž patrí k miestnemu koloritu. V prípade, že budete úspešní, môžete cenu zlata a ďalšieho tovaru znížiť až o polovicu.

Tip na výlet:
Citymax Bur Dubai***,raňajky, letecky, 5 dní, od 519 eur, viac tu

Publikované: 18.11.2016