Za večierkom do Bangkoku, za záhadou do Paríža. Cestujte ako filmoví hrdinovia

Bratislava, 11. februára 2016

Kto by nemiloval filmy a seriály. Tie okrem zábavy, napätia či zamyslenia ponúkajú aj zaujímavé lokality a nenápadne diváka sprevádzajú všetkými kútmi sveta. Oživte si preto tohtoročné cestovanie a načerpajte inšpiráciu na dovolenku z filmových trhákov. Prejdite sa španielskou Barcelonou po stopách Vicky a Cristiny alebo si užite poriadny večierok v Bangkoku. V momente, kedy sa ocitnete na mieste svojich hrdinov, dostane akýkoľvek film úplne nový rozmer.

Ak vás už nebaví čítať klasických sprievodcov a chcete si cestu do cudzích krajín ozvláštniť, zájdite si do kina alebo pre filmové klasiky na DVD. Vďaka nim totiž dostáva každé mesto alebo hora úplne nový rozmer a mnoho filmárov to vie. Stále viac sa tak z filmov stávajú pozvánky do konkrétnych lokalít. Filmové štáby dokonca často využívajú miestne lokály a zákutia, aby vytvorili pocit maximálnej autentickosti.

Tip: Barcelona podľa Woodyho Allena

Vyberte sa tento rok počas prázdnin do slnečnej Barcelony a prechádzajte sa rovnakými miestami ako dve hrdinky Allenovho filmu Vicky, Cristina, Barcelona. Asi vám hlavu nebude pliesť charizmatický maliar v podaní Javiera Bardena a nebude na vás žiarliť krásna Penelope Cruz. Rovnako ako dve americké turistky si ale môžete prehliadnuť miestne galérie či ochutnať lokálne vína. Napríklad vo vyhlásenom podniku U štyroch kočiek, kde sa v prvej polovici dvadsiateho storočia schádzala umelecká avantgarda. Nezabudnite aj na ulicu Avinyó, na ktorej sa kedysi staval nevestinec, ktorého obyvateľky údajne inšpirovali Pabla Picassa k namaľovaniu slávneho kubistického obrazu Avignonské slečny. Všetky Gaudího stavby asi nie je nutné pripomínať.

Tipy na dovolenku:
Hotel Rafael Badalona ****,15. 9. - 18. 9., raňajky, letecky, od 507 eur, viac tu

 

Tip: Na párty do Thajska

Ak sa chcete poriadne rozlúčiť so slobodou alebo len zažiť skvelú párty s priateľmi, zaleťte si do Thajska. Dajte si ale dobrý pozor, aby ste nedopadli ako štvorica priateľov, ktorí spolu už raz oslavovali v Las Vegas. Vo filme Vo štvorici po opici 2 ale prípravy na svadbu a lúčenie so slobodou naberajú úplne nečakané obrátky, ktoré síce dopadnú na jednotku, ale v skutočnosti by sa asi skončili väzením. A o to vo veľmi prísnom Thajsku nestojí nikto. Ak sa teda po návšteve miestneho paláca a chrámov rozhodnete navštíviť nejaký z klubov, je tu pár pravidiel: „Slovenských turistov môže prekvapiť, že thajské kluby obvykle nemajú parket a tancuje sa okolo stolov. Ďalej je tiež potrebné si priviesť oblečenie do klubu. Mnoho z nich vás v žabkách a šortkách nepustí dovnútra. Pripravte sa aj na to, že vo väčšine miest hrá živá hudba,“ radí Ivan Šidla, marketingový riaditeľ cestovnej agentúry Invia, ktoré ponúka tisícky zájazdov po Európe aj do exotických krajín.

Tipy na dovolenku:
Hotel Manhattan***, 20. 10. – 28. 10., polpenzia, letecky, od 1 052 eur, viac tu

Tip: Za dobrodružstvom do Nepálu. Alebo radšej do Álp

Ak ste si tento rok kvôli teplému počasiu príliš neužili hôr, určite vás nadchne nielen dobrodružná dráma režiséra Baltasara Kormákura s názvom Everest, ale aj výlet do hôr pokrytých čerstvým snehom. Dramatické udalosti z roku 1996 filmári znovu oživili v dvoch lokalitách. „Okrem Nepálu sa natáčalo aj v Alpách. Ak teda nie ste skúsení horolezci a milovníci adrenalínu, zvoľte radšej druhú z lokalít,“ radí Šidla. Záleží už na vás, ktorú časť Álp zvolíte. Ak už budete mať dobrodružstva na svahoch dosť, môžete na rozdiel od filmových hrdinov usadnúť vo vyhriatej krčme k alpským špecialitám.

Tipy na dovolenku:
Blu Hotels Senales ***, 3. 4. – 8. 4., polpenzia, vlastná doprava, od 353 eur, viac tu

Tip: Jedzte, meditujte, milujte sa

Hneď do niekoľkých kútov sveta vás zavedie hlavná postava filmu a rovnomenného románu Jesť, meditovať, milovať. Elizabeth Gilbert v podaní Julie Roberts. Tá sa po nevydarenom vzťahu vydáva na cestu okolo sveta a má tri hlavné ciele. V Taliansku sa učí jesť ako Taliani. Naláka vás teda na neapolskú pizzu s vrstvou roztečeného syra a čerstvej bazalky. V Indii sa potom učí meditovať a divákov sprevádza hektickým životom v Dillí a kľudnými dňami v ašramu v Pataudi. Nakoniec vás prevedie mystickým Ubudom a zamiluje sa na pláži Padang – Padang na indonézskom ostrove Bali. Je to teda ideálny sprievodca pre všetkých, ktorí túžia po životnom reštarte.

Tipy na dovolenku:
Taman Agung Beach Inn***, 5. 5. – 14. 5., raňajky, letecky, od 1 191 eur, viac tu

 

Tip: Za záhadou majstra Leonarda

Hoci je Paríž obľúbeným miestom všetkých filmárov, málokto ho preslávil tak, ako Dan Brown so svojou knihou a následne s filmom Šifra majstra Leonarda. Vo francúzskom hlavnom meste si dokonca môžete objednať prehliadku, ktorá vás prevedie všetkými hlavnými miestami, v ktorých sa dráma odohráva. Pri obhliadnutí miesta prvej vraždy si tak prezriete Louvre, následne pri pátraní po stopách tajného rádu nazývaného Priorstvo Sionu navštívite mnoho parížskych kostolov a rozhodne nesmiete zabudnúť na záhadný Pantheon. „Aj pre tých, ktorí už v Paríži boli, môže návšteva dostať úplne nový rozmer. Ponorte sa do rozprávania hlavného hrdinu v podaní Toma Hanksa a dozviete sa o Francúzsku úplne nové a prekvapivé veci,“ dodáva Ivan Šidla z najväčšej slovenskej internetovej cestovnej kancelárie Invia.

Tipy na dovolenku:
Moulin Plaza ***, 22. 4. – 24. 4., raňajky, letecky, od 365 eur, viac tu

Publikované: 11.02.2016