Tipy na cesty, ktoré urobia koniec roka nezabudnuteľným

Bratislava, 11. novembra 2015

O niekoľko týždňov bude všade okolo nás vrcholiť predvianočný zhon. Vyberanie darčekov, pečenie a veľké upratovanie domácnosti. Každý rok sa pravidelne opakujúci kolotoč. Aj z tohto dôvodu si mnoho ľudí vianočné sviatky ani neužije. Tento rok sa však už nemusí zaradiť k tým ďalším hektickým a fádnym. Prinášame vám tipy na nevšedné vianočné zážitky, na ktoré sa len tak nezabúda.

Tip: Do Zürichu za vianočnými koledami

Jedným z hlavných symbolov sviatkov je vianočný stromček. Každoročne sa rozsvecujú veľké stromy v mnohých slovenských mestách, čo ešte umocňuje všadeprítomnú atmosféru. Ak si myslíte, že ste vianočných stromov už videli nespočetné množstvo a nemôže vás nič prekvapiť, možno sa mýlite.

švajčiarskom Zürichu je možné vidieť spievajúci strom. Nie je to však obyčajný strom. Ak sa naň pozriete zblízka, zistíte, že tento gigant veľký ako dom je vlastne obrovské pódium a červené žiariace sviečky sú ľudia zo speváckeho zboru v červených šáloch a čapiciach. „Zbor je na námestí Werdmühleplatz k videniu od 19. do 23. decembra vždy od pol šiestej večer. Preto, ak ste milovníkmi tradičných Vianoc, si rozhodne nenechajte ujsť toto predstavenie. Chór každý deň spieva koledy a tiež evanjeliá,“ popisuje Ivan Šidla, marketingový manažér cestovnej agentúry Invia, ktorá je najväčším on-line predajcom zájazdov na Slovensku.

Tipy na dovolenku:

Leonardo hotel Rigihof Zürich 18. 12. – 20. 12., s raňajkami, letecky, od 427 eur, viac tu

Tip: Krampuslauf rozhodne nie je pre slabé povahy

Ak sa vám zdajú slovenskí čerti málo desiví a chceli by ste sa na začiatku adventu nechať poriadne postrašiť, rozhodne sa vyberte do Rakúska. Pôvod čertov alebo Krampuslauf je plný pekelných bytostí, čertov a diablov. Samotné masky tak naháňajú hrôzu omnoho viac ako u nás známi čerti ušpinení od uhlia. Obrovské rohy, dlhé vlasy a pokrivené grimasy skôr pripomínajú masky z trilógie Pána prsteňov než európskych čertov.

Rozhodne sa oplatí zabrať si miesto v prvej rade, aby ste na sprievod dobre videli. Besnenie čertov a rachotiace reťaze sú síce počuť aj v ďalších radoch, ale majstrovské práce v podobe dokonalých masiek sú najlepšie vidieť hneď pri zábradlí. Hojne navštevovanými mestami s tradičným čertovským sprievodom sú napríklad Schladming, Klagenfurt alebo Mariazell. Ich sprievody sa môžu pýšiť viac ako tisíckou čertov.

Tipy na dovolenou:

Hotel Zur Burg, 16.11. – 23.11., doprava vlastná, polpenzia, od 489 eur, viac tu

Tip: Skočte na Nový rok do Severného mora

Ak medzi vaše tohtoročné predsavzatia patrí túžba začať sa otužovať, kedy je najvhodnejšia doba začať, než na Nový rok. Choďte sa o tom presvedčiť do Holandska a ponorte sa spoločne s ostatnými nadšencami do Severného mora. Každoročne sa 1. januára okolo desať tisíc odvážlivcov zapojí na pláži v Scheveningene v Haagu. Na taký štart roku určite len tak nezabudnete. Rozhodne si doma nezabudnite povinnú výbavu, ktorou je klasická oranžová čapica.

Tipy na dovolenku:

Best Western Leidse Square Hotel, 31.12. 2015 – 3.1. 2016, raňajky, letecky, od 704 eur, viac tu

Tip: Prebehnite sa s pudingom po vianočnom Londýne

Vianočný Londýn nemusí znamenať len trhy, môžete si užiť aj mnoho zábavy. Začiatok decembra totiž patrí v Covent Garden tradičným závodom s pudingom. Na začiatku na seba musíte navliecť kostým Santa Clausa, do ktorého sa vojdete dvakrát. Potom stačí už len zobrať puding na papierovej tácke a vysporiadať sa s nástrahami v podobe nafukovacích prekážok a šmykľaviek. Aby toho nebolo málo, zo všetkých strán na vás každú chvíľu striekajú šľahačku.

Ak si to dosť dobre nedokážete predstaviť, rozhodne si to choďte do Londýna vyskúšať na vlastnej koži. „Vianočný pudingový závod sa beží vždy v šesťčlenných tímoch. Závod sľubuje nielen kopu zábavy, ale podporíte ním aj dobrú vec. Je totiž organizovaný na podporu výskumu rakoviny vo Veľkej Británii,“ popisuje Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka množstvo zájazdov do európskych metropol. Závod sa tento rok koná 5. decembra v Covent Garden v Londýne. Ak by ste sa však na začiatku decembra Londýnu vyhli, ale závod vás predsa len zaujíma, akcia sa koná aj v Brightone.

Tipy na dovolenku:

The Americana Hotel, 4.12. – 6.12., raňajky, letecky, od 339 eur, viac tu

Tip: Aj na Vianoce môžete byť opálení

Máte už dosť snehu, mrazivých teplôt a obliekania si toľkých vrstiev oblečenia? Potom je pre vás festival Opálených Vianoc ako stvorený. Táto tradícia sa v Austrálii dodržiava vždy po Štedrom dni, teda 25. decembra. Kúpanie, opaľovanie sa na pláži, surfovanie alebo rytmické tóny sú jej typickými znakmi. Festival, ktorý sa koná na Bondi Beach, navštívi každý rok viac ako 4000 nadšencov a vyznávačov netradičných Vianoc.

Oslavy Vianoc v Austrálii alebo na Novom Zélande sú ideálne pre všetkých nedočkavcov. Kvôli časovým pásmam na ne musíme čakať o 11 hodín dlhšie.

Tipy na dovolenku:

Travelodge, Sydney - City, 18.12. – 28.12., bez stravy, letecky, od 1 729 eur, viac tu

Tip: Aj za polárnym kruhom dokáže byť poriadne živo

Ak chcete spolu s Nórmi osláviť ďaleko na sever návrat slnka, závody sobích záprahov v meste Tromsø sú na to udalosťou ako stvorenou. Vianoce síce už budú dávno za vami, prečo si ale začiatok nového roku nespríjemniť nezabudnuteľnou udalosťou? Aj približne 400 kilometrov za polárnym kruhom je živo a nádherná nórska príroda určite okúzli každého milovníka rozprávkovej krajiny. Závody sa budú konať 7. februára, naplánujte si preto zaujímavú dovolenku už teraz.

Cesta za polárny kruh je ale predsa len trochu náročnejšia a ak ste v Nórsku ešte nikdy neboli, odporúčame vziať si najskôr menšie sústo. Severské krajiny sú veľmi lákavé, zaleťte si objavovať krajinu a tradície do predvianočného Osla.

Tipy na dovolenku:

Anker Hotel, 17.12 - 20.12. 2015, raňajky, letecky, od 435 eur, viac tu

Publikované: 11.11.2015