Tipy pre cestovateľov: V novembri do Dubaju za ťavami alebo do Francúzska na mladé víno

Bratislava, 22. októbra 2014

 

Leto je síce za nami, ale tí z vás, ktorí nestihli pravú dovolenku alebo im už teraz chýba slnko a cudzie krajiny, sa nemusia obávať. Aj na jeseň môžete navštíviť destinácie, ktoré vám umožnia plnohodnotnú dovolenku. Môžete si vyberať medzi ešte stále preslnenými plážami či miernou európskou klímou. Ak plánujete vycestovať v novembri, máme pre vás tipy na najatraktívnejšie lokality a neuveriteľné zážitky.

 

 

Tip: Exotický Dubaj

Dubaj je jedným zo siedmich regiónov Spojených arabských emirátov. Je obľúbeným turistickým cieľom všetkých milovníkov luxusu a moderného života. Centrum Dubaju patrí medzi najväčšie business centrá celého sveta a je typické svojím kozmopolitným charakterom, o čom vypovedá predovšetkým to, že len 17 % obyvateľov má emirátske občianstvo. Vďaka tomu sa nemusíte obávať prípadnej jazykovej bariéry. Hoci je miestnym jazykom arabčina, väčšina obyvateľov hovorí po anglicky. Centrum je lákavé predovšetkým vďaka nekonečným radom mrakodrapov a najprestížnejším obchodným centrám vo štvrtiach Bur Dubai a Jumeirah, avšak nemusíte chodiť ďaleko, aby ste si naplno užili komfort piesočných pláží a čistého mora, ktorého teploty na jeseň neklesajú pod 25 °C. „Od tohto roku je cestovanie do Dubaju jednoduchšie, pretože slovenskí turisti už nepotrebujú víza. Cestovatelia tak nemusia čakať na vybavenie dokumentov a môžu vyraziť do Spojených arabských emirátov nielen na dlhšiu dovolenku, ale napríklad aj na víkendový výlet,“ uviedol Ivan Šidla, marketingový manažér cestovnej agentúry Invia, ktorá je najväčším internetovým predajcom zájazdov na Slovensku. „Okrem, povedzme, klasických turistických lákadiel, ponúka Dubaj na jeseň vďaka priaznivejším teplotám lákadlo pre všetkých dobrodruhov, a to ťavie závody. Ide o prestížnu a jedinečnú akciu, kedy dávajú bohatí šejkovia do stávky autá, domy alebo dokonca celé firmy,“ dopĺňa. Závodná plocha Dubaj Camel Race Track sa nachádza v dojazdovej vzdialenosti od centra mesta a vidieť je možné špičkové závodné ťavy, ktorých cena sa vyčísluje až do výšky 1 milióna amerických dolárov. Ak si predstavujete pokojnú jazdu, kde sa medzi ťavami ladne pohybuje žokej, vedzte, že ťavy sa rútia rýchlosťou až 65 km/h a sú ovládané elektrickým diaľkovým ovládaním. S tým sa rozhodne v stredoeurópskych podmienkach nestretnete. 

 

Tipy na dovolenku:

Citymax Hotel Bur Dubai, 8 dní, raňajky, letecky, 746 eur, viac tu

Fujairah Rotana Resort & Spa, 8 dní, polpenzia, letecky, 1 255 eur, viac tu

 

 

Tip: Ovínené Francúzsko

Jeseň je pre Francúzov najkrajšia a najdôležitejšia etapa v roku. Podobne ako slovenskí vinári vystavujú tí francúzski najväčšie perly svojej úrody. Ak je teda koniec roku vaším obľúbeným obdobím, nemôžete si ho viac užiť nikde na svete než práve vo francúzskych provinciách. Počas letnej sezóny sú mestá ako Cannes, Antibes, Saint-Tropez či Nice najvyťaženejšími turistickými centrami. Na jeseň však hlavná cestovná horúčka opadá  a provincie sa otvárajú zážitkovej turistike. Môžete sa s chuťou venovať historickým a architektonickým skvostom alebo sa na bicykli po cyklotrasách vydať medzi lány viníc, ktoré vedú cez mnoho zdanlivo zapadnutých dediniek s unikátnymi vinnými pivnicami. „Vinárskym sviatkom je tretí novembrový štvrtok, kedy sa tradične o polnoci otvárajú prvé fľaše francúzskeho presláveného vína Beajolais. K tejto príležitosti majú vínne pivnice špeciálne programy a v podstate všetky mestečká vo Francúzsku oslavujú slávnosti vína,“ upozorňuje Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka širokú paletu zájazdov od viac ako 300 renomovaných cestovných kancelárií. Ak sa vám medzi ochutnávaním vzoriek zacnie po dobe stredovekých kráľov, Burgundsko vám ponúka návštevu mnohých hradov a zámkov, napríklad zámok Clos de Vougeot, ktorý je vhodne umiestnený uprostred kráľovských vinohradov. Mnohé z nich boli založené už v dobách Karola Veľkého. Môžete sa tiež presunúť do oblasti Chardonnay, ktorá je okrem bieleho vína preslávená opátstvom St. Philibert a jeho románskymi kostolmi. Na svojej ceste môžete navštíviť aj mestečko Beaune, ktoré je typické pôvodnou burgundskou architektúrou a festivalom miestnych vín, ktorý je spojený s karnevalom a sprievodom vinárskeho bratstva. Samozrejmosťou sú francúzske kulinárske špeciality – burgundskí slimáci či žabie stehienka.

 

Tipy na dovolenku:

Beaujolais a Burgundsko, 5 dní, bez stravy, autobus, 222 eur, viac tu

Slávnosť mladého vína Beaujolais, 6 dní, raňajky, autobus, 459 eur, viac tu

Publikované: 22.10.2014