4 najdôležitejšie formality, na ktoré je dôležité myslieť pred odjazdom na dovolenku s deťmi

Bratislava, 26. mája 2014

Posledné májové a prvé júnové dni sú typickým obdobím, kedy si konečne vyberáme svoju
letnú rodinnú dovolenku. S potvrdenou rezerváciou sa už len môžeme tešiť na ničím nerušené chvíle strávené s deťmi presne podľa našich predstáv, či už na pláži alebo na horách. Aj keď máme dovolenku objednanú, nemali by sme plne prepadnúť len snívaniu o tom, čo nás čaká. Včasné vybavenie tých najdôležitejších formalít a pochôdzok nám môže spríjemniť nielen samotnú dovolenku, ale aj dobu bezprostredne pred ňou. Prinášame preto tipy, na čo by sme nemali pred odjazdom zabudnúť a mohli si tak následne vychutnať voľné dni s rodinou bez stresu a zhonu.

Skontrolujte pasy, výroba nových môže trvať až 30 dní

Cestovný doklad je jedným zo základných predpokladov bezproblémového letného cestovania. Kým vo väčšine európskych destinácií nám k preukázaniu sa postačí občiansky preukaz, pri ceste mimo Európu po nás môže byť požadovaný aj pas. Dôležité je myslieť na to, že svoj doklad totožnosti musia mať aj deti. „Pred cestou by sme mali overiť platnosť našich identifikačných dokumentov a prípadne požiadať o vydanie pasu pre deti. Už dva roky totiž musia mať deti pre cesty do zahraničia vlastný pas. Ak žiadame o klasickú verziu pasu, vydanie môže trvať až 30 dní,“ upozorňuje Ivan Šidla, marketingový manažér spoločnosti Invia, ktorá je jednotkou slovenského trhu v oblasti predaja zájazdov cez internet. Ak nám ostáva menej ako 30 dní, je možné zažiadať o vydanie pasu do 10, prípadne 2 pracovných dní. Počítajte však s tým, že expresné vydanie pasu si priplatíte, a to dvoj, resp. trojnásobne.

Načasujte správne očkovanie vašich ratolestí

S deťmi cestujeme najčastejšie po Slovensku alebo blízkych európskych krajinách. Očkovanie v týchto destináciách síce nie je povinnosťou, ale lekári niektoré vakcíny silno odporúčajú. Pred odjazdom na bežnú dovolenku je teda dobré skontrolovať dátum očkovania proti tetanu a prípadne sa nechať zaočkovať proti žltačke typu A. Výskyt tohto typu žltačky je v krajinách južnej Európy vyšší než v tuzemsku. Pred cestou do východnej alebo strednej Európy by sa mohla hodiť injekcia proti kliešťovej encefalitíde. Dôležité je okrem typov vakcín myslieť aj na správne načasovanie. Zdraviu našich detí totiž neprospieva viacero vakcín súčasne, rovnako ako očkovanie bezprostredne pred odjazdom na dovolenku. V prípade nepriaznivej reakcie tela na látku by nám totiž mohli horúčky dieťaťa na dovolenke a nutnosť vyhľadávania cudzieho lekára spôsobiť viac problémov, než úžitku.

Popremýšľajte vopred o výletoch a nutnej výbave

Ak cestujeme s deťmi, nie je najvhodnejšie sa vydávať na dovolenku úplne na vlastnú päsť
a nepripravení. Ak keď vyrážame na pobyt s delegátom, je vhodné informovať sa o doplnkových možnostiach v našom prázdninovom cieli. Na niektoré veľmi obľúbené a turisticky navštevované atrakcie totiž môže byť potrebné zakúpiť lístky alebo rezerváciu už vopred, najmä v prípade prejazdov špeciálnymi autobusmi alebo miestnou dopravou. Dobré je tiež si overiť možnosti vyžitia v mieste pobytu a tomu podriadiť cestovnú výbavu. Napríklad aj do Grécka je dobré pribaliť si teplejšie oblečenie, ak napríklad plánujeme výstup na horu Olymp, maďarské kúpeľné lokality ponúkajú mnoho korčuliarskych trás, ktoré by bola škoda s deťmi nevyužiť. Vhodné môže byť aj informovať sa o možnostiach stravovania, ak naše deti trpia špecifickými alergiami.

Cestovné poistenie je možné uzatvoriť aj na poslednú chvíľu, necestujte bez neho

Či už vyrážate s deťmi na klasickú turistickú dovolenku alebo plánujete ľahký adrenalín napríklad v podobe horskej cyklistiky alebo zjazdenie rieky na rafte, vždy sa oplatí zariadiť v predstihu celej rodine cestovné poistenie. Predovšetkým v zahraničí by sa totiž platba za liečebné výdavky mohla vyšplhať na mnohonásobne vyššie finančné čiastky než na Slovensku. „Dôležitým predpokladom je vyberať poistenie podľa druhu dovolenky. Nutnosťou je tiež si overiť, na čo všetko sa nami vyhliadnutápoistka vzťahuje. Bežnou súčasťou základnej sadzby totiž nebýva napríklad poistenie úrazu alebo batožiny,“ zdôrazňuje Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá sprostredkúva poistenie dobrovoľne ako súčasť zájazdov. V prípade, že sme nechali tento krok na poslednú chvíľu, je možné poistku
zjednať aj na internete a zaplatiť platobnou kartou online. Poistné zmluvy a potvrdenie nám tak budú zaslané obratom na email. Čiastka na deň poistenia v zahraničí sa pohybuje už od 30 centov.

Publikované: 26.05.2014