Slováci trávia dovolenku najradšej v Egypte, tento rok klesol záujem o Grécko

Bratislava, 6. september 2011

 

Slováci prejavujú najväčší záujem o zájazdy do Egypta, dovolenku strávenú v egyptských letoviskách si tento rok zvolilo 21 % turistov. Dopyt zostal stabilný, a to aj napriek januárovým nepokojom. Vyplýva to zo štatistík cestovnej agentúry Invia.sk za prvých sedem mesiacov roku 2011. Mierny odliv slovenských turistov registrovalo Grécko a Bulharsko, naopak, v tomto roku vzrástla obľuba Turecka.

 

Najobľúbenejšou destináciou na dovolenku je u slovenských zákazníkov Egypt, ktorý sa už tradične drží na špici v predaji zájazdov. Aj keď bol v dôsledku protivládnych protestov na začiatku tohto roka obmedzený prístup turistov do egyptských letovísk, záujem Slovákov klesol iba trochu. Cestovná agentúra Invia.sk v medziročnom porovnaní zaznamenala od januára do júla 2011 pokles dopytu po zájazdoch do Egypta iba o 3 %.

V súvislosti s nepokojmi v egyptských mestách sme nezaregistrovali pokles záujmu zákazníkov. Vďaka kvalitnej komunikácii sa nám podarilo okamžite rozptýliť všetky obavy. Táto destinácia je úplne bezpečná a turisti sa nemusia obávať žiadnych útokov,“ uviedol Ivan Šidla, marketingový manažér cestovnej agentúry Invia.sk, ktorá je najväčším internetovým predajcom zájazdov na slovenskom trhu. „Dôvodom veľkej obľuby egyptských letovísk sú veľmi príjemné klimatické podmienky takmer po celý rok. Turisti oceňujú predovšetkým vysokú kvalitu služieb za prijateľné cenové podmienky,“ doplnil Šidla.

 

Druhou najobľúbenejšou destináciou medzi Slovákmi je Turecko, to si tento rok na svoju dovolenku zvolilo 15 % zákazníkov cestovnej agentúry Invia.sk. Pritom v roku 2010 zaujímalo Turecko v rebríčku predaja zájazdov až šiestu priečku. V dôsledku zvýšenia dopytu po tureckých letoviskách klesol oproti minulému roku záujem o destinácie v Grécku a Bulharsku. Turisti cestovali tento rok menej aj do Tuniska a Čiernej Hory.

 

Dôvodom poklesu predaja zájazdov do vybraných destinácií nie je zníženie obľuby týchto lokalít, ale práve zvýšenie kapacít pre Turecko. Cestovné kancelárie totiž na tohtoročnú sezónu zabezpečili výrazne väčší počet letov do tureckých letovísk,“ oznámil Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia.sk. „Tento rok registrujeme zároveň medziročný nárast záujmu o Chorvátsko, Španielsko a Taliansko. Významné zvýšenie dopytu sme zaznamenali aj po zájazdoch na Kanárske ostrovy,“ dodal Šidla.

 

 

Štatistiky cestovnej agentúry Invia.sk

 

január – júl 2011

január – júl 2010

Egypt

20,7 %

Egypt

23,7 %

Turecko

15 %

Grécko

13 %

Chorvátsko

13 %

Bulharsko

12,5 %

Grécko

11,9 %

Chorvátsko

12 %

Tunisko

9,1 %

Tunisko

11,9 %

Bulharsko

8,5 %

Turecko

8,9 %

Taliansko

6,4 %

Taliansko

5,9 %

Španielsko

4 %

Španielsko

3,3 %

Kanárske ostrovy

3,7 %

Francúzsko

2 %

Francúzsko

2 %

Čierna Hora

1,2 %

ostatné

5,5 %

ostatné

5,2 %

 

Publikované: 06.09.2011