Kam mieria Slováci na dovolenku? V kurze je Bulharsko, ale aj Egypt

...

Medzi najpopulárnejšie dovolenkové destinácie patria tento rok Bulharsko, Grécko a Chorvátsko. Do centra záujmu turistov sa po minuloročnom útlme vrátil Egypt, Turecku sa návrat do rebríčka obľúbenosti nepodaril.

Slovenskí turisti prejavili tento rok výrazne vyšší záujem o výhodné dovolenky first minute. Stalo sa tak najmä po tom, čo sa ľudia sklamali keď tesne pred sezónou nenašli vhodné ponuky do Chorvátska. Vyčkávali s kúpou dovolenky na poslednú chvíľu a potom už v ponuke neboli obľúbené hotely, rodinné izby či voľné kapacity vôbec.

U turistov vedú tradičné dovolenkové destinácie. Výrazne sa zvýšil dopyt po zájazdoch do Egypta a Tuniska. First minute zájazdy volili najčastejšie rodiny s deťmi alebo ľudia, ktorí potrebujú dovolenku vopred naplánovať.

"Zájazd do Bulharska si zvolilo v tohtoročnej sezóne o 88 % viac turistov ako vlani. Bulharsko tak v rebríčku popularity predbehlo aj Grécko. Aj v prípade dovolenky na gréckych ostrovoch však zaznamenávame približne 70 % nárast dopytu,“ vysvetlil Michal Tůma, marketingový riaditeľ cestovnej agentúry, zameranej na predaj dovoleniek cez internet.

Najvýraznejším trendom tohtoročnej sezóny je záujem o dovolenky v Egypte, stúpa záujem aj o Tunisko. "Vlani sme zaznamenali mierny prepad týchto destinácií, v tohtoročnej sezóne však opäť patria medzi najobľúbenejšie. Obe krajiny sú populárne najmä pre udržiavané pláže, stabilné teploty a vysokú úroveň služieb, ktoré sú pritom cenovo dostupné,“ konštatoval Tůma.

Záujem však rastie aj o exotické destinácie. Slovenskí turisti volia pre tohtoročnú letnú dovolenku napríklad Cyprus, Kapverdy alebo Kanárske ostrovy. Cestovné kancelárie sa vždy snažia ponúknuť nové, atraktívne miesta.

V ponuke sú zájazdy hneď do niekoľkých nových lokalít, medzi ktoré patrí ostrov Kefalónia, romantická Sicília alebo španielska Costa Cálida. Z exotických destinácií je hitom cestovných kancelárií napríklad Omán.

Potešujúcou správou pre dovolenkárov je, že ceny letných dovoleniek sú porovnateľné s minulým rokom alebo stúpli len veľmi mierne. Zdraženie zájazdov sa prejavilo aj pri ďalších destináciách.

Priemerná cena predaného zájazdu do Grécka podľa agentúry stúpla na 640 eur, čo je približne o 50 eur na osobu viac ako v roku 2016. Podobný trend sa dá pozorovať aj pri pobytoch v Chorvátsku alebo Taliansku.

Už minulý rok to mohli pocítiť Slováci, ktorí chodia individuálne do Chorvátska, ceny apartmánov narástli oproti predchádzajúcemu roku o desiatky percent.

Mierne zdraželi aj exotické dovolenky. Menej zaplatia turisti, ktorí sa vyberú do Egypta či Bulharska. Najviac ušetria ľudia, ktorí si zvolia Turecko, v priemere až 70 eur na osobu. Orientačná cena zájazdu do tejto krajiny je tento rok 655 eur na osobu.

 

pravda.sk

Publikované: 05.06.2017