5 tipov na slávnosti a festivaly: Oslávte Shakespeara a prejdite sa po vode

Prežite neopakovateľnú atmosféru na marockom hudobnom festivale, v Lombardii si vyskúšajte chôdzu po plávajúcom móle alebo sa pripojte k celosvetovým oslavám Shakespeara priamo v Anglicku.

Tip: Lanovkou z centra mesta rovno do vresoviska v Bergenu

Nórske mesto Bergen je jeden z najobľúbenejších turistických cieľov severnej Európy. Stredoveké centrum obchodu dnes spája modernú a tradičnú architektúru. Aj keď ide o najväčšie mesto západného Nórska, ponúka návštevníkom mestskú krajinu s pôvodnou, divokou a nepoškodenou prírodou. V kalendárnom roku je pre tamojších obyvateľov najdôležitejším dátumom 17. apríl, alebo Deň ústavy (Grunnlovsdagen). „Tento štátny sviatok je spojený predovšetkým s veľkou promenádou naprieč historickým centrom mesta, ktorá je zakončená pred kráľovským palácom. Nórovia oblečení do miestneho kroja, takzvaného bunaderu, spievajú národné piesne a mávajú vlajkami na počesť zeme, tradičných hodnôt a kráľovskej rodiny,“ povedal Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka tisíce poznávacích zájazdov do celého sveta. Uvoľnená a napriek tomu slávnostná atmosféra uchváti každého pozorovateľa. Pokiaľ by ste ale mali mestského života na chvíľu dosť, využije miestu lanovku Fløibanen, ktorá vás zavezie na vyhliadku Fløyen. Z jednej strany sa môžete kochať pohľadom na mesto a jeho historickú časť Bryggen, z druhej na rozsiahle vresoviská pretkané uzučkými cestičkami.

Tipy na dovolenku:
Nórsko, poznávací zájazd, raňajky, letecky od 766 EUR, viac tu

...

Tip: Romantické výjazdy v Srbsku oživí hudobný festival

Pokiaľ by ste radi strávili pár dní na mieste, kde sa zdanlivo zastavil čas, vydajte sa na Balkán. Srbská oblasť Vojvodina je pretkaná cyklochodníkmi, ktoré spájajú malé dedinky. U miestnych poľnohospodárov môžete ochutnať tunajšie víno, typické domáce pečivo, či čerstvo vylovené ryby. Vidiecke kúzlo dopĺňajú všadeprítomné povozy s koňmi a malé krčmičky. Srbsko sa môže pýšiť hneď niekoľkými úkazmi, napríklad najdlhšou riečnou sieťou v Európe. Útesy sa tu zdvíhajú nad Dunajom až do výšky 300 metrov a naopak padajú aj do hĺbky 82 metrov. Ďalším obľúbeným cieľom je horský masív a zároveň národný park Fruška Gora,“ doplnil Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia. V prípade, že plánujete cestu do Srbska na druhý júlový týždeň, potom zamierte do Noviho Sadu, kde vypukne hudobný festival Exit. Akcia ocenená cenou „Best Major European Festival“ sa tradične koná v unikátnom prostredí historickej Petrovaradínské pevnosti.

Tipy na dovolenku:
Srbsko, poznávací zájazd, polopenzia, autobus, od 269 EUR, viac tu

Celý článok: 5 tipov na slávnosti a festivaly: Oslávte Shakespeara a prejdite sa po vode

netky.sk

Publikované: 20.04.2016