Chystáte sa na dovolenku? Dajte pozor na:

najčastejších problémov, ktoré skazia dovolenku

Júl a august sú podľa nepísaného pravidla mesiacmi, ktoré nám majú slúžiť na užívanie slnečných lúčov, letné radovánky a cestovanie. Väčšina z nás má tak práve na niektoré z júlových alebo augustových dní naplánovanú svoju dovolenku a aktuálne už rieši, čo pribaliť do kufra, prípadne akú výbavu dokúpiť. V nasledujúcich riadkoch sme vybrali päť najčastejších problémov, ktoré dovolenku komplikujú, a zároveň prinášame tipy, akým spôsobom ich riešiť, prípadne im v ideálnom prípade predísť.

Problém č. 1: Neplatné doklady tesne pred odjazdom

Našu dovolenku si mnohokrát objednávame už výberom z ponúk takzvaných first minute zájazdov, ktoré s včasným objednaním ponúkajú výhodnú zľavu. Pred dovolenkou tak máme dostatok času na nákup dôležitých vecí, ktoré by v našom kufre nemali chýbať, ale často zabúdame na kontrolu dokladov. Pribalíme ich síce do našej batožiny, ale už sa nepozrieme na ich platnosť. Takáto nepozornosť nám potom môže cestovanie značne skomplikovať, pretože pre nás znamená vylúčenie zo zájazdu.

Riešenie:
Vytvorte si na obdobie príprav na dovolenku zoznam vecí a činností, na ktoré nesmiete zabudnúť. Patrí medzi ne práve aj kontrola dátumu platnosti dokladov. V európskych krajinách musí byť doklad platný minimálne do dátumu návratu z dovolenky. V mnohých krajinách mimo EÚ je však nutné preukázať platnosť na dlhšiu dobu po návrate a to až niekoľko mesiacov. Ak predsa len zistíte, že niektorému z identifikačných dokladov už skončila platnosť, máte ešte niekoľko možností. V rámci cestovanie po Európskej únii je občiansky preukaz možné vymeniť za cestovný pas a naopak. Alternatívou je tiež expresné vydanie pasu, a to v skrátenej lehote do desiatich, prípadne dvoch dní. Počítajte však s tým, že za zrýchlené vydanie pasu si priplatíte. Poplatok za zhotovenie pasu je pre dospelú osobu až 66 eur v prípade vydania do desiatich dní a 99 eur v prípade vydania do dvoch dní.

 

Problém č. 2: Krach cestovnej kancelárie a dlhá lehota na vrátenie peňazí

Jedným z častých problémov, ktorý môže pokaziť dovolenku, je krach cestovnej kancelárie, s ktorou sme plánovali vycestovať. Dôsledkom takého bankrotu sa totiž nielenže ruší naša dovolenka, ale začína tiež obdobie dlhého čakania na naše peniaze, ktoré sme do zájazdu investovali. Môže sa tak veľmi ľahko stať, že peniaze získame až po prázdninách a ak nemáme k dispozícii iné prostriedky, s dovolenkou sa môžeme rozlúčiť.

Riešenie:
Vyberajte si zájazdy v takých cestovných kanceláriách, ktoré sú proti krachu riadne poistené. „Krach cestovnej kancelárie je však aj v prípade riadneho poistenia znamená pre klientov značné nepríjemnosti. Preto všetkým našim zákazníkom poskytujeme ku každému zájazdu bezplatnú službu Faktor 100. Pomocou tejto poistky klienti dostanú bezprostredne po krachu poukaz na nákup nového pobytu a na svoju dovolenku odcestujú v plánovanom termíne,“ uviedol Ivan Šidla, marketingový manažér cestovnej agentúry Invia, ktorý dodal, že vďaka poisteniu Faktor 100 turistom odpadá náročná agenda spojená s vymáhaním financií za zrušený pobyt.

Celý článok: Chystáte sa na dovolenku? Dajte pozor na:

mamatata.sk

Publikované: 07.07.2014