7 netradičných valentínskych výletov: pozorovanie veľrýb či návrat do stredoveku

Štrnásty február. Pre niektorých ľudí deň ako každý iný, pre iných obľúbený sviatok lásky, ktorý láka k oslave. Na sv. Valentína si ľudia tradične posielajú darčeky, kvetiny alebo cukrovinky v tvare srdca. Pribúda tých, ktorí trávia sviatok zamilovaných na cestách a navštevujú romantické miesta po celom svete. Nielen pre tých, ktorí si chcú tento sviatok užiť netradične, sme pripravili 7 tipov na originálne valentínske výlety, ktorými urobíte radosť sebe aj svojmu partnerovi.

Tisíce slovenských zamilovaných párov každoročne trávi deň sv. Valentína v niektorých európskych romantických metropolách a počet týchto osôb neustále stúpa. Medzi najobľúbenejšie lokality patrí napríklad Francúzsko, Taliansko alebo Španielsko. „Hoci sú každoročne najnavštevovanejšími mestami napríklad Paríž, Benátky alebo Rím, mladí ľudia sa neboja experimentovať a stále častejšie vyhľadávajú netradičné miesta. Mladá generácia sa vyznačuje kreativitou a odvahou, okrem toho je dobre vybavená po jazykovej stránke. Pri voľbe valentínskych pobytov sa preto nijak neobmedzuje," uviedol Ivan Šidla, marketingový manažér agentúry Invia, ktorá je jednotkou slovenského trhu v oblasti predaja zájazdov cez internet. „V tomto roku navyše 14. február pripadá na piatok. To samozrejme láka k odjazdu aspoň na romantický predĺžený víkend," doplnil Šidla.

Tip 1: Vyberte sa do Viedne za operou

Ak patríte medzi kultúrnych nadšencov, vezmite svoju drahú polovičku do neďalekej Viedne, ktorá ponúka nespočetné množstvo kultúrnych zážitkov. Jedným z nich môže byť napríklad návšteva Viedenskej štátnej opery, ktorá predstavuje jednu z popredných operných scén na svete. Hoci si tu vychutnáte skutočne rozmanitú ponuku operných a baletných prestavení, zaujímavé je, že program renomovanej scény sa mení každý deň. O deň neskôr môžete vidieť operu Manon a tretiu februárovú nedeľu dokonca premiéru opery Adriana Lecouvreur. Štátna opera myslí tiež na mladé páry a prináša im špeciálnu ponuku. Nepredané lístky si môžu kúpiť za veľmi výhodnú cenu ešte krátko pred začiatkom predstavenia, rovnako ako miesta na státie. Cena vstupeniek je veľmi rôznorodá, pohybuje sa od 8 do 250 eur.

Tip 2: Nenechajte si ujsť pozorovanie veľrýb na Samaná

Ak chcete sviatok zamilovaných spojiť s romantickou dovolenkou a nevadí vám najmenej dvanásťhodinový let, potom rozhodne navštívte Dominikánsku republiku. Polostrov Samaná ležiaci na severozápadnom pobreží bol donedávna kvôli chýbajúcej infraštruktúre ťažko dostupný. Preslávil sa neporušenou prírodou, pokojnými panenskými plážami, a oceánom, ktorý sa pýši nádhernou tyrkysovou farbou. Práve vo februári tento polostrov ponúka turistom nezabudnuteľný zážitok. Hejná veľryby hrbatej, známej ako keporkak alebo vráskavec dlhoplutvý, totiž v zime priplávajú z Grónska v počte tri až päť tisíc kusov. Títo cicavci každoročne podstupujú dlhú a neľahkú cestu, aby sa v teplých dominikánskych vodách párili a priviedli na svet svoje mláďatá. Sezóna pozorovania začína v polovici januára až do konca marca. Hoci sa výdavky na tento pohľad pohybujú okolo 300 dolárov, zážitok určite stojí za to.

Tip 3: Vydajte sa na zásnuby do Dánska

Sviatok zamilovaných býva často spojovaný s mnohými darčekmi, akými sú napríklad kvetiny alebo čokoláda. Pravdepodobne tým najväčším darom, ktorý môžete partnerovi venovať, je zásnubný prsteň. Ak chcete svoje zásnuby poňať veľmi netradične, tak sa rozhodne vydajte do Dánska. V tejto kráľovskej krajine je totiž bežné, že ženy na sv. Valentína žiadajú svojich milovaných mužov o ruku. A vedzte, že pre nikoho to nie je zvláštnosťou. Práve naopak. Tento zvyk pochádza už z 13. storočia, kedy škótska kráľovná Margaréta svojou vyhláškou umožnila ženám, aby mohli svojich mužov na priestupný rok požiadať o ruku. Ak muž ženu odmietol, musel jej kúpiť dvanásť párov hodvábnych rukavíc alebo pančúch. Nielen kvôli zásnubám tak každoročne vyrážajú do dánskej metropole davy turistov. Kodaň je možné veľmi dobre spoznať vďaka turistickej karte Copenhagen Card, ktorá zahŕňa napríklad vstupné do šesťdesiatich múzeí, bezplatnú dopravu vlakmi, autobusmi a metrom, a mnohé ďalšie zľavy. Táto karta je platná dvadsaťštyri hodín a stojí 29 eur.

Tip 4: Doprajte si relax v maďarských termáloch, aj bez plaviek

Pre milovníkov horúcich kúpeľov a bubliniek predstavuje Budapešť ideálne miesto pre strávenie romantických chvíľ. Vzhľadom k tomu, že sa Budapešť nachádza na geologickom zlome, vyviera tu stovka prameňov. Táto metropola je preto právom nazývaná mestom kúpeľov. A práve kúpele by nemali chýbať na zoznamu navštívených miest každého turistu. Pre tých, ktorí si plavky nechali doma, sú Király alebo Kráľovské kúpele dokonalou voľbou. Do nich je totiž povolený vstup bez plaviek. Pre dámy sú kúpele sprístupnené v pondelok, v stredu a v piatok. Pre pánov zasa v utorok, vo štvrtok a v sobotu. Návštevníci si môžu vybrať celkom z piatich bazénov, ktorých teplota sa pohybuje medzi 27 až 38 stupňami Celzia. Od roku 1938 tieto kúpele zásobuje prameň číslo 2, ktorý je nazývaný prameňom Sv. Štefana. Odpočinok v Kráľovských kúpeľoch si môžete dopriať za necelých 10 eur.

Tip 5: Spoznajte romantickú tvár Ruska na vode

Hoci sa môže zdať, že je Rusko cestovateľsky zabudnutou krajinou, stále existuje množstvo dobrodruhov, ktorí dávajú prednosť netradičnej romantike pred klasickými leteckými zájazdmi. Ak chcete zažiť niečo jedinečné, vydajte sa na cestu loďou ruskou krajinou. Počas dvanásťdennej plavby z Moskvy do Petrohradu pocítite dotyk histórie, uvidíte klenoty ruskej architektúry, krásu okolitých miest, ale aj drsnú prírodu. Pre tých, ktorí chcú spoznať ruské mestá netradične, je táto plavba tým pravým. Počas nej spoznajú pravú tvár mesta Uglič, Jarosľavl alebo Gorici. Zoznámia sa tiež s krásami ostrova Kiži alebo dedinky Mandrogy na brehu Onežského jazera. Cena romantickej plavby sa pohybuje okolo 2 000 eur na osobu. „Ak niekoho plavba neláka, podrobnú trasu môže absolvovať aj v kratšom čase vlakom. Cestovatelia by mali mať na pamäti, že pre každú cestu do Ruska v súčasnosti potrebujú vízum, o ktoré je možné zažiadať na ruskej ambasáde v Prahe, generálnom konzuláte v Karlových Varoch alebo Brne," upozornil Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka široký výber pobytov na valentínsky víkend.

Tip 6: Užite si valentínske lyžovačky v Rakúsku

Pre milovníkov zimných športov môže byť sviatok zamilovaných ideálnou príležitosťou pre výlet do hôr. Vášniví lyžiari, ktorých slovenské hory už omrzeli, sa môžu vypraviť brázdiť známe rakúske zjazdovky. Jedným z najobľúbenejších zimných letovísk je napríklad oblasť Zell am See – Kaprun. Vďaka svojej výbornej dostupnosti môžu ľudia vzdialenosť päťsto kilometrov z Bratislavy za necelých šesť hodín jazdy autom. Táto lyžiarska oblasť ponúka zhruba 138 kilometrov zjazdoviek všetkých náročností a viac ako päťdesiat moderných lanoviek a vlekov. Región Zell am See – Kaprun garantuje vďaka svojej nadmorskej výške stále vynikajúce snehové podmienky. Na ľadovci Kitzsteinhorn je totiž možné lyžovať po celý rok. Lyžiari určite ocenia tiež to, že všetky areály v tejto oblasti sú prepojené systémom skibusov, ktoré je možné bezplatne využívať v rámci zakúpeného skipasu. Trojdenný skipas v oblasti Zell am See – Kaprun vyjde dospelých v hlavnej sezóne na 130 eur.


Tip 7: Vráťte sa na víkend do stredoveku

Hrady a zámky pretkané legendami a povesťami vzbudzujú úctu a priťahujú romantické duše. Ak chcete partnerovi darovať skutočne netradičný valentínsky zážitok, navštívte taliansky hrad Ripa d´Orcia, ktorý sa nachádza v údolí Orcia neďaleko Toskánska. Tento hrad bol postavený v ranom stredoveku a slúžil ako vojenské strategické miesto. V súčasnosti predstavuje úplnú raritu medzi hradmi, pretože ponúka prenocovanie v tradičných stredovekých izbách. So svojou láskou tak môžete stráviť romantickú noc v izbe, kde pred stovkami rokov ulíhali skutoční králi. Jednu noc v historickej dvojlôžkovej izbe s raňajkami si môžete dopriať za 150 eur. Za návštevu stojí tiež Florencia, ktorá je hlavným mestom Toskánska a zároveň jeho historickou perlou. Nachádza sa v nej totiž až tretina všetkých kultúrnych pokladov celého Talianska. Okrem toho je táto oblasť preslávená výrobou tmavo červeného vína Chianti, ktorého ochutnávku by ste nemali vynechať, a to nielen na svätého Valentína.

Celý článok: 7 netradičných valentínskych výletov: pozorovanie veľrýb či návrat do stredoveku

 

cestovatel.eu

Publikované: 04.02.2014