Návod pre výber exotickej dovolenky v 8 bodoch

Priezračné more, biele pláže s palmami, miešané nápoje či netradičná kuchyňa. Nielen tak chutí exotická dovolenka, ktorá je medzi slovenskými turistami stále populárnejšia. Odpočinok však pre každého znamená niečo iné, ľudia svoju dovolenku vyberajú podľa rôznych kritérií. Niektorí milujú odpočinok na slnečnej pláži, iní vyhľadávajú kultúrne a športové vyžitie. Poradíme vám, podľa čoho sa riadiť, aby ste vybrali tú pravú exotickú dovolenku podľa vašich predstáv.

Cestovanie do exotických destinácií ľuďom ponúka nielen relaxáciu, ale aj bohaté kultúrne zážitky. Niet preto divu, že záujem o exotické dovolenky stále rastie. Kým pred rokmi sa za exotickú destináciu považovalo Tunisko či Egypt, dnes sú tieto krajiny bežnými turistickými cieľmi a do popredia sa dostávajú atraktívnejšie miesta v Karibiku alebo juhovýchodnej Ázii. „Pôvodné exotické miesta sa stali natoľko dostupné, že ich turisti prestali vnímať ako exotické destinácie. Ľudia začínajú experimentovať a chcú poznávať vzdialenejšie kúty sveta," vysvetlil Ivan Šidla, marketingový manažér cestovnej agentúry Invia, ktorá je najväčším predajcom zájazdov na slovenskom internete. „Preto registrujeme až dvojnásobný nárast záujmu o dovolenku na Srí Lanke, Kube, Mauríciu či Maledivách. Dopyt po zájazdoch na Bali stúpol dokonca trojnásobne," doplnil Šidla.

...

Cestovanie do vzdialenejších destinácií so sebou prináša aj rôzne povinnosti. Okrem očkovania alebo zjednania cestovného poistenia je tiež nutnosťou vybaviť si víza k pobytu. Hoci existuje niekoľko druhov víz, turisti najviac využívajú štandardné pobytové vízum do 30 dní. Víza si nezabudnite vybaviť pri cestách do Kene, na Kubu alebo na Bali. Do Spojených arabských emirátov sú víza jednorazové, čo znamená, že na jedno vízum nie je možné cestovať napríklad z Dubaja do Ománu a potom sa vrátiť naspäť. Problém by tiež mohli mať turisti, ktorí navštívili Izrael. Môže sa totiž stať, že ich colníci kvôli pečiatke v pase do Emirátov nepustia. „Pri výbere exotickej dovolenky je vhodné zohľadniť všetky podmienky pre vstup do krajiny, dôležitá je práve nutnosť mať vízum. Zaistenie víza je však väčšinou už v cene dovolenky. Nie všetky krajiny ale podliehajú vízovej povinnosti. Bez víz môžete cestovať do Thajska, na exotické Bahamy, Seychely, do Brazílie alebo Mexika," upozornil Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá sprostredkúva exotické zájazdy a ponúka široký výber destinácií.

...

Málokto si najväčší luxus spojí s krajinou ako je Keňa. Opak je ale pravdou. Kto chce okúsiť rozprávkový luxus, môže zavítať práve do Kene. Tu sa nachádzajú tie najprepychovejšie letoviská, medzi ktoré patrí napríklad rezort Diani Beach poskytujúci luxus a pokoj. Okrem klasického ubytovania ponúka tento rezort tiež prenájmy vlastných luxusných víl pre návštevníkov, ktorí vyžadujú úplné súkromie. „V súčasnej dobe je pre mnohých turistov synonymom luxusu dovolenka v moderných dubajských hoteloch. Napríklad hotel Atlantis de Palm leží na najväčšom umelom ostrove sveta a má aj vlastný aquapark. Najznámejší je pravdepodobne hotel v podobe plachetnice Burj Al Arab. Za päťdenný pobyt s raňajkami v tomto hoteli turisti zaplatia od 3 000 eur na osobu," uviedol Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá má v ponuke aj pobyty v dubajských hoteloch.

Celý článok: Návod pre výber exotickej dovolenky v 8 bodoch

cestovatel.eu

Publikované: 29.10.2013