7 jesenných výletov na najkrajšie vinice Európy

Jeseň je časom zberu produkcie a osláv vína. Milovníci tohto nápoja z hrozna na tento čas čakajú a vyrážajú za poznaním. Práve na jeseň môžu spojiť potešenie z pitia dobrého vína a vychutnávať jedinečné cestovateľské zážitky. Preto sme pre vás pripravili zoznam siedmich najzaujímavejších vinárskych oblastí, ktoré stoja za návštevu.

...

Tokajská oblasť ležiaca na severovýchode Maďarska a juhovýchode Slovenska je svetoznáma vďaka kvalitnému vínu. Maďarsko je známe predovšetkým svojou Egerskou „býčou krvou" a tokajským vínom, ktoré sa stalo legendárnym elixírom oceňovaným ruskými cármi, britskými panovníčkami i rakúskymi cisárovnami. Kraj môže zaujať aj prehliadkou barokovej perly Maďarska - mesta Eger ležiaceho v malebnej krajine pod Bukovými horami či návštevou neďalekého mesta Budapešť. Milovníci termálnych kúpeľov si v Maďarsku prídu na svoje. Môžu využiť mnoho relaxačných programov v miestnych termálnych kúpeľoch, ktoré majú blahodarný vplyv na zdravie človeka. „Ak sa chystáte na výlet do známej vinárskej oblasti Tokaj, ideálne je naplánovať si ho na začiatok októbra. Nenechajte si tiež ujsť slávnosti tokajského vína. Miestni vinári tu prezentujú svoje najkvalitnejšie vína. Môžete tu príjemne degustovať a nasať jedinečnú atmosféru," uviedol Ivan Šidla, marketingový manažér cestovnej agentúry Invia, ktorá je významným hráčom na slovenskom trhu v predaji on-line zájazdov. Štvordenný poznávací zájazd po Maďarsku so zástavkami v kraji tokajského vína je možné zakúpiť už od 200 eur.

...

Oblasť Wachau je dokonca zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Priťahuje turistov svojou živou históriou kraja pozdĺž Dunaja, ale aj vynikajúcim bielym vínom, ktorého hlavnými predstaviteľmi sú Veltlínske zelené a Ryzling rýnsky. V tejto pôsobivej krajine sa nachádza jedna malebná vinárska dedinka za druhou. Nájdete tu rôzne opevnené kostoly, renesančné panské sídla, ale tiež repliku Willendorfskej venuše, sošky bohyne plodnosti, ktorá tu bola nájdená. Poznajte krásy mesta Melk, stelesnenie klasickej barokovej architektúry, v ktorom sa nachádza najväčší benediktínsky kláštor v Európe. Vinárske mestečko Retz zasa ponúka možnosť návštevy najstaršej vinnej pivnice v strednej Európe. „Mesto Retz leží hneď pri českých hraniciach, českí turisti tak môžu pohodlne navštíviť tradičné oslavy vína. Tie sa konajú koncom septembra. Slávnosť prebieha na námestí, ktoré je označované ako jedno z najväčších a najkrajších námestí v Rakúsku. Účastníci osláv si tu dokonca môžu naberať víno priamo z fontány," upozornil Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, kde si turisti môžu vybrať zo širokej palety poznávacích zájazdov nielen po európskych viniciach. Víkendový pobyt vo vinárskej oblasti Wachau vyjde na 110 eur pre jednu osobu.

Celý článok: 7 jesenných výletov na najkrajšie vinice Európy

cestovatel.eu

Publikované: 25.09.2013