Za tohtoročnú dovolenku si Slováci priplatia

Dlhá zima a nekončiace snehové zrážky nechali ľudí nedočkavých po slnečnom a teplom počasí. O tom svedčí aj 78 % nárast dopytu po first minute zájazdoch. Slováci sú ochotní na dovolenku minúť viac.

Turecko je u Slovákov stále najžiadanejšou destináciou medzi letnými dovolenkami. Druhým najobľúbenejším cieľom je Egypt, následne Grécko a nepochybne Chorvátsko. Podľa cestovnej agentúry Invia.sk míňajú Slováci za dovolenku, na pomedzí Európy a Malej Ázie, približne 1049 eur na osobu.

„Najväčší záujem o dovolenku first minute prejavujú naši klienti v období mesiacov december a január, kedy cestovné kancelárie ponúkajú najvyššie možné zľavy a zvýhodnenia. Najmä v dňoch 31. januára a 28. februára, keď sa končia jednotlivé zľavové vlny, zaznamenávame až 100 % nárast predaja v porovnaní s predchádzajúcimi dňami," uviedol Ivan Šidla, marketingový manažér cestovnej agentúry Invia.sk, ktorá je najväčším internetovým predajcom zájazdov na slovenskom trhu. „Rebríček obľúbených first minute destinácií je tento rok veľmi podobný tomu minuloročnému. V prvej desiatke sa však objavili nové miesta ako napríklad Cyprus alebo Kapverdské ostrovy," dodal Šidla.

Z výsledkov štatistík agentúry Invia.sk ďalej vyplýva, že slovenskí dovolenkári sú ochotní za svoj oddych, počas nadchádzajúcej letnej sezóny, zaplatiť o cca 100 eur viac oproti minulému roku. Za dovolenku tak v priemere zaplatia asi 857 eur. Z rebríčka desiatich najobľúbenejších lokalít Slováci najviac investujú do dovolenky na Cypre, a to v priemere 1 246 eur na osobu, čo predstavuje navýšenie o 411 eur oproti minulému roku. Viac investovať do pobytových služieb v rámci first minute ponuky sú turisti ochotní najmä vďaka obstarávacej zľave alebo iným bonusom.

„Okrem výrazných percentuálnych zliav z konečnej ceny zájazdu sú tohtoročnými najväčšími lákadlami bonusy s ponukou pobytov pre deti zadarmo. Aj v apríli možno stále ešte do najpopulárnejších destinácií vybrať zájazd s bezplatným pobytom pre dieťa," povedal Ivan Šidla zo spoločnosti Invia.sk.

„Na obľube získavajú aj rôzne garancie vybraných cestovných kancelárií. Napríklad tie, ktoré sa zaväzujú, že hotel, ktorý si klient kúpi za zľavnenú cenu vo first minute akcii, nebude v lete v rámci last minute zliav lacnejší," doplnil Šidla.

Celý článok nájdete tu: Za tohtoročnú dovolenku si Slováci priplatia

cestovanie.sk

Publikované: 10.05.2013